Mate academy заробляє $500 000 на місяць на навчанні світчерів. Як знайти роботу джунам там, де її немає

Воєнний 2022-й міг стати для Mate academy, яка навчає та знаходить роботу новим айтівцям, провальним. Проте на другий рік повномасштабного вторгнення стартап не лише залишається на плаву, а й нарощує кількість студентів. Як це вдалося фаундерам.

«Ми навчилися працевлаштовувати українців навіть за кордоном», – каже співзасновниця української IT-школи Mate academy Анна Апостол. Для восьмирічного стартапу це не стільки конкурентна перевага, скільки необхідність. Гроші за навчання школа Апостол, її чоловіка Романа та Максима Лисака отримує тільки, коли випускник влаштується на роботу. Наступних три роки новоспечений айтівець відраховуватиме Mate academy 12% від зарплати.

Ця бізнес-модель добре працювала на гарячому ринку. У листопаді 2021-го Mate academy залучила $1,9 млн від естонських техномільярдерів Таавета Хінрікуса із Wise, Мартіна Вілліга з Bolt та низки інших ангелів. Тоді українську школу оцінили у $15 млн. 

Однак розклади різко змінилися – на вересень 2023-го на майже 7000 IT-вакансій в Україні претендує понад 91 000 кандидатів, свідчать дані Djinni. Найми спеціалістів без досвіду – близько історичного мінімуму. Водночас оцінка Mate academy не просіла, стверджують засновники. Стартап отримує близько $500 000 виторгу на місяць – втричі більше, ніж у 2022-му. Як Апостолам та Лисаку вдалося «хакнути» кризовий ринок IT-праці?

Як й куди Mate academy прилаштовує студентів

«Щоб стати єдинорогом потрібно працевлаштувати 5000 студентів на розвинених ринках або 20 000 на тих, що розвиваються», – казав Роман Апостол Forbes на початку лютого 2022-го. До цієї віхи ще далеко – наразі у школи 1 400 активних учнів. Роботу знайшли 2800 випускників – 90% з тих, хто проходив навчання.

З попитом проблем немає.«На початку повномасштабного вторгнення кількість охочих вчитися виросла 25–30%», – каже Анна Апостол. Найпопулярніші спеціальності – Frontend, Python, QA, а Java, навпаки, на спаді. У конкурентів з GoIT Антона Чорного та Prog Academy ситуація аналогічна. Усі вони брали участь в IT Generation – безкоштовній державній програмі для світчерів.

Для Mate academy, що взяла до 90 учасників програми, це був більше іміджевий проєкт, каже Лисак. Та попри те, що на липень 2023-го роботу знайшли трохи менше 8% випускників IT Generation з усіх шкіл-учасниць програми, запал світчерів, що хочуть увійти в IT, це не зменшує. У 2022-му Mate academy отримувала близько 8000 заявок на місяць, у 2023-му – вже понад 10 000. «Проте це не означає, що ми могли взяти всіх цих людей на навчання», – каже Анна Апостол.

Команда Mate academy /надано пресслужбою

Команда Mate academy Фото надано пресслужбою

Причина очевидна – великі аутсорсери призупинили найм, особливо, недосвідчених спеціалістів. За дев’ять місяців 2023-го SoftServe та Ciklum – стабільні учасники першої десятки найбільших IT-роботодавців України – на двох найняли менше 300 джунів та трейні

«Зараз ми зосереджені на тому, щоби кожен фахівець, який вже працює з нами, був забезпечений роботою», – каже про перспективи Senior Talent Operations Manager SoftServe Олександра Толох. Для порівняння, минулоріч компанія взяла на роботу майже 900 недосвідчених спеціалістів

На другий рік великої війни школа наростила темпи працевлаштування випускників на 40%. Коротка відповідь – навчилися продавати їх роботодавцям.

Як виглядає Mate academy в цифрах /надано пресслужбою

Як виглядає Mate academy в цифрах

Рік заснування: 2015;

Засновники: Роман Апостол, Анна Апостол, Максим Лисак;

Інвестиції: $2,6 млн від TA Ventures, Flyer One Ventures, засновника Intellias Михайло Пузраков та групи естонських ангелів, грант від Google for Startups;

Команда: 140 осіб;

Ринки: Україна, Польща, Бразилія. Найприбутковіший – Україна;

Поточна кількість студентів: 1 400;

Кількість працевлаштованих студентів з моменту заснування: 2 800;

Інвестиції для виходу на один ринок: від €100 000;

Виторг: У 2021-му – майже $2 млн, у 2022-му – близько $6 млн, за оцінкою Forbes;

Оцінка: $15 млн станом на осінь 2021-го. 

Читати більше Згорнути

Експансія як план Б

Найбільше випускників Mate academy у 2023-му найняла продуктова Ajax Systems Олександра Конотопського. Виробник безпекових систем цьогоріч у трійці найактивніших роботодавців українського IT-ринку, свідчить рейтинг DOU. На другому й третьому місцях – сервісні NIX та Capgemini Engineering Ukraine. 

«Ми апдейтнули курси та розширили кожен напрямок», – каже Анна Апостол. Паралельно школа почала прокачувати рівень англійської у студентів – так їхні резюме виглядають привабливіше на фоні конкурентів з аналогічними технічними навичками. Кожного випускника «продає» команда кураторів, яких за останній рік побільшало на четверть. Вони допомагають оформити резюме, зробити самопрезентацію, виконати тестове завдання, пройти співбесіду тощо.

Засновники Mate academy сподіваються на «відлигу» на ринку протягом наступних 12-18-ти місяців. Статистика і прогнози поки не на їхньому боці. «Наразі ми не плануємо значно розширювати найм спеціалістів і спеціалісток без досвіду, але все, безумовно, залежить від ситуації на ринку», – каже директорка рекрутменту Ciklum Анна Халімон.

У першому півріччі 2023-го IT-експорт приніс Україні $3,4 млрд – це на понад 9% менше, ніж торік. «Світ балансує на межі рецесії. І з огляду на глобальну ситуацію великого попиту на IT немає», – сказав в серпневому інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. На миттєве відновлення сподіватися не варто, вважає він. «Грубо кажучи, повноцінне зростання повернеться, коли в Україну знову літатимуть літаки», – прогнозував він, додаючи, що протягом наступних 12 місяців це малоймовірно.

«Якщо в Україні буде дуже поганий сценарій, то фокусуватимемося на експансії, – каже Анна Апостол. – Але перед собою ставимо челендж залишитися в межах тих самих цифр». Виходити у нові країни кофаундери планували ще у 2021-му, коли підіймали естонські інвестиції. Тоді стартап збирався розпочати із Польщі та США, а згодом взяти курс на Південну Африку, Індію та Велику Британію. Прогнозовані інвестиції – $1 млн на країну.

Команда Mate academy /надано пресслужбою

Команда Mate academy Фото надано пресслужбою

Війна змусила рахуватися із новою реальністю. Протриматися перші місяці школі допомогла подушка безпеки – запроваджені ще у 2020-му курси із класичною оплатою навчання наперед. 

Студент може вибрати графік навчання. «Чіткий» з 9:00 до 18:00 можна оплачувати відсотком після працевлаштування, за «плаваючий» – у зручний час – доведеться заплатити одразу. «В першому варіанті ми довго відбиваємо інвестиції в одного студента, а в другому отримуємо гроші наперед», – каже Лисак, додаючи, що це дозволило менше залежати від венчурних інвесторів.

Левову частку виторгу Mate academy все ще отримує в Україні. Запущена наприкінці 2022-го Польща приносить до €60 000 на місяць. 

Далі по курсу – Латинська Америка і запущена у серпні 2023-го Бразилія. Інвестиції у запуск схудли у 10 разів – до менше €100 000, розрахунковий середній чек – €1000 зі студента. Це значно менше, ніж €1700 у близькій європейській Польщі, та фаундерів приваблюють масштаби. 

«Бразилія – як Україна, тільки у вісім разів більша», – описує ринок Роман Апостол. Підтвердження гіпотези доведеться чекати мінімум до 2024-го – за найоптимістичнішим сценарієм бразильські випускники знайдуть роботу й отримають перші зарплати через сім місяців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *