Навіщо Мінцифрі ще більше нових айтівців на ринку з низьким наймом. Результати ІТ Generation

Український IT-бізнес перечікує кризу і не надто наймає нових людей. Працевлаштування випускників державної програми ІТ Generation далеке від очікуваних 90%. Чому її хочуть продовжити?

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

Влітку 2022 року команда IT Generation сподівалася, що 80–90% студентів програми зможуть знайти роботу, розповідав Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Статистика першого потоку поки що не така вражаюча: майже з 1900 випускників роботу знайшли лише 147, або трохи менше 8%. Чи не найбільша причина – IT-ринок, що не схильний наймати світчерів без досвіду на спаді. Проте керівництво Мінцифри налаштоване запускати другу серію проєкту, знову на спонсорські гроші. У чому сенс?

Навіщо Мінцифри ще більше джунів

Робити висновки про ефективність ІТ Generation ще зарано, в один голос переконують організатори й партнери державного проєкту. Значна частина студентів закінчила навчання лише у липні, каже Степан Веселовський, CEO одного з партнерів проєкту – Львівського IT Кластера. 

Із 2200 набраних студентів до фінішу, за даними Мінцифри, дійшли 1877. Півтори сотні працевлаштованих Веселовський вважає позитивним результатом. Недосвідченим джунам у середньому потрібно близько шести місяців, аби знайти роботу, каже Антон Чорний, СЕО і співзасновник української школи для світчерів GoIT, що брала участь у проєкті. Школа отримала 100 місць на навчання за програмою IT Generation, ще 50 навчила власним коштом.

Чорний не проти взяти участь і в другій серії проєкту. «Вони зробили добру справу», – каже він про організаторів. Хоча економічний ефект скромний – на липень 2023-го завдяки IT Generation школа отримала 3,3 млн грн виторгу. Загальний дохід GoIT на всіх ринках за попередній рік Forbes оцінював у 200–400 млн грн.

Що таке IT Generation

IT Generation – безкоштовна навчальна програма від Мінцифри для світчерів – тих, хто прагне перейти в IT з інших галузей. Це частина амбітного урядового проєкту із планом навчити нових професій 60 000 українців за 1,8 млрд грн. Однак перший тестовий потік фінансувався приватним коштом.

Для участі відбирали кандидатів віком від 21 до 60 років із володінням англійською мовою на рівні B1. Ключове – не бути студентом вишу та без досвіду роботи в IT.

Із набраних у першій хвилі 2200 студентів успішно завершили навчання 85%, решта (понад 320) зійшли з дистанції. 

Спонсор проєкту – фонд Binance Charity – виділив $1 млн на стипендії для 1830 студентів. Решту дофінансували партнери. Операційні витрати взяли на себе програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та проєкт «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції.

Для участі у проєкті відібрали 12 IT-шкіл із 71, що подавалися. IT-школи, які долучилися до програми, отримали на початку курсу половину суми, решту – після його закінчення. Вартість навчання не мала перевищувати $250 на місяць і $1000 за весь курс, пояснювала Forbes у серпні 2022 року Community Manager Binance Ukraine Анжеліка Грохольська. 

Читати більше Згорнути

«Ще під час запуску ми переконалися, що цей проєкт – дуже потрібна ініціатива для українців», – каже заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. На старті попит перевищував пропозицію – організатори отримали понад 210 000 заявок від 50 000 охочих. У чому проблема? У спонсорах.

Левову частку першого потоку профінансував благодійний фонд однієї з найбільших криптобірж Binance. У Binance будуть «раді розглянути пропозиції міністерства щодо співпраці в освітніх проєктах», каже генеральний менеджер компанії в Україні Кирило Хомʼяков. Проте ключове рішення за Мінцифри, додає він. 

Вклад Binance – $1 млн. Щонайменше стільки ж, за підрахунками Борнякова, знадобиться на «другу серію». Які шанси її учасників не лише змінити професію, а й працювати за нею?

Яка температура на українському IT-ринку

Серед випускників IT Generation здебільшого щастить знайти роботу тим, хто обрав нетехнічні спеціальності у HR або проджект-менеджменті. Статистика на їхньому боці – найм таких спеціалістів зріс з 16% у І кварталі 2022 року до 20% у І кварталі 2023-го, йдеться в дослідженні профільного порталу Djinni.

Повен ринок джунів. Державна програма ІТ Generation за рік перенавчила на айтівців майже 1900 українців. Роботу знайшли лише 147, але її хочуть продовжити. Чи є в цьому логіка? /Фото 1

Пропозицій для трейні та джунів значно поменшало, а кількість охочих увійти в IT – навпаки. У червні 2023-го на 14 000 опублікованих вакансій припало понад 82 000 кандидатів, свідчать дані Djinni. 

Динаміка IT-експорту з початку 2023-го не надто втішна. Його обсяг у травні 2023 року на 1,8%, або на $11 млн, менший, ніж в аналогічний період 2022 року. Причина – не стільки у війні, стільки у рецесії на глобальному ринку. Українські айтівці сподівалися на відскок навесні, але його не сталося через зупинку активності First Republic Bank, Silicon Valley Bank та інших, розповідав в інтерв’ю Forbes засновник інвестиційного холдингу InSoft.Partners Віталій Горовий. «Тепер усі сподіваються на відскок восени 2023-го, але ми побачимо це лише в серпні», – вважає він.

Великі гравці на звичне зростання на десятки відсотків на рік теж не сподіваються. «У 2023-му легко не буде», – говорив в інтервʼю Forbes співзасновник IT-компанії Intellias Віталій Седлер. Схожі прогнози були й у віцепрезидента одного з найбільших українських аутсорсерів EPAM Юрія Антонюка. «Цього року ІТ-індустрія зростатиме на одиниці процентів», – розповідав він в інтервʼю Forbes.

Масові звільнення у світовому IT зачепили український ринок по дотичній. Проте інколи західні компанії все ж вирішують згорнути розробку в Україні. Наприклад, у березні 2023-го оцінений у $500 млн бостонський стартап Takeoff Technologies скоротив увесь український офіс, де працювало близько 50 спеціалістів. Раніше Takeoff придбав частину Zakaz.ua після «розлучення» засновника Єгора Анчишкіна із фондом CIG Степана Черновецького.

Найм в Україні сповільнився, але не завмер остаточно, каже Веселовський. «Компанії – учасниці спільноти продовжують наймати нових фахівців, зокрема трейні та джунів», – запевняє він. Після початку великої війни 1400 випускників GoIT з України змогли знайти роботу. «Минулого кварталу – понад 400, що є значним зростанням», – додає Чорний.

Остаточне рішення щодо IT Generation ще не ухвалено – триває пошук спонсорів. Серед можливих партнерів – донорські організації та міжнародні компанії, які хочуть підтримати українців у надважкий час, каже Борняков.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *