Мережу АЗС Shell націоналізовано судом через російського партнера

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду дозволила націоналізувати 49% мережі АЗС Shell в Україні. Фонд державного майна і нідерландська Shell Netherlands тепер співвласники компанії, що до війни могла коштувати близько $92 млн. Яка причина націоналізації та чому апеляція змінила рішення попередньої інстанції? 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Міністерство юстиції України намагається націоналізувати українські активи підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова з жовтня минулого року. Головна мета – 49% компанії «Альянс Холдинг», яка володіє мережею АЗС Shell.

У першому раунді виграли юристи Shell. У січні 2024-го Вищий антикорупційний суд не дозволив націоналізацію мережі. Причина – після повномасштабного вторгнення Shell довела свою частку в українській «дочці» до 97,4% після двох етапів докапіталізації. Частку компанії, яку Мінʼюст повʼязує з Худайнатовим, було розмито до 2,6%.

Що собою являє мережа АЗС Shell в Україні?

Як Мінʼюст домігся націоналізації Shell

2 квітня Апеляційна палата ВАКС стала на сторону Мінʼюсту, дозволивши націоналізацію 49% «Альянс Холдинг». Також націоналізовано 100% компанії «Альянс Україна», яка займається логістикою, розповів Forbes топчиновник Мінʼюсту, який погодився спілкуватися на умовах анонімності, оскільки не уповноважений публічно коментувати цю тему. «Тепер ці активи будуть зареєстровані за Фондом державного майна України», – каже співрозмовник у Мінʼюсті.

«Таке необґрунтоване привласнення Україною іноземних інвестицій та активів Shell суперечить міжнародному праву, яке захищає міжнародних інвесторів, – повідомили в пресслужбі Shell. – Звісно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій та репутації».

Текст рішення Апеляційної палати ВАКС ще не опубліковано. За словами співрозмовника в Мінʼюсті, суд погодився з аргументом, що Shell розмила частку компанії Худайнатова вже після того, як той потрапив під санкції. «Відбулося порушення публічного порядку України і розмиття частки підсанкційної особи в обхід санкцій», – каже співрозмовник.

Худайнатов – громадянин Росії, власник «Незалежної нафтогазової компанії» та колишній член ради директорів «Роснафти». Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го. Європейський Союз – у червні 2022-го.

Shell розмила частку компанії, яку Мінʼюст приписує росіянину, в два етапи: в грудні 2022-го та в червні 2023-го. Санкції забороняють користуватись і розпоряджатись активами підсанкційних осіб. До того ж 3 березня 2022-го Кабмін встановив мораторій на відчуження чи перерозподіл корпоративних прав компаній, які належать росіянам.

Історія та вартість мережі АЗС Shell в Україні

Нідерландська Shell Mobility увійшла на український ринок в 2007 році. Фактично бренд Shell повісили на заправки російського «Альянсу», розповідав раніше аналітик «НафтоРинку» Олександр Сіренко. Власник мережі Shell в Україні – «Альянс Холдинг», спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – дочірній компанії російської «Незалежної нафтогазової компанії» (ННК) росіянина Едуарда Худайнатова, пояснював раніше директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн. 

З початком війни в 2014 році російська ННК ніби вийшла з власників української мережі АЗС, хоча глобальна Shell не публікувала жодних повідомлень про це. «Не бачили в цьому необхідності», – говорив раніше співрозмовник Forbes у Shell на правах анонімності, бо не мав права коментувати такі питання.

До російського вторгнення Shell мала 131 АЗС в Україні. Зараз функціонує 118. До війни вартість однієї АЗС компанії могла становити $500 000–700 000, каже Куюн. Тобто вартість всієї мережі – до $92 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *