В яких країнах працює українська школа програмування GoIT і де заробляє найбільше

CEO програмістської школи GoIT до війни мріяв про $10 млн інвестицій, але змушений розвивати бізнес «на свої». Як компанія під час кризи в глобальному IT намацала шлях для розвитку в Європі, Азії та Латинській Америці

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

«У нас був вибір: попрощатися з командою або з компанією», – згадує співзасновник та CEO дев’ятирічної школи програмування GoIT Антон Чорний, 31. Березень 2022-го. Бізнес в Україні завмер, студентам було не до навчання, а чотирьом десяткам менеджерів із продажів, які не знали англійської, треба було знайти роботу. Чорний обрав третій варіант і спробував продавати курси в Астані.

В теорії, відносно близький Казахстан, де вивчення російської мови в школах почали згортати лише на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну, міг бути вдалою ідеєю. На практиці експансію згорнули за три місяці – GoIT ледве вдалося набрати єдину групу студентів.

Попри це воєнний 2022-й став одним із найкращих в історії компанії. У 2021-му GoIT отримала 140 млн грн виторгу, у 2022-му, за оцінкою Forbes, він підскочив до 200–400 млн грн. «З початку 2023 року ми заробили трошки більше грошей, ніж за весь попередній рік», – каже Чорний, відмовляючись озвучити конкретні цифри. Як так вийшло?

Як та за рахунок чого зростає GoIT

У перший рік великої війни школу Чорного врятував шалений попит на світчерство  – українці ринулися опановувати нові професії в ІТ. Уряд навіть запустив під цей тренд державну програму IT Generation. Плани перевчити десятки тисяч слухачів поки що гальмує ринкова реальність – через кризу попит на молодих спеціалістів драматично впав.

GoIT теж брала участь в IT Generation. Проте Чорний урок засвоїв і взяв курс на прискорену експансію. На серпень 2023-го школа отримує до 40% виторгу не в Україні. План до кінця року наростити міжнародні доходи щонайменше до 50%.

«Українська частина бізнесу зменшуватиметься протягом наступних пʼяти років», – каже Чорний. Перші спроби працювати за кордоном він зробив у 2021-му – протягом року школу запустили в Польщі, Колумбії та Мексиці. 

У жовтні 2022-го – стартували в Румунії, у лютому 2023-го на Філіппінах. Наразі на міжнародних локаціях працює до 40% команди.

Команда GoIT

Команда GoIT

Основний продукт GoIT – курси для світчерів та досвідчених програмістів. В Україні ціни стартують від 4000 грн на місяць за «курс молодого бійця» з FullStack до понад 10 000 грн на місяць за глибшу програму Bootcamp. Найбільший попит на нескладні для новачків спеціальності – Frontend, QA та UI/UX Design.

Подібна тенденція і в конкурентів. Студенти Mate academy найактивніше вивчають Frontend, Python та QA, каже співзасновниця Анна Апостол. У київській Prog Academy популярні – Frontend, Python, QA, UI/UX Design та Java, додав CEO школи Всеволод Євгієнко.

У кожну нову країну GoIT виходить зі стандартним базовим продуктом. Але команда змінює й адаптує кожен курс залежно від відгуків студентів. Чорний називає це «моделлю Uklon», коли водія можна оцінити після поїздки. «Ти розумієш, що восьмий модуль у Польщі зайшов, а в Латинській Америці не зайшов», – каже він. Міжнародна експансія Uklon поки що йде не надто гладко. Що прискорює GoIT?

Який вигляд має GoIT у цифрах

Рік заснування: 2014

Засновники: Роман Корицький та Антон Чорний

Команда: до 1000 людей, 60% – в Україні

Ринки: Україна, Польща, Румунія, Колумбія, Мексика, Філіппіни. Найприбутковіший – Польща. 

Кількість студентів: понад 10 000 осіб. Найбільше в Латинській Америці та Південно-Східній Азії.

Інвестиції для виходу на один ринок: від $300 000–800 000.

Виторг: компанія не розголошує конкретні цифри. За оцінкою Forbes, у 2022-му він становив 200–400 млн грн.

Читати більше Згорнути

Чому Чорний шукає щастя на Філіппінах

До кінця літа 2023-го GoIT найкраще вдається заробляти на сусідніх європейських ринках: Польща – вийшла на прибуток, Румунія – на беззбитковість. Польський сегмент школи у 2022-му зріс удесятеро, каже Чорний, проте все ще приносить на 60–65% менше за український.

Трекер Layoffs.fyi, що з початку пандемії коронавірусу відслідковує масові звільнення у світовому IT, фіксує найнижчі показники з лютого 2022-го. Враховуючи, скільки технологічних гігантів намагалися зірвати пластир на початку цього року, виключивши тисячі працівників зі своїх зарплатних відомостей, цілком можливо, що найгірше з рецесії технологічних робочих місць позаду, обережно припускає Fortune.

Втім підсилена війною криза на українському техноринку триває. З початку 2023-го штат найбільших IT-роботодавців скоротився на понад 6000 спеціалістів, свідчить літній рейтинг DOU.

«Ми намагаємося утримати бізнес в Україні стабільним, але зі зрозумілих причин він скорочується», – констатує в серпневому інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. На миттєве відновлення одразу після перемоги він не сподівається. «Грубо кажучи, повноцінне зростання повернеться, коли в Україну знову літатимуть літаки», – каже він, додаючи, що протягом наступних 12 місяців це малоймовірно.

«Криза та війна будуть не завжди – багато молодих людей мають час та вчаться на перспективу», – контраргументує Євгієнко з Prog Academy, який теж виграв від підвищеного попиту на світчерство. Ринок онлайн-освіти зростає, вторує йому Чорний. Кількість випускників GoIT, що знайшли роботу, підскочила на 25% порівняно з 2022-м, наводить він внутрішню статистику. Проте хеджувати свій бізнес від внутрішньоукраїнських ризиків Чорний збирається в Латинській Америці та Південно-Східній Азії.

У Європі GoIT зростає за рахунок досвіду. «Вони на тому рівні, на якому ми були в 2017 році. Наші IT-школи сильніші за польські», – каже Чорний. Середній чек школи в Румунії – близько €2000. Проте за кількістю студентів запущені кілька місяців тому Колумбія й Філіппіни залишають румунський підрозділ далеко позаду.

Загалом у GoIT та дитячій GoITeens навчається понад 10 000 студентів. Філіппіни – в лідерах, каже Чорний, відмовляючись розкривати точну кількість клієнтів. IT-буму в невеликій острівній країні з буремною історією сприяє економічний бум. ВВП Філіппін зростає з початку 2010-х, свідчить статистика Світового банку. У 2022-му показник досяг $404 млрд – це вдвічі більше, ніж мала Україна у довоєнному 2021-му.

Середня інвестиція GoIT у новий ринок – $300 000–800 000, каже Чорний. У 2021-му він мріяв підняти $10 млн інвестицій, щоб прискорити експансію, але доводиться інвестувати власні. «Цьогоріч обов’язково буде плюс одна велика європейська країна», – обіцяє він. Поки що вибір між Італією та Іспанією. У останньої є перевага – курси вже перекладали іспанською для латиноамериканської експансії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *