Блокування HDRezka: коли закриють доступ до сайту та чому це відбулось

В Україні намагаються заблокувати найпопулярніший спосіб перегляду фільмів — головні піратські онлайн-кінотеатри. Серед них — HD Rezka, який стабільно потрапляє в топ сайтів серед українців. Поки держоргани готують схему для блокування, піратський сайт вже вигадав декілька способів, як її обійти. Чому повністю заблокувати піратські сайти дуже складно

Девʼятого листопада Нацрада з питань телебачення і радіомовлення внесла 16 відеосервісів до переліку сервісів держави-агресора.

Чому вони потрапили в чорний список? Причини різні – доменне ім’я з РФ, російська мова інтерфейсу, рекламна інформація спрямована на аудиторію Росії, правила користування сервісом, які базуються на російському законодавстві тощо, йдеться на сайті Нацради. 

Половина списку — російські онлайн-кінотеатри з легальним контентом. Для прикладу, Kion належить російському мобільному оператору МТС, Амедіатека – одній з найбільших російських кінокомпаній Amedia, Viju – медіахолдингу Viasat Росія, Trikolor Kino i TV onlain – «Національній супутниковій компанії». 

Інша половина — популярні серед українців піратські сервіси: Baskino, Filmix, Kinogo, Kinokrad, Kinotochka, KinoZapas, ГидОнлайн, HD Rezka. Сайти цих онлайн-кінотеатрів не містять згадок юридичної інформації та контактних даних. Виключення — форма зворотного звʼязку на HD Rezka. «Це рішення (заборона, — Forbes) не повʼязане з мовою або країною-агресором, – йдеться у відповіді на запит Forbes від сервісу. — Це черговий приклад поділу у сфері розважальної індустрії бетингу та казино в Україні». На запитання про власників і розмір аудиторії в HD Rezka не відповіли.

Піратський онлайн-кінотеатр Rezka.ag

Піратський онлайн-кінотеатр Rezka.ag

У 2020 році російська кібербезпекова компанія Group-IB оприлюднила дослідження походження піратських онлайн-кінотеатрів. У ньому йшлося, що HD Rezka та Baskino може належати компанії Collaps, яка розробляє відеобалансери. Також Group-IB стверджували, що власники HD Rezka – з України (Forbes не має підтвердження цієї інформації).

За два дні після рішення Нацради на сайті HD Rezka вийшов пресреліз, який онлайн-кінотеатр почав зі згадки ринку азартних ігор та його регулятора — КРАІЛ. «Це черговий успішних крок однієї відомої російської структури вийти на ринок України», — йдеться в релізі щодо рішення заблокувати сервіс.

Чому така увага саме до HD Rezka? Піратський онлайн-кінотеатр протягом 2021-2022 років лише раз випадав зі списку 25 найпопулярніших в Україні сайтів, згідно з дослідженням аналітичної компанії Kantar. В останньому звіті за жовтень 2022 року він займав 19 місце, випереджаючи популярне політичне медіа «Українська правда» та сайт ПриватБанк.

В жовтні сайт Hdrezka.ag мав 50 млн візитів, 73% аудиторії — з України. А Rezka.ag — 91 млн візитів, з яких 51% українських (візит не дорівнює унікальному користувачу). Це дані аналітичної платформи Similarweb, яка дає орієнтовні, а не точні цифри (їх можна використовувати для розуміння обʼєму сайтів). Для порівняння найпопулярніший легальний онлайн-кінотеатр України Megogo має майже 16 млн унікальних користувачів на місяць, говорив Forbes у серпні її співзасновник Федір Дроздовський.

HD Rezka має українську озвучку нових фільмів, зокрема одного з найгучніших кінорелізів року «Барбі». З початку великої війни, крім реклами грального бізнесу, на HD Rezka почали розміщуватись ролики з закликом донатити на ЗСУ та банери Благодійного фонду Сергія Притули. Після того, як сервіс потрапив в чорний список Нацради на ньому зʼявився великий банер «Слава Україні».

Піратські онлайн-кінотеатри HDrezka та Rezka не повністю безкоштовні. За 500 грн на пів року сервіс дозволяє дивитись відео без реклами. При спробі оплатити послугу, користувача перенаправляє на платіжну систему GlANDHF. На сайті цієї системи вказано, що це платіжне рішення саме для ігрової індустрії.

При оплаті послуги HD Rezka, GlANDHF пропонує обрати ПУМБ, Monobank, Sense, Abank або «будь-який український банк». На сторінці також розміщені лого Visa та Mastercard. Далі сервіс просто видає номер картки та імʼя прізвище людини, якій потрібно зробити переказ коштів і прикріпити квитанцію після оплати. За 10 хвилин спроб заплатити, система три рази змінила номери картки (це були картки ПУМБ, ПриватБанку, Sens) та імена людей (Савченко Богдан, Лаппа Артем та ін).

Найпопулярніші сайти України в жовтні 2022

Найпопулярніші сайти України в жовтні 2022

Як блокуватимуть онлайн-кінотеатри

Сама Нацрада з питань ТБ і радіомовлення блокуванням не займається. Вона має звернутися до телеком-регулятора НКЕК. А він – розіслати листи провайдерам, щоб ті заблокували доступ до ресурсів. Провайдер фіксованого інтернету Vega, якого з 2021 року належить оператору «Vodafone Україна», станом на 10 листопада листа від НКЕК ще не отримав, повідомили у пресслужбі. Forbes звернувся до НКЕК з проханням прокоментувати дату, однак на момент публікації матеріалу не отримав відповідь. Станом на 13 листопада згадані піратські сайти ще можна було відкрити з України без додаткових зусиль.

Перший спосіб блокування, до якого вдаються інтернет-провайдери, – обмеження хостинг-платформи, на якій розміщений сайт. Один хостер може зберігати сотні сайтів. Такий спосіб можна використовувати, якщо є впевненість, що блокування не зачепить «невинні» сайти, каже керівник відділу управління мережами Vega Ігор Гриневич.  

Натомість регулятори рекомендують спосіб блокування на DNS, додає він. Такий механізм працює для сайтів, мобільних додатків і телевізорів з функцією SmartTV, що підключаються до інтернету, каже Гриневич. Процес блокування може зайняти від кількох годин до кількох днів. Строки залежать від кількості сайтів у списку. «Якщо у документі десятки ресурсів, провайдеру потрібно більше часу на аналіз, налаштування на серверах і саме блокування», – уточнює Гриневич. 

HD Rezka вже випустила свою детальну «інструкцію», як обходити блокування, де запропонувала декілька способів. Один з них — змінити DNS.

Як працює блокування на DNS

Сайти в інтернеті мають свою IP-адресу, наприклад, 172.217.22.14. Запам’ятати їх складно, тому існують доменні імена, наприклад, google.com. 

Коли користувач вводить доменне ім’я браузер спершу має перевірити, за якою IP-адресою знаходиться сайт, а тоді його відкрити. Щоб це зробити, браузер з’єднується з DNS-сервером, де зберігається перелік доменних імен та IP-адрес, що відповідають кожному з них.

Інтернет-провайдери мають власні DNS-сервери. Їхні адреси прописані в налаштуваннях Wi-Fi роутера. Тому провайдер може налаштувати свої DNS-сервери таким чином, щоб при спробі користувача зайти на сайт із «забороненого списку» їхній браузер просто не отримував потрібної IP-адреси.

Читати більше Згорнути

Боротьба із дзеркалами піратських онлан-кінотеатрів

У липні 2023 року в Україні вже заблокували ряд російських OTT-сервісів: Ivi, Tvigle, Premier, Start, More.tv і Okko. Заблокувати сервіси з нового списку Нацради може бути складніше.  

Більшість піратських сайтів мають по кілька сайтів-дзеркал. Вони повністю або частково дублюють контент, але мають незначну різницю в доменному імені. HD Rezka має понад десяток дзеркал – hdrezka.ag, hdrezka.co, hdrezka.me, hdrezka.no, hdrezka-ag.com, hdrezka.best. Аналогічно у Kinogo, Kinokrad, Baskino та інших.

HD Rezka і компанія. В Україні намагаються заблокувати головні піратські онлайн-кінотеатри, а вони вже вигадали, як це обійти. Хто виграє в цьому протистоянні? /Фото 1

HD Rezka і компанія. В Україні намагаються заблокувати головні піратські онлайн-кінотеатри, а вони вже вигадали, як це обійти. Хто виграє в цьому протистоянні? /Фото 2

Провайдери блокують лише ті сайти, які зазначені в офіційних розпорядженнях. «Якщо у сайту є десять дзеркал, які перелічені в списку регулятора, ми їх заблокуємо, – каже Гриневич. – Якщо ні, то ми не маємо права їх блокувати». Усі поточні дзеркала будуть у списку регулятора, каже член Громадської ради при Нацраді з питань ТБ та радіомовлення Олександр Глущенко. Чи є гарантії, що не створюватимуться нові? 

«Незламні українці самі знайдуть купу можливостей користуватися нашим сервісом, у цьому ми не сумніваємось», – ідеться у письмовій відповіді HD Rezka на запит Forbes. У своїй «інструкції» для обходу заборони, сервіс навіть пропонує користувачам замовити приватне дзеркало піратського сайту. Також піратський онлайн-кінотеатр просить у не шукати свій сервіс у пошуку. «Ніяких «rezka», «hdrezka», «рєзка», «Гаррі Поттер hdrezka» тощо, не шукати», — йдеться в повідомленні.

Блокування точно вдарить по прибутках піратських сервісів, вважає Глущенко. «Вони будуть намагатися запустити нові дзеркала, але теоретично вони гублять економічний сенс – відвалюється валова аудиторія, якій вони показували рекламу», – каже він.

Піратський онлайн-кінотеатр Rezka.ag

Піратський онлайн-кінотеатр Rezka.ag

Чи отримають українські OTT-сервіси цей шматок аудиторії? «Ми не очікуємо жодних помітних бізнес-результатів від блокування цих сервісів», – говорить CEO та засновник Megogo Володимир Боровик. Вказані сайти скоріше за все відкриються на інших доменах з тим самим контентом, додає він. 

Яка альтернатива піратським онлайн-кінотеатрам. Трійка лідерів українських ОТТ-сервісів — Megogo, Київстар ТБ, Sweet.TV. Вартість підписки на сервіси варіюється від 99 грн до 369 грн на місяць. Деякі фільми та премʼєри продаються за окрему плату.

Megogo має близько 750 000 передплатників, говорив Forbes співзасновник Дроздовський. Кількість користувачів Київстар ТБ – перевищує 1 млн, понад 80% з них – платні підписники, говорив президент «Київстар» Олександр Комаров в інтерв’ю Forbes у жовтні. Платну аудиторію Sweet.tv у лютому 2023-го керівник аналітичного сервісу Big Data UA Сергій Бойко оцінював у 120 000-150 000.

В якому стані бізнес українських ОТТ-платформ? «Київстар ТБ» досить маржинальний бізнес, розповідав Forbes його співласник Ярослав Пахольчук. Megogo, попри те, що на початку великої війни ревеню його українського підрозділу впало на 20-25%, вийшов у 2023-му на ринок Польщі й планує вийти ще на пʼять країн у 2024-му. Також в планах сервісу — ІРО.

Засилля піратського контенту з російських сайтів боляче б’є по українському ринку, каже Галущенко. «Кожен користувач таких сайтів – це мінус один глядач в кінотеатрі або мінус один абонент телевізійного сервісу, – додає він. – А відповідно мінус податки, робочі місця, роялті».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *