Без гальм: в Україні далі розганяють ціни на картоплю

В Україні протягом останніх тижнів на внутрішньому ринку спостерігається різке зростання цін на картоплю. Вартість продукту зростатиме й надалі, мінімум до кінця березня. Зазначимо, що за рік картопля подорожчала і зовсім у 4 рази.

0978_kartoplya-photo-194e.jpg (56.11 Kb)

Про це розповіли директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин та аналітик Клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин The Page. Одна з причин зростання цін на важливий овоч – сезонний фактор, що спостерігається щороку.

“Традиційно восени відбувається стрибок цін на картоплю, це пов’язано з завершенням сезону та зменшенням пропозиції, оскільки багато домогосподарств вже встигли реалізувати свій врожай до початку зими. Це призводить до збільшення попиту, що, відповідно, підсилює тиск на ціни. Вартість на продукт зростатиме й надалі, принаймні до кінця березня”, – говорить Олег Пендзин.

Ще одна причини зростання вартості продукту – високі витрати на обслуговування овочесховищ. Взимку задля забезпечення оптимальних умов зберігання продукції і уникнути її псування, фермери змушені робити значні фінансові вкладення.

Як зазначається, більш ніж 30% урожаю картоплі, яку вирощує населення, втрачається через відсутні належні умови для зберігання продукції. Невідповідні температурні показники та рівень вологості приміщень сприяють проростанню овочів, що призводить до передчасного псування.

При цьому зберігання у сховищах чи елеваторах вимагає витрачання коштів. Оплата за енергоносії, відповідні податки, зарплата працівникам також додається до кінцевої ціни. Також слід враховувати витрати на транспортування продукції, адже її необхідно ще доставити до супермаркетів і магазинів.

Як змінилися ціни на картоплю?

В Україні продовжується стрімке зростання цін на картоплю. Усього за тиждень закупівельні ціни фермерів на цей продукт підвищилися на 12%, до 18-25 грн/кг. У супермаркетах звичайна немита картопля продається в середньому по 23,5 грн/грн, що на 6-7 грн дорожче ніж місяць тому. А за рік картопля подорожчала і зовсім у 4 рази.

Окрім української продукції на внутрішньому ринку продається також картопля із Польщі, бо в сусідній країні ціни на картоплю виявилися на 20% нижчими, ніж в Україні. Втім через підвищену активність українських імпортерів ціни на картоплю вже почали підвищуватися і в Польщі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *