Федоров представив стратегію інновацій від Мінцифри на Forbes Tech: деталі

Мінцифри готується до запуску «Мрії», «єБронювання», «Дія.Офіс» та інших сервісів. Які плани на реформування освіти, державного управління та розвиток оборонних технологій? Про це розповів голова Мінцифри Михайло Федоров на конференції Forbes Tech. Головне з виступу

Трансформація освіти

У нас є п’ять ключових напрямків. Перше – освітній менеджмент. Йдеться про педагогів та збільшення їхньої зарплати. Також це елементи сертифікації для того, аби в систему освіти приходили нові люди. Це зміна змісту та сенсів освіти. Це мережа, яка дозволяє зробити освіту рівною для всіх. Це освітній простір – те як виглядає середовище, де ми навчаємося та працюємо. 

Проте як зрозуміти, що стандарти, які ми впроваджуємо, ефективні? Для того, аби подивитися на результати освіти, потрібно 10, 15 та 20 років. Лише після того, коли діти навчаться, реалізують себе та капіталізуються. Нам потрібен результат сьогодні. 

І тоді в нас виникла ідея створити «Мрію». Ваша дитина та ви зможете побачити предмети, програму, оцінки, формальний та неформальний фідбек від учителів. 

Є кілька речей, які подобаються понад усе. Перша – рекомендація нових освітніх траєкторій для дитини. Ми можемо сказати: «Ти вже кілька семестрів цікавишся такими-то предметами, тобі зайшов факультатив підприємництва, ось тобі окремий безкоштовний курс». 

Друге – моніторинг системи освіти у режимі реального часу для того, аби вчасно її модернізувати. Ми запускаємо продукт уже в наступному році. Думаю, що він буде не менш успішним, аніж «Дія». 

Застосунок «Мрія».

Як виглядатиме освітній застосунок «Мрія».

Реформа університетів

Тут є кілька фундаментальних речей. Перше – створення наглядових рад для обрання ректора. Саме від ректора залежить, які він ставить KPI та який менеджмент буде наймати. Так працюють УКУ або виші у США. 

Друге – зміна формули фінансування, для того аби виші отримували гроші не лише за бюджетні місця держави, а й завдяки досягненням у науці. Тоді буде мотивація працювати. І третє – введення грантів для спеціальностей, які є некритичними для держави. Наприклад, юристи та економісти. 

Цифровізація держави

Ми запустили багато продуктів до та під час повномасштабної війни. Зокрема, «Дія» показала себе з точки зору безпеки. Там немає жодних витоків даних. Система працює. «Дія» майже досягнула позначки у 20 млн користувачів. Ми запустили відповідні послуги, відреагувавши на нові проблеми. Від сповіщень про пересування ворога на окупованій території до «єВідновлення». 

Над чим ми зараз працюємо? Бізнесу цікаве питання «єБронювання». Ми над цим працюємо з Міністерством економіки. Програма вже на фіналі й скоро буде запущена.

Також ми працюємо над сертифікацією й монетизацією знищеного майна та перереєстрацією авто. Тут буде революція. Ми просто вбʼємо корупцію в сервісних центрах. Водночас ми зробили мапу укриттів та запускаємо проєкт «єПідприємець».

Нові послуги в «Дії».

Над якими послугами працює Мінцифри?

Гейміфікація роботи чиновників

Зараз ми на стадії бета-тестування проєкту «Дія.Офіс». Це відповідь на питання, як зробити так, щоби державна служба була ефективною. Ми хочемо, аби цілі кожного міністра та голови державного органу були публічними. 

Адже своїми податками ви сплачуєте заробітну плату чиновника. Ви їх наймаєте, отже, ви повинні знати, наскільки вони ефективні. Це перший крок до гейміфікації державного управління.

Зараз це виглядає як внутрішній сервіс міністерства, де ви можете дати колезі нагороду, запустити опитування, розповісти про проблему та використати безкоштовно сервіси Google. 

Плани на «Дія.City»

Наступний проєкт – «Дія.City». Коли ми його запускали, багато людей в це не вірили. Ми ледь назбирали голоси в парламенті. Багато хто думав, що ми створюємо проблемний проєкт. Проте сьогодні у «Дія.City» понад 700 резидентів. І щомісяця їхня кількість збільшується.

Що ми плануємо робити далі? По-перше – продовжувати створювати умови для розвитку defense-tech у межах «Дія.City». 

Армія дронів, роботів та РЕБу

Ми запустили проєкт «Армія дронів». У цьому році ми збільшили виробництво в понад 100 разів. В Україні – одні з найкращих умов у світі, аби розвивати цей напрямок. Наприклад, лише за один день 80 одиниць ворожої техніки було вражено БпЛА. Йдеться про броньовану техніку, гармати тощо. Скоро ми запустимо армію роботів, армію РЕБу, але це буде окрема історія. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *