Корупція в «Укрзалізниці». Що відомо про колишнього радника Татарова та екскерівника СБУ Шило

Екскерівник департаменту СБУ «І» Артем Шило донедавна вів найгучніші справи проти українського бізнесу, а тепер може потрапити за грати. НАБУ майже два роки розслідувало можливу корупційну схему на 95 млн грн в «Укрзалізниці», в організації якої підозрюють Шила. У чому суть справи та кого ще з топів СБУ та УЗ затримали правоохоронці

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 2 квітня затримали Артема Шила, ексочільника департаменту СБУ, що розслідує справи проти бізнесу, та колишнього радника Офісу президента. 

Разом зі спільниками у 2021 році Шило нібито створив організовану групу, яка заволоділа 95 млн грн під час закупівлі силових трансформаторів для «Укрзалізниці» в червні–грудні 2022 року. Слідчі НАБУ підозрюють, що Шило сприяв перемозі в тендері на постачання трансформаторів для УЗ компанії, яку контролює громадянин Білорусі зі звʼязками в РФ. Імена підозрюваних та назву постачальника не вказано. 

Шило підозрюють у злочинах за частинами 191 статті Кримінального кодексу (заволодіння держмайном з використанням службового становища). Якщо його визнають винними, то він може потрапити за грати на 7–12 років. 

Це унікальний кейс, бо розслідувань, де співорганізаторами схеми фігурують представники СБУ, не було, каже юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько. Кейс Шило – одне з найбільш значущих затримань чиновників Служби безпеки України за всю історію, каже редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов.

Хто такий Артем Шило, як екскерівник департаменту СБУ міг опинитися в «схемі» закупівель УЗ та кого ще затримали правоохоронці? 

Схема на 95 млн грн

Розслідування у справі «трансформаторів» розпочалось ще 7 липня 2022 року, розповідав Forbes співрозмовник у правоохоронних органах.

На той час Шило був радником заступника голови Офісу президента Олега Татарова, що відповідає за правоохоронний сектор. До ОП Шило перейшов із СБУ, звідки звільнився в 2021 році. 

Однак уже в серпні 2022-го знову повернувся до СБУ, де до 13 березня 2024 року очолював головне управління «І» – один із ключових департаментів СБУ, який у тому числі розслідує справи, повʼязані з бізнесом. У коментарі Bihus.info в листопаді 2023 року Шило пояснив своє повернення особистим проханням голови СБУ Василя Малюка. 

Як саме керівник департаменту СБУ міг впливати на закупівлі залізничної компанії?

СБУ може змусити УЗ відхилити пропозиції інших учасників закупівлі надіславши лист «Щодо загроз державній безпеці». Доки йдуть торги, приходить лист «щастя» від СБУ, що конкуренти погоджених фірм якось повʼязані з РФ, мають громадянство чи зв’язки з кимось із Росії, пояснює народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. «Цю інформацію ніяк не перевіриш або спростуєш», – вказує депутат. Це, за його словами, може зробити «потрібну» комусь компанію переможницею торгів. 

Силові трансформатори – ключова частина закупівель обладнання УЗ, необхідного для функціонування залізниці в 2024 році. Компанія планує витратити на їх закупівлю майже 351 млн грн – більше половини цьогорічного її бюджету на обладнання, йдеться в презентації щодо плану закупівель УЗ від 26 березня. 

Як була побудована схема? За версією правоохоронців, під час торгів у 2022-му компанія-переможець, яку контролює нібито громадянин Білорусі, закупила трансформатори через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з РФ, та перепродавала УЗ за вдвічі завищеною ціною. Результат оборудки – 95 млн грн, якими її організатори розпорядилися на власний розсуд, йдеться в повідомленні НАБУ. 

«Унікальний кейс». НАБУ затримала ексрадника ОП Артема Шила, який керував ключовим бізнес-департаментом СБУ. Як він може бути пов’язаний із корупцією в «Укрзалізниці» /Фото 1

«Унікальний кейс». НАБУ затримала ексрадника ОП Артема Шила, який керував ключовим бізнес-департаментом СБУ. Як він може бути пов’язаний із корупцією в «Укрзалізниці» /Фото 2

Шило фактично може бути одним з організаторів схеми, каже співрозмовник у правоохоронних органах. Окрім нього, НАБУ та САП затримали ще одного вірогідного співорганізатора та двох інших учасників схеми – їхні імена не розголошуються. За даними співрозмовника Forbes у правоохоронних органах, ідеться про керівника одного з управліннь департаменту «І» в СБУ та заступника керівника одного з департаментів УЗ.    

У травні 2023 року НАБУ та САП уже проводили обшуки в «Укрзалізниці» у справі закупівель. Зокрема, слідчі прийшли до кабінетів директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Едуарда Кріцина, колишнього керівника Шила в департаменті СБУ з протидії кіберзлочинам, а також його заступника та голови правління компанії Євгена Лященка, йдеться в ухвалах ВАКС.

Тоді слідчі підозрювали, що Кріцин та його заступник за винагороду могли впливати на ухвалення рішень про перемогу в торгах наперед визначених постачальників.

У червні суд взяв під варту колишнього заступника директора філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ Олексія Онисимюка та двох осіб, що нібито пропонували хабара за укладення договорів із «потрібними постачальниками». Згідно з інформацією УЗ, за це Онисимюк отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний в автосалоні за 1,55 млн грн. Інформаії про доведення справи в суді та вироки досі немає.

У жовтні 2023 року замість Кріцина директором з економічної та інформаційної безпеки «Укрзалізниці» став Олександр Риковцев – колишній детектив НАБУ. 

13 березня 2024 року НАБУ і САП викрили ще один епізод цієї справи: знайшли дві злочинні групи, які завдали УЗ 117 млн грн збитків під час закупівлі кабелів. Тоді підозру оголосили сімом учасникам схеми. 

«Унікальний кейс». НАБУ затримала ексрадника ОП Артема Шила, який керував ключовим бізнес-департаментом СБУ. Як він може бути пов’язаний із корупцією в «Укрзалізниці» /Фото 3

У березні знайшли дві злочинні групи, які завдали УЗ 117 млн грн збитків під час закупівлі кабелів

Не просто затримання

Шило працював у СБУ з 2012 по 2021 рік. За цей час його родині вдалося накопичити майна щонайменше на $4 млн, порахували журналісти Bihus.info у листопаді 2022 року. 

Які гучні справи проти бізнесу розслідувало управління «І» СБУ на чолі з Шилом

Департамент Шила розслідував справи компаній Parimatch та 1xBet стосовно можливих звʼязків із Росією.

Також департамент Шила розслідував справи по статті «державна зрада» та повʼязаних із нею «пособництво державі агресору» та «колабораціонізм». За час повномасштабного вторгнення Служба безпеки відкрила 830 справ за статтею 111-2 («Пособництво державі‐агресору») та 4900 справ, з яких 27 повʼязані з бізнесом, за статтею «111-1 «Колабораціонізм», повідомила Forbes пресслужба СБУ в лютому 2024-го.

29 грудня 2023-го СБУ заявила про підозру власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Global Spirits Євгену Черняку за можливе пособництво Росії в її збройній агресії через сплату податків у РФ. Черняк стверджує, що вийшов із Росії та відкидає підозри. Також бізнесмен стверджує, що саме Шило чинив на нього тиск. Справи проти їхньої компанії підписано особисто цим тиловим корупціонером, відреагував на новини про затримання Шила.

4 січня СБУ прийшла з обшуками до підприємства «Київгума». Підприємство підозрюють у поставках засобів тактичної медицини до РФ. Компанія звинувачення відкидає та заявляє, що з лютого 2022 року повністю зупинила співпрацю з країною-агресором і жодних поставок не здійснювала.

Читати більше Згорнути

У середині березня 2024 року Шила змістили з посади керівника головного управління «І» СБУ, але той залишився працювати в СБУ. Одна з імовірних причин відставки Шила – необґрунтоване збільшення справ, які СБУ розслідує проти бізнесу, розповідав Forbes співрозмовник у правоохоронних органах. На одній з останніх нарад це питання під контроль взяв особисто президент, додає він.  

Скільки може тривати слідство? Максимальний термін розслідування після вручення підозри – 12 місяців, каже Валько з ЦПК. Перебіг справи залежатиме від додаткових доказів, які зможе встановити слідство під час обшуків чи допитів підозрюваних та свідків. «Від цього буде залежати, чи це єдине правопорушення, чи будуть інші кримінальні справи», – пояснює Валько.

Більшість справ, які веде НАБУ, «залізобетонно» доходять до суду, каже керуючий партнер адвокатського обʼєднання «Відар» Станіслав Борис. «Найімовірніше, детективи бюро вже мають достатній перелік доказів про завищення цін та причетність Шила», – вважає він. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *