Ціни на деякі харчі в Україні зросли

За рік – з січня-2023 до січня-2024 – ціни на їжу в Україні зросли на 3,5%. При цьому овочі здорожчали одразу на 13,1%, а макаронні вироби – лише на 0,3%. Водночас, на низку позицій ціни знизились – найбільше на яйця, які здешевшали на 18,7%.

0978_kartoplya-photo-194e.jpg (56.11 Kb)

Про це повідомляє Держстат. Там зазначили: крім овочів та макаронів здорожчали й інші продукти.

Так, одразу на 10,2% зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти, а також масло. На 9,3% здорожчало молоко.

Сир та творог здорожчали на 7,6%. А крім того:

хліб – на 5,8%;
риба та продукти з неї – на 5,3%;
фрукти – 2,2%.

Що здешевшало

Втім, на три групи продуктів ціни знизились. Так:

яйця здешевшали на 18,7%;
соняшникова олія – на 16,1%;
цукор – на 8,4%;
хлібопродукти – на 2,8%.
Популярні овочі почали дешевшати

Водночас у лютому в Україні почала дешевшати морква. Так, 8 лютого виробники відвантажували її по 8-12 грн/кг, що в середньому на 17% дешевше, ніж тижнем раніше. Причиною цього, за даними аналітиків ринку, є збільшення пропозиції від місцевих господарств.

“Через досить теплу погоду якість даної продукції у сховищах дрібних господарств почала стрімко погіршуватися. Що змушує фермерів розпродувати наявні запаси”, – пояснюють вони.

Водночас, наголошується, великі виробники, які мають достатньо потужностей для зберігання, призупинили продаж своєї продукції. Причина – досить велика пропозиція на ринку. Тобто, ймовірно, вони хочуть не продешевити та дочекатися зростання цін.

Знижувати ціни виробники почали і на картоплю. Так, 7 лютого виробники продавали її по 16-22 грн/кг, що в середньому на 11% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня (29 січня – 2 лютого).

Причиною цього, за словами аналітиків, може бути збільшення пропозиції на ринку. До якого призвело стрімке погіршення якості картоплі, що знаходиться на зберіганні.

“Ще наприкінці минулого тижня пропозиція картоплі на ринку України значно збільшилася, оскільки фермери, які раніше утримувалися від продажів в очікуванні подальшого зростання цін, почали розпродавати наявні обсяги цієї продукції. Прийняти таке рішення виробники були змушені у зв’язку зі стрімким погіршенням якості картоплі в сховищах”, – розповіли вони.

Водночас підкреслюється: господарства, які все ж мають запаси якісної продукції, з продажами не поспішають. Оскільки впевнені, що попит на овоч “активізується ближче до кінця поточного місяця”.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *