Чому в Києві бекоштовна парковка

Паркування в Києві знову безкоштовне. «Київтранспарксервіс» не зміг вчасно укласти контракт із процесинговою компанією та не поспішає виправляти помилку. Ціна помилки – 33 млн грн. Коли паркінг у столиці знову стане платним 

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

З початку квітня кияни паркуються безкоштовно. У 2023-му Київ планував отримати 200 млн грн з платних паркінгів, йдеться у бюджеті міста. Тобто два місяці простою коштують столиці понад 33 млн грн. 

Причина простою – недбалість комунального підприємства«Київтранспарксервіс», яке оперує понад 26 000 платних паркомісць столиці, каже Олександр Гречко, співзасновник громадської ініціативи «Пасажири Києва».

«Київтранспарксервіс» до 1 квітня мав укласти контракт з процесинговою компанією для проведення онлайн-платежів, але не зробив цього.

15 березня «Київтранспарксервіс» оголосив тендер на послуги з обслуговування платежів. Очікувана вартість послуг – понад 5,7 млн грн. Строк виконання – до кінця 2023-го. 

Але ці торги не відбулися через відсутність учасників.  

Наскільки адекватна вартість послуги з процесингу на пів року у 5,7 млн грн? Зазвичай фінкомпанії беруть за свої послуги 4–7,5% від доходу, пояснює Дмитро Беспалов, колишній радник заступника голови КМДА з питань розвитку транспортної інфраструктури. «Такі розцінки були під час запуску електронного квитка у громадському транспорті в Києві», – каже він. 

У 2022 році «Київтранспарксервіс» отримав 73 млн грн доходу. Якщо припустити, що за підсумком 2023-го дохід комунального підприємства буде схожим до минулорічного, то послуги процесингу «зʼїдять» майже 8% виручки.  

Яка вартість парковки в Києві та штрафи

Вартість години паркування залежить від розміщення парковки: найдорожча – в центрі міста:

І зона – 35 грн;

ІІ зона – 25 грн;

ІІІ зона – 5 грн

Штрафи за несплату: 

I зона – 700 грн;

II зона – 500 грн;

III зона – 100 грн

Читати більше Згорнути

Другий тендер «Київтранспарксервіс» оголосив 25 березня. В торгах взяли участь дві компанії: Фінансова компанія МБК (Portmone.com) та «Універсальні платіжні рішення» (iPay.ua). 

«Універсальні платіжні рішення» запропонували за свої послуги 5,7 млн грн, що дорівнює очікуванням «Київтранспарксервісу». МБК – в шість разів менше – 900 000 грн. Торги знову були скасовані, нібито через помилки в тендерній документації учасників. 

Втретє «Київтранспарксервіс» оголосив тендер 9 травня, коли парковка в Києві вже понад місяць була безкоштовною. Учасники торгів ті самі: МБК та «Універсальні платіжні рішення». 

17 травня в аукціоні перемогла МБК з пропозицією 4,9 млн грн. Проте угода з компанією досі не підписана.

Якщо «Київтранспарксервіс» підпише договір, то з червня в Києві відновиться платне паркування, каже Гречко.  

Forbes звернувся за коментарем до Київської міської держадміністрації, компаній МБК та «Універсальні платіжні рішення», але не отримав відповіді до публікації статті. 

У серпні-жовтні 2022-го парковка в Києві теж була безкоштовною, за рішенням київського апеляційного суду. Встановлення платних тарифів на паркування у місті було визнано незаконним. Київська влада не дотрималася процедури зміни тарифу, що і було оскаржено, каже Дмитро Беспалов.   

Київська влада могла оскаржити це рішення у Верховному Суді, але замість цього у листопаді прийняла нове розпорядження про тарифи. «Це поширений інструмент українських чиновників – була прийнята нова постанова з трохи зміненими формулюваннями», – зазначає Беспалов.  

Нерозкритий потенціал

У 2022 році «Київтранспарксервіс» планував заробити 173 млн грн, але фактично отримав у 2,3 раза менше – 73 млн грн, за даними «Київтранспарксервіс». 

За рішенням міської влади, «Київтранспарксервіс» має передавати 60% доходів у бюджет міста, а решту лишати на власних рахунках. Отже, чистий дохід «Київтранспарксервіс» торік – 33 млн грн за збитку у 2 млн грн. 

Причини невиконання плану – війна та безкоштовне паркування протягом серпня-жовтня, йдеться в повідомленні «Київтранспарксервісу».

В цьому році заробити планові 200 млн грн теж навряд чи вийде. Проблема не тільки у тому, що другий місяць парковка безкоштовна. 

Беспалов називає дві основні причини: 

  • Мала кількість інспекторів, які мають фіксувати безоплатне паркування і виписувати штрафи. За даними Беспалова, в Києві їх до 30. 
  • Відносно низькі штрафи. Вигідніше один раз на місяць заплатити 700 грн штрафу, ніж купляти місячний абонемент вартістю 5733 грн. 

За його словами, Київ може отримувати з платного паркування в рази більші кошти, якби штат інспекторів був збільшений до 200–300, а покарання за безоплатне паркування посилено. 

Проте доходи в бюджет – це не головне завдання платних парковок. «Дороге паркування в місті – це інструмент управління транспортними потоками, який дозволяє зменшити транспортне навантаження», – каже він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *