Український lifecell другу Макрона: чому мобоператор складно продати

За два дні до Нового року турецький телеком-гігант Turkcell оголосив про продаж українських активів французькій інвесткомпанії NJJ Capital. З молотка підуть третій за величиною мобільний оператор lifecell з 9,1 млн абонентів, оператор веж мобільного звʼязку UkrTOWER та мережа кол-центрів Global Bilgi. З жовтня 2023-го частину корпоративних прав цих компаній зарештовано через зв’язки з підсанкційним Михайлом Фрідманом та його партнерами. Як може відбутися угода?

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Антимонопольний комітет України отримав заявку на придбання lifecell, UkrTOWER та Global Bilgi у день офіційного оголошення угоди 29 грудня, повідомила Forbes пресслужба відомства. 

Покупець – французька інвестиційна компанія NJJ Capital мільярдера Ксавʼє Ньєля. Його статки, за оцінкою Forbes, становлять $7 млрд. Ньєлю належить найбільший у Франції інтернет-провайдер та мобільний оператор Iliad, виторг якого у третьому кварталі 2023-го – €1,54 млрд. Він має також телеком-бізнеси у Монако, Ірландії, Швейцарії та Польщі. 

Французький мільярдер – регулярний відвідувач Єлисейського палацу завдяки дружнім стосункам із президентом Франції Еммануелем Макроном, пише Reuters та Forbes. Видання Bloomberg називає його «тихим спонсором» передвиборчої кампанії Макрона у 2017 році. 

Turkcell не розкриває причини та суму угоди. Передача активів ще не завершилася, йдеться в повідомленні. «Hello. No comment sorry», – відповів Ньєль на запит Forbes із проханням прокоментувати суму та деталі угоди. Turkcell не відповів на запит Forbes на момент публікації матеріалу. lifecell відмовився коментувати.

Новину про чи ненайбільшу угоду на українському телеком-ринку псує арешт 19,8% корпоративних прав lifecell. Його було накладено у жовтні 2023 року через наявність серед акціонерів Turkcell компанії IMTIS Holdings S.à.r.l, пов’язаної з підсанкційними російськими бізнесменами. Як французький мільярдер планує придбати компанії під арештом?

Вихід з ринку 

У жовтні 2023-го Шевченківський суд арештував корпоративні права 20 компаній та фінансово-кредитних установ, серед акціонерів яких є, на думку слідства, підсанкційні російські бізнесмени Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов. У списку опинилися й оператори «Київстару» та lifecell.

Спершу суд арештував 100% корпоративних прав lifecell, проте згодом, за клопотанням Офісу генерального прокурора, зменшив до 19,5%.

lifecell на 100% належить турецькій Turkcell, 54% акцій якого торгуються на Стамбульській та Нью-Йоркській фондових біржах. Ще 19,8% Turkcell – власність люксембурзької IMTIS Holdings S.à.r.l, яка повністю належить нідерландській LetterOne. Частка Фрідмана в LetterOne – майже 38%, Косогова – 47%. 

Під арешт потрапили 19,8% lifecell, 100% платіжного сервісу Paycell та 100% оператора вишок UkrTOWER. З перелічених компаній французький мільярдер Ньєль не купує лише Paycell. Натомість серед його покупок є кол-центр Global Bilgi, який під арешт не потрапив. 

Що купує француз? /Getty Images

Що купує француз?

Мобільний оператор lifecell (ТОВ «Лайфсел») – третій за величиною мобільний оператор України з 9,1 млн абонентів. Чистий прибуток оператора в третьому кварталі 2023-го – 555,4 млн грн. 

UkrTOWER (ТОВ «Укртауер») – оператор веж для операторів мобільного звʼязку, теле- і радіокомпаній та систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях. Прибуток компанії за підсумками третього кварталу 2023-го – 89,2 млн грн, за даними Youcontrol. 

Global Bilgi (ТОВ «Глобал Білгі») – аутсорсинговий контакт-центр з офісами у Сумах, Харкові та Дніпрі. Працює на українському ринку з 2008 року. Прибуток за підсумками третього кварталу 2023-го – 8,6 млн грн, за даними Youcontrol.

Читати більше Згорнути

Чи означає угода спробу Turkcell позбутися токсичних українських активів? Сторони почали готувати угоду задовго до арешту. У повідомленні Turkcell про продаж українських активів ідеться, що Рада директорів відкладала рішення про оголошення угоди двічі – 9 травня і 20 грудня 2023 року. 

«Пошук покупця і перемовини могли тривати близько року, перш ніж сторони вдарили по руках», – каже керуючий партнер консалтингової компанії E&C, що консультує телеком-ринок, Анатолій Фроленков. 

Навіщо тоді Turkcell збуває українські активи? «lifecell до 2020 року була збитковою, – каже колишній СЕО найбільшого мобільного оператора «Київстару» Петро Чернишов. – Виглядає так, наче продавець хоче вийти з ринку на будь-яких умовах».

Оператор уперше вийшов на річний прибуток у 2,59 млрд грн у 2020-му – після 16 років роботи на ринку. Загалом за цей час материнська компанія проінвестувала в ринок $3,6 млрд, повідомила Forbes пресслужба lifecell. «Турецька компанія закопала в український ринок великі гроші, але lifecell донедавна не приносила прибутків», – каже Фроленков.  

Додаткові витрати компанії генерує російсько-українська війна – за перші пів року війни lifecell втратила обладнання приблизно на $11 млн, не працювало близько 9% з 9000 базових станцій компанії. Станом на листопад 2023-го lifecell відновила близько 1000 базових станцій, повідомляв оператор на сайті.  

Виторг Turkcell послідовно падає з 2018-го. Тоді компанія закінчила рік із $4,34 млрд, що на 10% менше ніж роком раніше. Найбільш драматичне падіння було у 2022-му – виторг упав на 16% і становив $3,13 млрд. Частково проблеми компанії обумовлені ситуацією в турецькій економіці – за 2022 рік курс ліри до долара впав на 30%, роком раніше – на 44%.

Французький мільярдер і друг Макрона /Getty Images

Французький мільярдер і друг Макрона

Ксавʼє Ньєль – регулярний відвідувач Єлисейського палацу завдяки дружнім стосункам із президентом Франції Еммануелем Макроном, пише Reuters та Forbes USA. Видання Bloomberg називає його «тихим спонсором» передвиборчої кампанії Макрона у 2017 році. 

Мільярдеру належать французький інтернет-провайдер та оператор мобільного звʼязку Iliad, польський Play, монакський Monaco Telecom та швейцарський Orange Switzerland, ірландський Eir. Також він володіє частками у французькій газеті LeMonde, британській телекомунікаційній компанії Vodafone, паризькій компанії комерційної нерухомості Unibail-Rodamco-Westfield, люксембурзькій телеком-компанії Millicom.

Мільярдер зацікавлений у купівлі португальських підрозділів телеком-компанії Altice, повідомив Bloomberg у грудні 2023-го. Угода обговорюється на фоні корупційного скандалу, у результаті якого співзасновник Altice Армандо Педейра потрапив під домашній арешт через звинувачення в корупції, податковому шахрайстві та відмиванні грошей.

Читати більше Згорнути

Придбання арештованих активів

Продаж lifecell – показова угода для економіки, вважає партнер інвестиційної компанії FinPiont Олег Ковтун. «Якщо французька компанія виходить на наш ринок – це сильний знак», – говорить він.

Номінальну оцінку активів зазначено в оголошенні про продаж – $333,4 млн для lifecell, 47,2 млн грн для ТОВ «Глобал Білгі» і 1,96 млрд грн – для ТОВ «Укртауер». «Ця цифра ні про що – вона просто обовʼязкова для звіту в турецькій системі, але взагалі ні до чого не привʼязана», – пояснює керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Ринкова вартість угоди може бути $140–160 млн, підраховує він із дисконтом на воєнні ризики роботи в Україні. «Однак така оцінка можлива за умови, що продавець та покупець вирішать політичні ризики lifecell, пов’язані з арештом корпоративних прав», – додає Паращій.  

Угоду можуть закрити в два етапи, вважає керуючий партнер юридичної консалтингової компанії «Де Юре» Григорій Трипульський. «На першому етапі може бути відчуження 81% акцій оператора, а відчуження решти – після зняття арешту», – додає він. 

Така схема, за словами Трипульського, дає можливість покупцю отримати повний контроль над компанією та зайти в її менеджмент до остаточного закриття угоди. 

«Варіант із поетапним закриттям угоди цілком реальний», – погоджується колишній директор з регуляторного і правового забезпечення «Київстару» Андрій Осадчук. При оголошенні покупок такого рівня терміни розрахунку та етапи закриття сторони, найімовірніше, вже погодили, додає він. 

Ковтун з інвесткомпанії FinPiont сумнівається, що NJJ Capital погодився придбати лише неарештовану частку активів. «Зазвичай такі угоди не підписуються під умову, що покупець буде далі судитися з державою за арештовану частку», – додає він.  

Французський мільярдер Ксавʼє Ньєл /Getty Images

Французський мільярдер Ксавʼє Ньєл Фото Getty Images

Forbes звернувся до АМКУ з проханням назвати частку, яка вказана в заявці на купівлю, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу. «Потреба в арешті статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» на теперішній час не відпала, підстави для закриття кримінального провадження – відсутні», – йдеться в офіційній відповіді Офісу генпрокурора на запит Forbes. На теперішній час у прокурора відсутні підстави ініціювати або приймати рішення щодо скасування арешту, йдеться у відповіді відомства.

Міністерству юстиції не надходило офіційних повідомлень щодо цієї угоди, каже заступниця голови відомства Ірина Мудра. За її словами, Мін’юст опрацьовує матеріали щодо приналежності частки в lifecell підсанкційним особам, щоб сформувати юридичну позицію для стягнення її в дохід держави. Коли позицію буде сформовано, відомство звернеться з позовом до ВАКС, додає Мудра. 

«Якщо українська влада дозволить французькому інвестору придбати заарештовану частку lifecell, це означатиме, що арешт нічого не означає, як і арешт «Київстару», – каже Чернишов. – Там один і той же акціонер – компанія LetterOne».  

Дисклеймер. Коментар Офісу генерального прокурора додано після публікації.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *