Чому так сильно зросте бюджет Мінцифри: гроші підуть на Brave1, Дія та Мрія

Міністерство цифрової трансформації отримає з бюджету 2,5 млрд грн у 2024 році, що в чотири рази більше ніж у 2023-му. Чому видатки суттєво збільшили та які проєкти в планах Мінцифри

Верховна Рада у першому читанні ухвалила проєкт держбюджету на 2024 рік. Бюджет Мінцифри в ньому виріс до 2,5 млрд грн, хоча торік міністерству виділили лише 616 млн грн. Що стало причиною збільшення?

Очільник міністерства Михайло Федоров курує відразу кілька проєктів: «Армію Дронів», цифровізацію грального бізнесу, податковий простір «Дія.City» тощо. «Він один із небагатьох адекватних міністрів. У депутатів до нього немає питань», – говорить на правах анонімності депутат бюджетного комітету.

Також Федоров один з небагатьох міністрів, які мають прямий доступ до президента Володимира Зеленського, говорила у вересні Forbes Юлія Клименко, депутатка «Голосу». «Довіра з боку президента, який має більшість у парламенті, добре впливає на те, щоби бюджетні пропозиції відповідного міністерства позитивно розглядалися», – каже перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради, нардеп Ярослав Юрчишин. 

Коментувати збільшення видатків у самому міністерстві не поспішають. «Більш детально про ініціативи можна буде розповісти лише після прийняття проєкту Закону», – прокоментували пресслужбі Мінцифри. Forbes звернувся до міністерства з офіційним запитом, проте станом на момент публікації матеріалу не отримав відповіді.

Оборонний проєкт Мінцифри 

У квітні 2023-го у Федорова з’явився ще один новий проєкт – оборонний кластер Brave1. З початку повномасштабного вторгнення фінансуванням MilTech стартапів займався Ukrainian Startup Fund (USF), який запустив програму подвійного призначення. «На сьогодні вона вже завершується, оскільки потужно запрацював проєкт Brave1», – каже голова фонду Павло Карташов.

За майже пів року роботи через платформу пройшло 640 розробок, уже профінансовано 68 проєктів на суму $1,220 млн, говорила 20 жовтня в інтервʼю Liga керівниця оборонного кластера Brave1 Наталія Кушнерська. Серед них – бойові роботи з турелями, безпілотники зі штучним інтелектом, морські дрони та системи протидії РЕБу, які пройшли перевірку Генштабу ЗСУ.

У бюджеті Мінцифри на фінансування Brave1 припадає 1,5 млрд грн (понад $39 млн), або 70% всієї суми. «Гроші підуть у статутний капітал Brave1 на гранти defense-tech компаній», – розповів на правах анонімності високопоставлений співрозмовник у Мінцифри, дотичний до проєкту. 

Стартапи можуть отримати від Brave1 $25 000 гранту на масштабування, $5000 – на акселерацію, оформлення документів тощо. У наступному році сума гранту може збільшитися до $100 000. «Стратегія держави в режимі воєнного часу передбачає фокус на посилення спроможностей країни в галузі оборони й безпеки», – каже Кушнерська. 

Пріоритет кластера – наземні роботизовані комплекси, радіоелектронна розвідка та радіоелектронна боротьба, додає вона. Саме на ці технології фінансуватимуться першочергово.

Бюджет Мінцифри хочуть збільшити на понад 300% у 2024 році. Куди міністерство Федорова спрямує 2,5 млрд грн /Фото 1

Пріоритетні напрямки Brave1

Цивільні проєкти Мінцифри

Близько 17%, або 438,7 млн грн, Мінцифри планує спрямувати на розширення функціонала «Дії», яку в основному фінансує американська урядова агенція USAID. Заявлені майбутні функції «Дії» – сервіс електронного бронювання від мобілізації «єБронювання», який планують запустити через державний портал, а також трансформація державного управління у «Дія Office». 

Трохи більш як 168 млн грн Мінцифрі виділили на операційку державних електронних інформаційних ресурсів. Імовірно ідеться про «Дію» та інші диджитал платформи. Forbes звернувся по коментар до керівника з розвитку електронних послуг Мстислава Баніка, однак він не відповів у месенджері на момент публікації матеріалу. 

Ще 300 млн грн з бюджету розраховано на «Національну програму інформатизації» – комплекс проєктів з розвитку електронного врядування. Ідеться про цифровізацію в держуправлінні та розвиток інтернету в Україні. 

Найменше з держбюджету отримає нещодавно анонсований Зеленським проєкт «Мрія». Це застосунок для моніторингу освітнього процесу та здібностей учнів. На нього виділять трохи більш як 142 млн грн. Додаток уже у розробці, сказали Forbes у пресслужбі Мінцифри. У планах – запустити бета-тест на 50 шкіл до кінця 2023-го, а за рік – для всіх шкіл України.

Попри збільшення державного фінансування, бюджетні кошти не основне джерело для міністерства. «Мінцифри завжди починає проєкти без державних коштів», – говорив Федоров в інтерв’ю Forbes у вересні 2023-го. Звична практика – залучати донорів. «Армія дронів» рік фінансувалася лише державною фандрейзинговою платформою UNITED24. За цей час проєкт законтрактував 4 106 дронів на суму 4,4 млрд грн. У липні уряд виділив на проєкт 40 млрд грн із бюджету.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *