Зарплата ШІ-фахівців, українські ШІ-стартапи, інвестиції в ШІ: дослідження

Україна вийшла на друге місце за кількістю ШІ-компаній серед країн Центральної та Східної Європи, поступившись лише Польщі. Утім через війну лишається на останньому місці в регіоні за об’ємом залучених венчурних інвестицій. Які українські ШІ-компанії мають найвищу капіталізацію, скільки заробляє ШІ-фахівець та як технологію використовують в оборонних стартапах? 

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Українські ШІ-стартапи залучають найменше інвестицій з-поміж компаній з країн Центральної та Східної Європи. У 2023-му українці отримали $10,8 млн, що на третину менше, ніж роком раніше. При цьому кількість ШІ-компаній виросла на 30%. 

«Політична та економічна нестабільність – перша і чи не найголовніша перепона, яка відлякує інвесторів», – цитується в дослідженні молодший партнер Roosh Ventures Адам Гащишин. Водночас загальні інвестиції в ШІ у світі у 2023-му склали $21,3 млрд, згідно з дослідженням EY.  

Сильна сторона ШІ-сектору в Україні – відсутність регулювання, каже директор з питань штучного інтелекту Netpeak Group Сергій Саута. «В ЄС перші норми щодо регулювання ШІ почнуть впроваджуватися вже в грудні цього року, це сповільнить розвиток галузі», – додає він. 

Чим ще вирізняється українська екосистема штучного інтелекту? Головне зі спільного дослідження найбільшого AI-ком’юніті України AI House та інвестгрупи Roosh, за підтримки Мінцифри.

Як проводили дослідження?

Автори дослідження опитали 350 українських спеціалістів зі сфери AI/ML і провели 42 інтерв’ю з керівниками акселераторів, фондів, спільнот і освітніх установ та топменеджментом продуктових і аутсорс-компаній. 

Джерела: рейтинги від Clutch, UA Tech Ecosystem, DOU, Dealroom, Crunchbase. 

Дослідження провела консалтингова компанія Saturday Team на замовлення AI House та інвестгрупи Roosh.

Читати більше Згорнути

Другі в Центрально-Східній Європі 

На кінець 2023-го в Україні було 243 ШІ-компанії, у Польщі – 301. На третьому місці після України – Естонія зі 154 компаніями, згідно з дослідженням AI House та Roosh. З 2020-го кількість ШІ-компаній в Україні виросла на 34%, у Польщі – на 19,92%, Естонії – на 40%.  

«Естонія вистрілила за кількістю ШІ-компаній, бо зі старту створила гарні умови для ведення ІТ-бізнесу, а технології підтягнулися, – каже Саута – Іноземцям легко створити в цій країні свою компанію, отримати пільги для працівників і податків».  

Українські ШІ-компанії

На кінець 2023-го в Україні було 243 ШІ-компанії

Протягом 2013–2023 років кількість продуктових ШІ-компаній в Україні зросла на 273%, сервісних – на 46%. Водночас більшість спеціалістів з ШІ – 58% – працюють в сервісних компаніях. Продуктові компанії наймають у свої команди до 10 людей, тоді як сервісні – 10–50 працівників, пояснюється у дослідженні.  

Таке розподілення – частина загального тренду в ІТ-індустрії. До 2022 року сервісні компанії були найбільш активними у наймі айтівців – частка їхніх вакансій у травні 2021-го становила 61% за даними Djinni. Проте наприкінці 2023-го продуктові компанії обігнали їх.

40,2% головних офісів українських ШІ-компаній знаходяться в Україні, 36,6% – у США. Найбільші центри розвитку ШІ-сфери в Україні – Київ та Львів. При цьому 15,5% офісів ШІ-компаній за кордоном.

Де потрібен ШІ  

Головні ніші для українських ШІ-стартапів – розробка програмного забезпечення для бізнесу – 39,2%, маркетингу – 15,49% та охорони здоров’я – 11,27%. У перших двох в Україні вища концентрація, ніж в Європі. 

Також вища концентрація українських компаній у ніші геймінгу – 5,16% проти 1,64% у Європі. Та в галузі безпеки – 5,16% українських проти 4,7% європейських.  

ШІ в бізнесі

Головні ніші для українських ШІ-стартапів – розробка програмного забезпечення для бізнесу, маркетингу та охорони здоров’я

Серед головних ніш українських ШІ-стартапів також зазначені проєкти у DefenceTech. Рішення на основі штучного інтелекту використовують стартап з інформаційної безпеки Osavul, розробник систем для управління роєм дронів Swarmer, виробник дронів UA Dynamics та розробник акустичних датчиків для виявлення повітряних цілей Zvook. Разом на три компанії Osavul, Swarmer та Zvook залучено понад $2 млн інвестицій.  

Розвиток штучного інтелекту у військовій сфері гальмує дефіцит великих обсягів якісних даних для навчання та розвитку ШІ-моделей, йдеться в дослідженні. Інші галузі з подібними проблемами – аграрна та медична. 

Хто інвестує в українські ШІ-компанії 

Три найбільші українські ШІ-стартапи – сервіс перевірки граматики Grammarly, платформа для онлайн-навчання Preply та платформа для аналізу роботи відділів продажів People.ai – оцінюються в понад $14,5 млрд.

У 2023-му 22 українські ШІ-компанії залучили $10,8 млн інвестицій. Кількість компаній, що залучили гроші, збільшилася на 30% у порівнянні з 2022-м, проте об’єм фінансування впав на 31%. 

Інвестиції в ШІ

У 2023-му 22 українські ШІ-компанії залучили $10,8 млн інвестицій.

Причини – загальносвітовий тренд на скорочення венчурних інвестицій та повномасштабна війна в Україні. Попри велику кількість ШІ-компаній Україна посідає останнє місце серед країн Центральної та Східної Європи за кількістю венчурних інвестицій.

В Україні діють 44 венчурні фонди, що інвестують в ШІ-стартапи, переважно на ранніх етапах. Найстаріші з них – AVentures (2001 рік), TA Ventures (2010 рік) та SMRK VC Fund (2013 рік). 

Щорічно 40–80% українських ШІ-стартапів, що залучають венчурне фінансування, отримують гроші від іноземних фондів. В українські компанії інвестували вісім американських фондів, серед яких Andreessen Horowitz та Y Combinator, естонський Startup Wise Guys, шведський Hype Venture та австрійський Speedinvest. 

Людський капітал та зарплати

Україна займає перше місце серед країн Центрально-Східної Європи за кількістю випускників з ІТ-спеціальностей. У 2021-му в Україні було випущено 20 000 фахівців, у Польщі – 16 500, у Румунії – 9000. Частка випускників спеціалізованих AI/ML-програм від усіх IT-спеціальностей в Україні складає 25%, у Польщі – 18%. 

Зарплати ШІ-спеціалістів

Найбільші медіанні зарплати у сфері штучного інтелекту отримують спеціалісти, які займаються машинним та глибинним навчанням та розробкою продуктів, що повʼязані з обробкою природної мови

Профільну освіту мають 62% українських AI/ML-спеціалістів, 37% спеціалістів займались самоосвітою, 29% – світчери з інших галузей, які здобули додаткову спеціалізацію на ІТ-курсах чи самостійно.  

Найбільші медіанні зарплати у сфері штучного інтелекту отримують спеціалісти, які займаються машинним та глибинним навчанням та розробкою продуктів, що повʼязані з обробкою природної мови. У junior-спеціалістів медіанна зарплата – $1500, у спеціалістів середнього рівня – $2500, у сеньйорів – $4500.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *