MacBook Air, Vision Pro, Mac Studio. Що оглядачам Wired сподабалось, а що ні у новинках Apple з презентації WWDC 2023

5 червня на конференції Worldwide Developers Conference компанія Apple презентувала новинки, серед яких окуляри віртуальної реальності за $3500, нові «Макі» та набір операційних систем. Wired зробив огляд «яблучних» новинок, Forbes переказує головне з матеріалу.

У Forbes Ukraine також є twitter. Якщо вам зручно читати нас там — підписуйтесь за цим посиланням.

Apple Vision Pro

Базова модель довгоочікуваних окулярів віртуальної реальності Vision Pro коштує $3499. Вони схожі на алюмінієві окуляри лижника. Їх особливість — вони пропонують не лише віртуальну реальність, а й доповнену.

Девайс підʼєднаний до зовнішньої батареї, яка забезпечує йому дві години роботи. Окуляри також можна підʼєднати USB-C дротом до MacBook і не хвилюватися про те, що він розрядиться.

У окулярів немає джойстиків чи іншого ручного управління. Замість цього девайс відстежує рух ваших пальців і очей, завдяки чому і відбувається контроль віртуального інтерфейсу. За відгуком журналістки Wired, яка випробувала окуляри під час презентації, інтерфейс Vision Pro інтуїтивний, а зовнішні камери й сенсори руху очей добре виконували свої функції.

Вона розповіла і про унікальний процес калібрації окулярів для корекції зору. Журналістка носить їх, тому співробітник презентації просканував її окуляри, щоб налаштувати гайжет відповідно до її проблем із зором. Сканували також її обличчя та вуха.

Обличчя просканували, щоб створити унікальний 3D-аватар, який буде «представником» у віртуальних взаємодіях. Тобто, якщо ви будете говорити через Vision Pro із тим, у кого теж є такий девайс, та людина буде бачити ваш 3D-аватар.

Ця функція називається VisionOS і по суті є вашим діпфейком.

Вуха ж сканують для найкращого подання звукових ефектів.

Apple Vision Pro /офіційний сайт apple.com

Apple Vision Pro Фото офіційний сайт apple.com

У своїй рецензії журналістка написала, що контент, який вона бачила в окулярах, переважно не був обʼємний, і ефекту занурення теж не було. Розробники сказали, що будуть над цим працювати у майбутньому. 

Під час використання деяких застосунків Vision Pro можуть автоматично приглушувати навколишній шум, розповіла журналістка, або це можна зробити самостійно за допомогою круглого регулятора на гаджеті.

У розділі «Віртуальне оточення» (поки демоверсія) можна обрати те, що тобі до смаку, і, наприклад, насолодитися скандинавськими краєвидами не встаючи з дивану.

Роботу окулярів підтримує новий чип Apple під назвою R1 (разом із чипом M2). Саме він дає змогу працювати 12 камерам, пʼяти сенсорам і шести мікрофонам, завдяки яким і відбувається контроль над девайсом.

Apple позиціює новий девайс як інструмент для роботи та розваг, який можна використовувати для стримінгу відео, відеоігор і проведення бізнес-зустрічей. Купити його можна буде наступного року.

Операційна система iOS 17 для IPhone

Основна новинка – це Contact Posters, які зʼявляються під час відеодзвінків. Зображення, яке ви та ваші друзі обрали для свого «представництва» у світі iOS, знаходяться у застосунку Контакти.

Також зʼявляється функція NameDrop, яка працює із функцією AirDrop, коли поряд знаходяться два IPhone. Коли поруч із вами буде новий знайомий із телефоном від компанії, у вас на екрані зʼявиться ваш Contact Poster. Ви зможете обрати, яким номером телефону чи електронною поштою поділитися із новим другом. Функція також працюватиме, коли навіть коли IPhone наближається до Apple Watch.

Крім того, тепер, коли хтось ділиться фотографіями чи великими файлами через AirDrop, вам не потрібно весь час бути поруч – процес завершиться через інтернет-звʼязок.

Цікавинки додали й до телефонних дзвінків. Коли ви не можете відповісти та натискаєте «Голосове повідомлення», вам в реальному часі відтворить транскрипція вашого голосового повідомлення. Так ви зможете оцінити важливість дзвінка і перетелефонувати, якщо він нагальний.

iPadOS 17 /офіційний сайт apple.com

iPadOS 17 Фото офіційний сайт apple.com

Крім того, тепер можна залишити повідомлення у FaceTime, якщо ваш абонент не відповідає. У застосунку «Повідомлення» зʼявилися можливості свайпнути, щоб активувати миттєву відповідь на повідомлення, бачити транскрипцію аудіоповідомлення та активувати відстеження місцеперебування.

За допомогою нової функції Check In, ви зможете поділитися своїм місцеперебуванням та станом заряду батареї із близькими та надсилати їм попередження про те, що ви дісталися додому, або про зміну маршруту.

Вдосконалили й «Автокоректор». Він став як ніколи точним й тепер може виправляти більше граматичних помилок та прогнозувати ваші слова (як Smart Compose у Gmail).

Застосунок «Фото» тепер вміє упізнавати ваших пухнастих улюбленців, а для активації Siri не потрібно кожного разу казати «Hey».

Операційна iPadOS 17 для IPad

Завдяки вдосконаленням операційної системи для IPad інтерактивними віджетами можна управляти з домашньої сторінки. Щоб увімкнути музику чи таймер не потрібно заходити у відповідні застосунки.

Внесли корективи й в інтероперабельність між застосунками: якщо ви увімкнули застосунок для спорту, одночасно зможете увімкнути й той, що слідкує за часом виконання вправ.

Також розробники надали більше можливостей для кастомізації заставок і шрифтів та вдосконалили роботу із PDF-файлами.

Sonoma, операційна система для MacBook

У Sonoma залишилося багато тих самих функцій, що і в оновлених iOS і iPadOS 17, але є й унікальні. Віджети більше не знаходяться виключно у Центрі сповіщень, тепер їх можна витягати на робочий стіл.

У «маки» також додали «Режим гри», який ставить у пріоритет центральний та графічний процесор для оптимальної роботи пристрою.

У пошуковику Safari тепер можна створити профілі для роботи й особистого використання. А функція Web Apps створить відчуття, ніби кожен відкритий сайт – це окремий застосунок зі сповіщеннями, хоч насправді це динамічна вебсторінка.

На «маку» скоро можна буде зіграти у Death Stranding.

Sonoma, операційна система для MacBook

Sonoma, операційна система для MacBook

Новий MacBook Air

Ця новинка не відрізняється від торішнього MacBook Air нічим, окрім розміру: у старого екран 13 дюймів, а нового – 15,3 дюйма.

За $1 299 ви отримуєте ті самі два порти USB-C Thunderbolt 4, «зарядку» MagSafe, гніздо для навушників, вебкамеру на 1080p, вузькі борти екрана й чип M2.

Новий MacBook Air /офіційний сайт apple.com

Новий MacBook Air Фото офіційний сайт apple.com

Вже доступне передзамовлення нового MacBook Air, а офіційний випуск відбудеться наступного тижня. 13-дюймовий MacBook Air нині можна придбати зі знижкою $100 — за $1099.

Нові Mac Studio та Mac Pro

У Apple — новий надпотужний процесор під назвою M2 Ultra, який по суті є зліпленими разом чипами M2 Max. Цю новинку можна знайти в оновлених настільних компʼютерах Mac.

Настільний компʼютер Mac Studio більше орієнтований на споживачів, ніж Mac Pro. Він містить чип М2 (на додачу до M2 Ultra), його можна апгрейдити до 8 терабайтів для зберігання даних (storage space) і до 192 гігабайтів оперативної памʼяті. 

В Mac Pro також присутні нові чипи й доступне аналогічне розширення памʼяті. Настільний компʼютер може похвалитися вісьмома портами Thunderbolt, двома портами HDMI та можливістю підтримки до шести екранів. А шість слотів PCIe 4 дають користувачам можливість підʼєднати додаткове обладнання чи жорсткий диск.

Mac Studio обійдеться у $1999, а ціна на Mac Pro стартує від $6999.

Обидві моделі доступні для замовлення вже зараз, а доставлення має розпочатися наступного тижня.

Mac Studio і Mac Pro /офіційний сайт apple.com

Настільні комп’ютери Mac Studio і Mac Pro Фото офіційний сайт apple.com

Адаптивне аудіозвучання

Головне оновлення AirPods полягає в адаптивності навушників до шуму навколо. Якщо до вас заговорять під час прослуховування музики, девайс автоматично знизить гучність музики.

Також навушники заглушають звук ззовні. Такі функції вже є у навушників від Sony та JBL.

Операційна система WatchOS 10 для Apple Watch

В Apple Watch машинне навчання тепер буде допомагати сортувати ваші віджети відповідно до частоти вашого користування ними, вашого місця знаходження, розкладу та інших факторів.

Розробники також пропонують більше тем для Apple Watch. Але особливо компанія заморочилася для користувачів, які люблять займатися на велотренажерах. Смартгодинник можна зʼєднати з оснащеними Bluetooth аксесуарами, які відстежують швидкість та різноманітні показники здоровʼя.

Застосунок «Самосвідомість» (Mindfulness) теж оновили. Тепер ви можете погортати низку абстрактних форм, які допоможуть ілюструвати ваш емоційний стан. Потім можна буде пройти стандартний клінічний запитальник на визначення ризиків депресії чи тривожного розладу.

WatchOS 10 для Apple Watch /офіційний сайт apple.com

Оновлена операційна система WatchOS 10 для Apple Watch Фото офіційний сайт apple.com

Потурбувалися розробники й про зір та загальне здоровʼя користувачів.

Наприклад, функція Ambient Daylight має підштовхнути вас (і вашу дитину) проводити 80-100 хвилин надворі, а Screen Distance нагадує тримати MacBook чи IPad якомога далі від обличчя. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *