Як працює додаток MathMaster, що допомагає розв’язувати задачі з математики

Запущений у 2021-му український математичний застосунок MathMaster генерує до $1 млн на місяць. Левова частка з 10 млн користувачів – американські школярі й студенти, яким потрібна допомога із домашкою. Як масштабувати такий бізнес, коли ChatGPT автоматизує завдання одне за одним

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

«На перші два тижні були такі завдання: що робити з бізнесом і що робити з командою», – згадує початок повномасштабного вторгнення CEO семирічної IT-компанії Futurra Group Віталій Шаталов, 31. Ця дилема знайома сотням українських підприємців, але для Шаталова та його кофаундера Дмитра Штепи, 26, ситуація виглядала патовою.

Флагманський продукт Futurra Group – навчальний додаток для школярів і студентів MathMaster, що допомагає розв’язувати математичні задачі. Він приносить до 80% виторгу компанії і повністю залежить від сотень так званих експертів – людей, які, власне, й роблять всю роботу.

У березні 2022-го Шаталов зі Штепою евакуювали розробників у пансіонати на Заході України і в авральному режимі шукали заміну експертам-українцям. «Вони не могли працювати, були у підвалах, без зв’язку, поїхали в інші регіони чи за кордон», – каже Шаталов.

План спрацював. На серпень 2023-го у MathMaster було 10 млн користувачів, 80–90% експертів – іноземці, річний виторг підскочив удвічі. Як влаштований бізнес на математиці й чому фаундери зробили ставку на людський інтелект, доки світ завойовують ШІ-алгоритми?

Живі тьютори проти алгоритмів

Заснована у 2016-му Futurra Group – перший бізнес випускника «фабрики стартапів» Genesis Шаталова. Пропрацювавши продакт-оунером три роки у компанії Володимира Многолєтнього та Василя Ульянова, він наважився піти у вільне плавання. 

У партнери взяв студента третього курсу економфаку КНУ ім. Шевченка Штепу. Той якраз зацікавився цифровим маркетингом і шукав досвіду на тематичних заходах у різних компаніях та університетах. «Мені сказали, що є хлопець, який дуже хоче працювати, навіть безкоштовно», – посміхається Шаталов.

Бізнес-модель Futurra Group дещо нагадує альма-матер Шаталова Genesis. Компанія розробляє мобільні застосунки – від бізнесових утиліт й VPN до астрономічного додатка для спостереження за зірками через смартфон. Коли якийсь продукт вистрілює – він виокремлюється у самостійний бізнес-юніт. Втім, схоже, що від Genesis засновники отримали не лише досвід.

Futurra Group – одна із інвестицій Skellar, підтвердили Forbes фаундери та два джерела, знайомі з подробицями угоди. Skellar – заснований Максимом Штепою венчур білдер із фокусом на продуктових стартапах, який до 2023-го мав назву SocialTech. Це один із «випускників» Genesis, що виріс достатньо, щоб відокремитися від материнської компанії.

Суму інвестицій засновники Futurra Group не розголошують, посилаючись на NDA. На запуск MathMaster знадобилося трохи більше $1 млн, за рік проєкт вийшов на самоокупність. Виторг Futurra Group у 2022-му – $1 млн на місяць, порівняно з 2021-м доходи зросли удвічі, запевняють засновники. Левову частку цієї суми – 80–90% – забезпечує математичний застосунок. Чому він став флагманським продуктом?

Бізнес-додатки приносили Futurra Group стабільний дохід, але якось фаундери натрапили на нішу додатків для вирішення завдань у точних науках. Там вже були великі гравці із великими доходами, каже Штепа. Одні з найвідоміших – заснований у 2009-му польський Brainly із 350 млн користувачів та американський Photomath із $29 млн венчурних інвестицій.

Школа бізнесу Genesis. Двоє українців підсадили американських школярів на математичний додаток, який заробляє до $1 млн на місяць. Як працює MathMaster /Фото 1

Команда Futurra Group

Ззовні функціонал продукту простий – потрібно скачати додаток, завантажити в нього задачу і отримати відповідь. Перша версія MathMaster була автоматичною – запити користувачів обробляли алгоритми. Проте не надто успішно – програми справлялися лише з 50–60% задач. Основна проблема – юзери не завжди надавали коректні дані, інколи просто скидали якісь графіки, фотографії з книжок чи монітора комп’ютера, каже Штепа.

«Рішення не було ні в нас, ні в конкурентів», – продовжує він. Тоді партнери спробували делегувати розв’язання задач живим людям, що знаються на математиці. Ідея спрацювала – наразі із MathMaster співпрацюють понад 1000 експертів-фрілансерів, з них до 20% – українці. Їхній заробіток – від $30 до понад $2000 на місяць – залежить від кількості розв’язаних задач. На чому планують далі заробляти їхні «роботодавці»?

Скільки коштує MathMaster 

Поточна версія MathMaster – це суміш застосунку-шпаргалки та платформи для репетиторів. З 10 млн користувачів понад 160 000 купили підписку. Ціна – від $7 на тиждень до $99 на рік. За ці гроші юзер отримає понад 90 розв’язань на місяць, відсутність реклами та покрокове пояснення будь-якої задачі.

MathMaster орієнтується на американський ринок – звідти приходить 76% виторгу. Далі з великим відривом йдуть англомовні Канада, Велика Британія й Австралія. Ще кілька відсотків приносять ПАР, Мексика, Бразилія та ОАЄ.

Попит на вивчення математики шалений. «На усіх ринках, де оперує BUKI, цей предмет завжди в топі за кількістю запитів, у неангломовних країнах – номер два після англійської», – каже співзасновник української платформи для репетиторів BUKI Вадим Синжерецький. Із понад 100 предметів на математику припадає 15% замовлень в Україні і близько 25% – в Польщі, додає він. Попри війну, у 2022-му його стартап у тестовому режимі запустився у США, річний виторг підскочив до $10 млн.

У лютому 2021 року конкурент українців Photomath залучив $23 млн інвестицій від GSV Ventures та Cherubic Ventures, пише TechCrunch. Оцінка за тим раундом – $92–138 млн, свідчать дані Dealroom. Вартість MathMaster фаундери не називають. «Йдеться про десятки мільйонів», – окреслює Штепа.

Математичний додаток MathMaster

Математичний додаток MathMaster

«Беручи до уваги обсяг виручки MathMaster та дані про публічні угоди компаній з тієї самої сфери, оцінка може бути в діапазоні $31–38 млн», – каже принципал венчурного фонду Flyer One Ventures Олексій Єрмоленко. Простору для зростання MathMaster вистачає. Що може завадити?

Найгарячіша технологія року – генеративний ШІ – теж вміє вирішувати шкільні завдання з математики. Хоча результати поки далекі від ідеальних.

На початку 2023-го розробник ChatGPT OpenAI прокачав модель, щоб підвищити якість і точність обчислень, проте стабільною її назвати складно. Червнева версія топової моделі GPT-4 справлялася із завданнями значно гірше за березневу, йдеться у дослідженні Стенфордського університету. Кількість правильних відповідей на прості математичні завдання обвалилася із 97,6% випадків до лише 2,4%.

Доки алгоритми прокачуються, Шаталов зі Штепою роблять ставку на тьюторинг. Пояснення цінніше за саме рішення. У США є тренд, що школярі дедалі гірше складають тести з математики, а заняття з репетитором коштують дорожче за річну підписку на MathMaster, пояснює стратегію Шаталов. 

Інший фактор – швидкість. Середній час відповіді у MathMaster – чотири хвилини. «Brainly в середньому розвʼязують задачі до години, а можуть не розв’язати взагалі», – каже Шаталов. 

Чи буде стратегія виграшною – покаже новий навчальний рік. У низький літній сезон тьютори MathMaster обробляють близько 10 000 запитів на добу. У високий – із початку осені до травня-червня – удвічі більше. «Із вересня перейдемо на 30 000 на добу», – впевнений Штепа. План на майбутнє – розширити перелік точних наук у додатку, а згодом охопити й інші шкільні предмети. Ми хочемо бути кишеньковим тьютором, каже він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *