Альтернатива Photoshop: як працює фоторедактор Luminar Neo на штучному інтелекті

Українська компанія Skylum, яка розробляє фоторедактор, хоче функціями штучного інтелекту пробитися в трійку найбільших і інвестувала в це до $5 млн. Що її чекає на ринку, на якому роками працює Photoshop і підбирається Meta Марка Цукерберга

Програма для редагування зображень Luminar Neo одна з перших з’явилася у новому розділі ШІ-програм AI Hub від корпорації Microsoft. Luminar Neo – запущена у 2022 році розробка української компанії Skylum, у якій працює 120 людей. За 15 років існування Skylum розробила 35 мобільних додатків та п’ять версій фоторедактора Luminar. 

Дві останні версії – Luminar AI та Luminar Neo – компанія прокачала функціями генеративного штучного інтелекту. Протягом останніх півтора-двох років ми інвестували в R&D $3–5 млн, розповідає CEO Skylum Іван Кутанін. 

Це дало свої результати. Усіма версіями Luminar користується понад 1 млн людей, однак найпопулярніші саме дві останні, говорить Кутанін. Вартість підписки на Luminar Neo залежить від регіону. Для США річна підписка – $99, для Німеччини – $59.

Частку аудиторії останніх двох продуктів, як і фінансові показники, Skylum не розголошує. За консервативною оцінкою Forbes, виторг компанії у 2023 році може скласти $2–3,4 млн. Цю оцінку Skylum також не прокоментували.

До кінця року компанія планує додати ще два ШІ-інструменти у Luminar Neo. «Ми йдемо грати по-великому», – говорить Кутанін і додає, що мета – потрапити в трійку найбільших фоторедакторів після американського Adobe та канадського Corel. Що чекає компанію у цій боротьбі?

Український фоторедактор Luminar назбирав 1 млн користувачів по всьому світу, а тепер кинув виклик Photoshop. Звідки така впевненість? (без ШІ не обійшлося) /Фото 1

Програма для редагування зображень Luminar Neo одна з перших з’явилася в новому розділі ШІ-програм AI Hub від корпорації Microsoft

15-річна компанія йде в ШІ

Випускники КПІ та фотографи-любителі Павло Музок та Дмитро Ситник у 2008 році заснували компанію MacPhun, яка створювала фанові застосунки та ігри для операційної системи iOS від Apple. З 2010 року компанія переключилася на додатки для обробки зображень. Загалом вона випустила 35 застосунків, досі активні лише два, за даними Sensor Tower.

У 2016 році MacPhun зробила різкий поворот і зайнялася розробкою комп’ютерної програми для обробки фото Luminar. З того часу вона випустила щонайменше п’ять версій продукту. Тоді ж компанія перейменувалася на Skylum і розширила софт на операційну систему Windows від Microsoft. 

П’ять продуктів Skylum

2016 рік – перша версія фоторедактора Luminar. Це базовий фоторедактор для фотографів-любителів, в якому було 300 інструментів і функцій.   

2017 рік – компанія випустила Luminar для Windows, яке раніше було доступне лише для macOS. На момент запуску сервіс коштував – від $49 до $69. Бета-версія Luminar для Windows була завантажена понад 250 000 разів за два місяці.

2019 рік – Luminar Jupiter із новим движком для роботи с форматом RAW та з функцією каталізації зображень. У ньому був ШІ-фільтр, який коригував кольори, тони, деталі та глибину фотографії.

2020 рік – Luminar AI з базовими ШІ-функціями виправлення світла, ретушування шкіри на портреті або заміни неба на фотографії.

2022 рік – Luminar Neo. Крім функцій попередніх версій, має ШІ-інструмент GenErase. До кінця року розробники планують додати ще функції GenSwap та GenExpand.

Читати більше Згорнути

Попередні версії не оновлюють, а лише підтримують для активних підписників. Чому компанія щоразу запускає новий софт? «Архітектура попередніх сервісів Skylum не дозволяла системно їх оновлювати й анонсувати нові інструменти», – пояснює Кутанін. 

Фокус компанії – на останній версії Luminar Neo, яка у 2022 році виграла престижну нагороду у сфері дизайну Red Dot Award за користувацький інтерфейс.

Skylum один за одним прокачує Luminar Neo ШІ-функціоналом. У жовтні додала інструмент GenErase, який допомагає прибирати з фотографії зайві об’єкти. «Рядовому користувачу буде простіше використати GenErase, ніж вивчати способи вирізання у PhotoShop», – каже колишній СЕО Depositphotos Вадим Нехай.

Приміром, фоторедактор від Adobe має щонайменше сім таких способів, які виконуються вручну. У листопаді з’явиться функція GenSwap, яка допомагає змінювати композицію зображення або додавати на фото деталі за допомогою промтів. У грудні – GenExpand, що буде домальовувати тло на фотографії.

«Ми запускаємо нові функції по одній, щоб користувачі розпробували кожну з них», – говорить Кутанін.

Luminar Neo /надано Luminar Neo

Luminar Neo Фото надано Luminar Neo

Luminar Neo /надано Luminar Neo

надано Luminar Neo

Luminar Neo /надано Luminar Neo

надано Luminar Neo

Luminar Neo /надано Luminar Neo

надано Luminar Neo

Luminar Neo /надано Luminar Neo

надано Luminar Neo

Потрапити в топтрійку

Після анонсу нових функцій 16 серпня побачили приріст цікавості до продукту, говорить Кутанін. Кількість щотижневих замовлень виросла втричі у порівнянні з першою половиною серпня. Загалом усіма п’ятьма версіями продукту Skylum користується понад 1 млн користувачів. Компанія прибуткова, стверджує Кутанін. 

Глобальна мета – за три-чотири роки зайти в топтрійку на ринку фоторедакторів після американського Adobe та канадського Corel. Яких цифр має досягти Skylum, щоб скласти їм конкуренцію? 

Corel на своєму сайті зазначає, що вісьмома її продуктами користується 100 млн користувачів. Платних підписників у Adobe Creative Cloud – набір програм для редагування фото, відео, звуку – 30 млн. «Конкуренція досить велика, – зазначає Нехай. – «Є комбайни, як PhotoShop, але так само є велика кількість дрібнішого софту».

Ютуб-оглядачі найчастіше порівнюють фоторедактор від Skylum із Lightroom та Photoshop від Adobe. У Lightroom користувач може зробити базову обробку фото, а у Photoshop додати туман чи інші елементи. «Ми тримаємося середини, щоб базова редактура й креативність були в одному місці», – каже Кутанін.   

ШІ-функції для редагування фото й відео анонсувала Meta, материнська компанія соцмереж Facebook та Instagram, ідеться на її сайті. Коли саме вони стануть доступними користавачам, не уточнюється.

Український фоторедактор Luminar назбирав 1 млн користувачів по всьому світу, а тепер кинув виклик Photoshop. Звідки така впевненість? (без ШІ не обійшлося) /Фото 2

Skylum розрахована на фотографів-любителів – ринок фотографії зараз на 70% складається саме з них, каже СЕО компанії. До 2026 року ринок фоторедакторів може досягнути позначки $542,87 млн, йдеться в прогнозі дослідницької компанії TechNavio.      

Потенційні конкуренти Skylum також прокачують свої фоторедактори ШІ-функціями. У вересні Adobe відкрила для бета-тестування сімейство креативних генеративних моделей ШІ Firefly. А на жовтневій конференції презентувала безліч ШІ-інструментів для Photoshop і Lightroom. Акції Adobe на оновлення відреагували зростанням на 5%. Капіталізація компанії – $277,34 млрд.

Український фоторедактор Luminar назбирав 1 млн користувачів по всьому світу, а тепер кинув виклик Photoshop. Звідки така впевненість? (без ШІ не обійшлося) /Фото 3

Іван Кутанін, СЕО Luminar Neo

Щоб змагатися з великими гравцями в ШІ-перегонах, Skylum планує залучити від $10 млн інвестицій. Інтеграція штучного інтелекту в продукт може привабити інвесторів. «Якщо ШІ дає реально важливий функціонал або допомагає розвʼязувати проблеми краще й дешевше за конкурентів, то це впливає на залучення інвестицій та збільшення капіталізації», – говорить керуючий партнер фонду Flyer One Ventures Віталій Лаптенок. 

У довгостроковій перспективі Skylum націлена на оцінку вище $100 млн. «Ми технологічний бізнес і багато вкладаємо в R&D», – каже Кутанін. За яких умов така оцінка стане реальністю? При річному виторгу приблизно $13 млн та мультиплікаторі 8Х, з яким, наприклад, торгується розробник софту для проєктування, інженерії, будівництва та інших галузей Autodesk, каже Лаптенок. 

«Наша стратегія побудована на три-чотири роки вперед, – зазначає Кутанін. – Нам є чим здивувати ринок і конкурентів».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *