В Україні за рік здорожчали практично всі ЖКП

За рік – з жовтня 2022 року до жовтня 2023-го – в Україні значно здорожчали послуги ЖКГ. Загалом їхня ціна зросла на 13,1%, однак, наприклад, конкретно електроенергія здорожчала одразу на 69,7%. Це стало результатом червневого підвищення тарифу до 2,64 грн за кВт*год незалежно від обсягу споживання (до цього у разі споживання до 150 кВт*год на місяць тариф був 1,44 грн, а у разі більшого використання струму – 1,68 грн/кВт* год).

3646_0_main_new_12247194.jpg (59.43 Kb)

Про зростання розцінок повідомляє Держстат. Там зазначають: здорожчали практично всі послуги – зміни не зачепили лише деяких з них.

Як зросли тарифи

Найбільше подорожчала електроенергія – на 69,7%. Також значно зросли розцінки на прибирання сміття – на 8,7%.

Тарифи на утримання та ремонт житла зросли значно менше – на 3,9%. Послуги з управління багатоквартирними будинками здорожчали на 2,7%.

Зростання вартості одразу двох послуг не перевищило 1%. Зокрема:

воднопостачання здорожчало на 0,8%;
каналізація – на 0,7%.
Водночас, вартість природного газу не змінилася. Як і гарячої води та опалення.

Коли українцям підвищать тарифи на газ, тепло та гарячу воду

Водночас тарифи на газ, гарячу воду та опалення в Україні підвищуватимуть, але, швидше за все, не раніше 2025 року. Як прогнозує Нацбанк, до цього часу діятиме мораторій на зростання комунальних тарифів. Там зазначили: відмова від підвищення тарифів на такий термін дасть змогу стримувати зростання цін.

“Її (адміністративну інфляцію. – Ред.) буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році”, – підкреслили в НБУ.

Втім, підкреслили там, різкого зростання розцінок теж не буде. Найімовірніше:

тарифи підвищуватимуть у кілька етапів;
цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.
Нагадаємо, мораторій не поширюється на усі види комунальних послуг. Зокрема, дозволено підвищувати тарифи на холодне водопостачання та електроенергію.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *