Чому заправки Glusco можуть забрати в «Укрнафти» – АРМА розриває договір

Агентство з розшуку підсанкційних активів ініціює розрив договору з «Укрнафтою» про управління мережею Glusco і заправками «Татнафта», повідомила пресслужба АРМА. Причина – компанія не сплачує до бюджету 5 млн грн щомісяця відповідно до договору. Це не дивно: «Укрнафта» жодного дня не управляла Glusco. Чому «Укрнафта» досі не отримала мережу заправок, яку раніше пов’язували з Віктором Медведчуком, і хто нею керує вже п’ятий місяць?

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Націоналізована «Укрнафта» під керівництвом Сергія Корецького з середини серпня мала управляти мережею автозаправок Glusco, яку раніше пов’язували з Віктором Медведчуком. Уряд передав Glusco «Укрнафті» 16 серпня.

«Це win-win», – казав директор «Укрнафти» Корецький в інтерв’ю Forbes у листопаді 2023-го. Для «Укрнафти» це сучасні форматні комплекси, які підсилять компанію, для держави – можливість отримувати значний прибуток, пояснював він.

В АРМА розраховували, що Glusco під управлінням Корецького приноситиме державі принаймні 5 млн грн щомісяця плюс 85% чистого прибутку. Такі умови прописали в договорі між АРМА і «Укрнафтою».

Що завадило передати їй майно та акції Glusco?

Як «Укрнафта» залишилася без Glusco

Перша спроба держави перезапустити арештовану мережу Glusco відбулася весною 2022-го. Заправки отримав державний «Нафтогаз Ойл Трейдинг». Керівник компанії Володимир Бичков почав розвивати мережу під брендом U.GO.

Нова очільниця АРМА Олена Дума, за результатами перевірки, у серпні звинуватила «Нафтогаз Ойл Трейдинг» у неефективному управлінні і забрала право управляти заправками. За її ініціативи уряд передав мережу «Укрнафті». Але рішення залишилося тільки на папері.

Олена Дума, АРМА /надано пресслужбою

Нова очільниця АРМА Олена Дума, за результатами перевірки, у серпні звинуватила «Нафтогаз Ойл Трейдинг» у неефективному управлінні і забрала право управляти заправками. Фото надано пресслужбою

Восени 2023-го відбулися наради про передачу Glusco «Укрнафті», але потім процес зупинився, каже аналітик консалтингової компанії «Нафторинок» Олександр Сіренко.

На тристоронніх зустрічах АРМА з «Укрнафтою» і «Нафтогаз Ойл Трейдинг» майно підготували до передачі, повідомила АРМА у відповідь на запит Forbes у листопаді 2023-го. Але «Укрнафта» виступила виключно за одночасне отримання усіх активів: і майна, і корпоративних прав, повідомили в АРМА.

Чому Корецький не погоджувався прийняти тільки майно? Мережа Glusco записана на десятки компаній, каже Сергій Куюн, директор консалтингової компанії «А-95». Земля однієї заправки можe бути записана на одну компанію, магазин – на іншу, а ліцензія на продаж пального – на третю, пояснює він.

Ймовірно, керівництво «Укрнафти» хотіло приєднати мережу АЗС Glusco без дозволу Антимонопольного комітету, припустили в АРМА, відповідаючи на запит Forbes. Голова АМКУ Павло Кириленко був категорично проти.

Станом на початок січня 2024-го «Укрнафта» подала Комітету запит на концентрацію і очікує відповіді, повідомила пресслужба компанії.

Незалежно від висновку Комітету АРМА ініціює перед урядом розірвання договору з «Укрнафтою» про управління Glusco, повідомила пресслужба агентства 9 січня.

Хто фактично керує мережею Glusco

Попри повідомлення про передачу заправок Glusco «Укрнафті», мережею продовжує керувати Бичков із «Нафтогаз Ойл Трейдинг», каже Сіренко. У жовтні компанія запустила ще дві заправки Glusco на Волині, повідомило профільне видання «Нафторинок».

«Нафтогаз Ойл Трейдинг» «тимчасово охороняє арештовані активи та зберігає їхню економічну цінність», повідомила пресслужба у відповідь на запит Forbes.

Відколи АРМА розірвала договори управління Glusco з «Нафтогаз Ойл Трейдинг», компанія оскаржує це рішення у суді. 20 грудня Господарський суд Києва став на бік АРМА. «Нафтогаз Ойл Трейдинг» планує подавати апеляцію, щойно отримає повне рішення суду, повідомила пресслужба компанії. Судова тяганина між «Нафтогаз Ойл Трейдинг» і АРМА може тривати до року, каже Віктор Віницький, партнер в адвокатському об’єднанні «Відар».

Нащо Бичкову заправки Glusco? Вони дають змогу заробити гроші, щоб відшкодувати витрати на розвиток мережі під брендом U.GO, припускає Сіренко. «Нафтогаз Ойл Трейдинг» інвестував понад 25,7 млн грн у розвиток мережі заправок, за даними компанії.

Що собою являє мережа Glusco /Glusco Україна

Що собою являє мережа Glusco

У червні 2021-го Державна фіскальна служба заарештувала корправа 28 компаній, у тому числі Glusco. На кінець 2021-го Куюн оцінював мережу Glusco у понад $70 млн.

У грудні 2021 року Glusco оголосила, що мережу придбав грецький бізнесмен Дімітріос Аніфантакіс, пізніше – громадянин Кіпру Александрос Александру. Він подав до суду до ЄСПЛ у спробах отримати контроль над активом, йдеться в письмовому коментарі, який Forbes отримав влітку 2023-го від адвокатського об’єднання VB Pаrtners, що представляє інтереси бізнесмена.

У травні 2022-го уряд передав «Нафтогазу» понад 100 заправок і чотири нафтобази Glusco. «Нафтогаз Ойл Трейдинг» поступово відновлював роботу заправок. Влітку 2023-го компанія керувала 88 заправками і двома нафтобазами. «Glusco – потужна мережа з великими заправними станціями і магазинами», – каже Куюн.

Читати більше Згорнути

Наскільки ефективно керує «Нафтогаз Ойл Трейдинг»? Дані про виручку засекречені, бо йдеться про активи, що є речовими доказами, пояснила пресслужба «Нафтогазу». Виручка однієї з 34 компаній групи, «Глуско рітейл», за дев’ять місяців 2023-го – 1,4 млрд грн, збиток – 83,5 млн грн, за даними YouControl. На паливному ринку була висока маржа протягом 2022–2023 років, але управителям мережі Glusco під брендом U.GO не вдається показати прибуток, каже Куюн.

Мережа АЗС під брендом U.GO почала виходити в плюс тільки після повернення акцизу і 20% ПДВ на пальне завдяки старим запасам, каже Сіренко. «Нафтогаз Ойл Трейдинг» відновив роздрібні продажі, а комерційні – не встиг, додає аналітик.

Повідомлення про передачу заправок «Укрнафті» призвели до практичних змін: з жовтня 2023-го «Укрнафта» почала постачати пальне для мережі під брендом U.GO, повідомила пресслужба «Укрнафти». Однак цей постачальник не був єдиним, повідомили в АРМА з посиланням на податкову.  

Одна заправка мережі Glusco під управлінням «Нафтогаз Ойл Трейдинг» продає близько 2000 л пального на добу, каже Куюн. Середній показник заправки «Укрнафти» – на 35% більше, додає він, у лідерів ринку – у 4–5 разів більше.

Наступний управитель

Щойно уряд розірве договір управління з «Укрнафтою», АРМА ініціюватиме відбір нового управителя мережею Glusco, повідомила пресслужба Агентства.

Хто може стати наступним управителем? Ст. 21-1 закону про АРМА вносить обмеження: це може бути лише державна компанія, казав влітку колишній урядовець на умовах анонімності, адже не упованожений коментувати такі питання на нинішній посаді.

Серед держкомпаній власні мережі мають тільки «Укрнафта» й «Укргазвидобування», дочірні компанії «Нафтогазу». Від моменту управління спадщиною Glusco відповідний досвід отримав і «Нафтогаз Ойл Трейдинг».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *