«Навіщо присилати 50 силовиків і лякати дітей обшуками». Черкаські аграрії отримали кошти з державної програми підтримки, а тепер у них заблоковані рахунки. Ще одна історія про правоохоронців і бізнес

7 липня 50 правоохоронців Нацполіції влаштували обшуки й заарештували рахунки черкаських аграрних підприємств «Золотоніський бекон», «Надія» і «Воля». Ці підприємства в 2021 році отримали від Міністерства аграрної політики часткову компенсацію будівництва картопляного сховища, зерносховища й відгодувальні для свиней. Силовики побачили в цьому кримінальний злочин

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

29 червня 2023 року Володимир Зеленський зібрав бізнес на зустріч. Найгостріша тема – необґрунтований тиск на бізнес із боку силових органів. Президент вислухав підприємців і запропонував надати повноваження з перевірок бізнесу єдиному органу. Як це буде працювати, поки що невідомо.

Того ж самого дня старший суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк ухвалив рішення про обшук на трьох черкаських підприємствах ТОВ «Золотоніський бекон», ПП «Надія» і СТОВ «Воля», що входять до інвестиційної групи Time. А 30 червня суддя Вовк вже підписав ухвалу на арешт усіх рахунків цих підприємств.

7 липня Головне слідче управління Національної поліції разом із СБУ провели обшуки на підприємствах, а також вдома в чотирьох засновників. Слідство підозрює компанії у привласненні коштів, отриманих за державною програмою часткової компенсації будівництва зерносховища, відгодівельного комплексу і холодильника для зберігання картоплі.

Засновники вважають претензії необґрунтованими, а обшуки й блокування рахунків – тиском. Через блокування рахунків вони були вимушені зупинити будівництво двох заводів із переробки проса і кукурудзи. «Заручниками» правоохоронців стало 10 000 свиней. 

Що таке інвестиційна група компаній TIME

TIME – це інвестиційна група компаній, що має чотирьох власників. Це брати Юрій і Радислав Ткаченки, і брати Андранік та Фрунзе Казаряни.

Працює в Черкаській області в сфері АПК, будівництва, торгівлі, комерційної нерухомості, медичного бізнесу. 

  • Всього в групі 20 економічно активних підприємств і 1500 працівників.
  • 10 000 га – загальний земельний банк агропідприємств.
  • 80 000 т агропродукції виготовляють щорічно.
  • 185 000 кв. м комерційної нерухомості знаходяться у володінні.
  • У 2022 році продажі продукції землеробства становили  445,1 млн грн.  

Читати більше Згорнути

«Дорога» державна допомога

У грудні 2021 року Міністерство аграрної політики надало майже 45 млн грн фінансової підтримки трьом компаніям групи Time. Це гроші, передбачені двома державними програмами «Часткове відшкодування вартості об’єктів із зберігання та переробки зерна» і підтримки виробників картоплі. За умовами програм держава компенсує до 50% будівництва або реконструкції об’єктів для утримання сільськогосподарських тварин, птиці або підприємства з переробки агропродукції.

За зерносховище в селі Крупське компанія «Золотоніський бекон» отримала 11,9 млн грн компенсації (44% вартості будівництва), за відгодівельний комплекс в селі Медведівка – 14,7 млн грн (35% вартості будівництва), а за овочесховище на СТОВ «Воля» – 18 млн грн (50% вартості будівництва). Компенсацію компанії отримали в грудні 2021 року.

«Навіщо присилати 50 силовиків і лякати дітей обшуками». Черкаські аграрії отримали кошти з державної програми підтримки, а тепер у них заблоковані рахунки. Ще одна історія про правоохоронців і бізнес /Фото 1

Зерносховище інвестиційної групи Time

«Навіщо присилати 50 силовиків і лякати дітей обшуками». Черкаські аграрії отримали кошти з державної програми підтримки, а тепер у них заблоковані рахунки. Ще одна історія про правоохоронців і бізнес /Фото 2

Картоплесховище інвестиційної групи Time

«Навіщо присилати 50 силовиків і лякати дітей обшуками». Черкаські аграрії отримали кошти з державної програми підтримки, а тепер у них заблоковані рахунки. Ще одна історія про правоохоронців і бізнес /Фото 3

Відгодувальний комплекс інвестиційної групи Time

4 лютого 2022 року Головне слідче управління Нацполіції розпочало кримінальне провадження проти цих підприємств за двома статтями. Як випливає з ухвали Печерського районного суду, слідчі інкримінують компаніям та їхнім керівникам кримінальні правопорушення за двома статтями: привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою і подання завідомо неправдивих відомостей в офіційних документах. За цими статтями службовим особам підприємств загрожує позбавлення волі на 7–12 років із конфіскацією майна.

Forbes ознайомився з матеріалами судових справ. Головна претензія силовиків – строки будівництва об’єктів, які отримали державну допомогу. Слідчі заявляють, що відшкодуванню підлягають тільки ті будівельні роботи, що були проведені з 1 по 20 листопада 2020 року або у січні–жовтні 2021-го. Правоохоронці виявили, що в ці дати будівельні роботи не проводилися, і вирішили, що це кримінальне правопорушення.

Радислав Ткаченко підтверджує, що будівництво було почато задовго до введення в експлуатацію (з 2013 року). «Такі масштабні комплекси не побудувати за місяць», – відзначає він. Площа відгодівельного комплексу з вирощування свиней – понад 18 000 кв. м, зерносховища 3195 кв. м, картоплесховища – 9674 кв. м. 

У постанові Кабміну, на яку посилаються слідчі, йдеться, що об’єкти, які отримають допомогу, мають бути прийняті в експлуатацію у листопаді–грудні 2020 року та січні–жовтні 2021-го. Активи Time, за якими ведеться справа, були введені в експлуатацію у вказаний Кабміном строк (копії декларацій про введення в експлуатацію є в редакції Forbes). 

«Навіщо присилати 50 силовиків і лякати дітей обшуками». Черкаські аграрії отримали кошти з державної програми підтримки, а тепер у них заблоковані рахунки. Ще одна історія про правоохоронців і бізнес /Фото 4

«Обшуки – це виняткова міра»

Блокування рахунків і обшуки вдома у засновників – це невиправдана міра та елемент тиску, вважає Радислав Ткаченко з Time. За півтора роки кримінального провадження, за його словами, компанія не отримала жодних запитів від поліції чи прокуратури. «Ми б самі надали всі необхідні документи», – переконує підприємець.

Ще один аргумент підприємця – об’єкти, щодо яких виникли претензії, були прийняті Міністерством аграрної політики. При підготовці заявок на компенсацію компанія передавала акт приймання передачі основних засобів, кошторисну частину проєктної документації та інші документи. «Якщо Міністерство агрополітики документи влаштували, то навіщо присилати 50 силовиків і лякати наших дітей і родичів обшуками», – обурюється підприємець.

Він цитує заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького, інтерв’ю з яким, за іронією долі, вийшло на Forbes теж 29 червня. «Обшуки – це виключна міра, яка має застосовуватися лише у випадку, коли немає іншого способу отримати документи або необхідну інформацію», – відзначив Вербицький. 

На момент публікації Нацполіція та Офіс генерального прокурора не відповіли на запит Forbes щодо обшуків у Time. 

Після публікації матеріалу, Офіс генпрокурора надіслав відповідь на запит Forbes. «За результатами проведення всіх обшуків слідчими ГСУ НПУ відшукано оригінали документів, які підтверджують факт, що будівельні роботи на об’єктах нерухомості, належних ТОВ «Золотоніський бекон» та СТОВ «Воля», велися в період, який не підлягав відшкодуванню за рахунок державного бюджету».

Радислав Ткаченко, співвласник інвестиційної групи Time

Радислав Ткаченко, співвласник інвестиційної групи Time

Підприємці планують доводити свою правоту доступними їм методами. Першочергова задача – розблокувати через суд рахунки. Ткаченко вже звернувся до Федерації роботодавців України, Всеукраїнської аграрної ради, Європейської Бізнес Асоціації. «Нам нема чого боятися, і ми готові відкрито та прозоро довести свою невинуватість», – каже Ткаченко. 

Рахунки компанії, з яких оплачується корм для свиней, заарештовані, але тваринам нічого не загрожує. «Звісно, ми не можемо дозволити свиням загинути через дії правоохоронців, будемо шукати як їх прогодувати», – розповів підприємець.

У серпні 2023 року Ткаченко планував урочисто відкрити завод із виробництва пшона. Загальна сума інвестицій – 96 млн грн. Планував запросити на відкриття Зеленського. Тепер відкриття заводу, як і запрошення президента, під питанням.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *