Готель і ресторани замість поліклініки на Рейтарській у Києві – деталі

З минулого року будівля колишньої поліклініки Спілки письменників у центрі Києва – у довгостроковій оренді одеської компанії Toki. За проєктом, вона стане готелем із ресторанами Toki House. Партнером реконструкції виступає Ярослав Пахольчук із медіахолдингу 1+1 media. Що чекати від проєкту

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

У центрі Києва може зʼявитися новий готельно-ресторанний комплекс. Компанія Toki реконструює будівлю колишньої поліклініки Спілки письменників, що знаходиться на вул. Рейтарській, 15. 

Мета Toki – відкрити у модерністській будівлі готель з кафе, ресторанами і лекторієм. 

Працювати над ідеєю почали взимку 2023 року, розповіли у пресслужбі компанії. «Ціль – зупинити процес руйнування споруди та вдихнути в неї нове життя», – кажуть в Toki. 

Що відомо про реконструкторів?

Ресторатори, готельєри і 1+1

Toki – одеська компанія, яка відкрила та керує ресторанами Kitsa Bistro & Bar, My.Butter і «Три Барашки». Також на стадії запуску – проєкт «Їство». CEO та власник торгової марки Toki – ресторатор Сергій Андрієнко.

Нова компанія Андрієнка – «Інфініті Токі» – спеціалізується на діяльності готелів. Партнер Андрієнка у цій компанії – СЕО медіахолдингу 1+1 media Ярослав Пахольчук. 

«Ярослав (Пахольчук – Forbes) є співінвестором разом із Тoki», – підтвердили в компанії Тoki на запит Forbes.

Для Пахольчука це не нова сфера. Він також є співвласником ресторанних компаній «Діннерз» і «Діннерз Продакшн», свідчать дані YouControl. У Києві працює мережа ресторанів швидкого харчування Dinner’s, яка охоплює вісім закладів. Чистий дохід «Діннерз» за 2023 рік склав 14,4 млн грн, «Діннерз Продакшн» – 26,5 млн грн.

Партнери взяли будівлю колишньої поліклініки Спілки письменників у довгострокову оренду, кажуть у пресслужбі Toki. Власник будівлі – компанія «Бракераж», яка надає в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно. З вересня 2022 року нею володіє В’ячеслав Ковіня – співвласник Київського інституту банківської справи.

Будівля колишньої поліклініки на вул. Рейтарській, 15 у Києві. /Тетяна Антонюк

Будівля колишньої поліклініки на вул. Рейтарській, 15 у Києві. Фото Тетяна Антонюк

«Будинок-бульдозер»

Будівля поліклініки Спілки письменників України – зразок модерністської архітектури. «Вона відома як «будинок-бульдозер» і «драбина до неба», – розповідають в Toki.

Поліклініка була зведена на місці готелю «Рим», зруйнованого у 1979 році, йдеться на сайті ГО «Мапа Реновації». Шестиповерхова будівля зведена у 1986 році, площа – понад 1550 кв. м, архітектори – Авраам Мілецький та Володимир Шевченко.

До 2007 року вона функціонувала за прямим призначенням, потім – як приватна клініка, йдеться на сайті ГО. 

У 2018 році купівлею поліклініки цікавився інвестор і співвласник фудмаркету «Рейтарська Circle» Марк Вілкінс зі Швейцарії. Він шукав будівлю, яку хотів перетворити на готель, і звернув увагу на поліклініку. Але врешті власником став «Бракераж», який за п’ять років передав будівлю тандему Андрієнка-Пахольчука.

Що задумали партнери?

Поліклініка, Рейтарська, Київ, реконструкція /пресслужба balbek bureau

Проєкт реконструкції будівлі колишньої поліклініки на вул. Рейтарській, 15 у Києві Фото пресслужба balbek bureau

Поліклініка, Рейтарська, Київ, реконструкція /пресслужба balbek bureau

Проєкт реконструкції будівлі колишньої поліклініки на вул. Рейтарській, 15 у Києві Фото пресслужба balbek bureau

Концепція Toki House 

Після реконструкції будівля носитиме назву Toki House. Компанія залучила до роботи архітектурно-дизайнерські бюро balbek bureau і Numo Buro та співавтора проєкту поліклініки – архітектора Володимира Шевченка. 

В Toki House компанія планує поєднати свої поточні проєкти. На першому поверсі розмістять заклад My.Butter зі скандинавською пекарнею та відкритою французькою кухнею. На другому – галерею з лекторієм, де планують влаштовувати виставки, тренінги, записи подкастів та інші культурні активності. 

З третього по пʼятий поверх – апартаменти для гостей із самостійним заселенням. В апарт-готелі буде 14 номерів, уточнили в balbek bureau. Шостий і сьомий поверхи займе ресторан пан-азійської кухні Kitsa. 

Скільки коштуватиме реконструкція будівлі та запуск Toki House, в компанії не називають. 

Інвестиції в реконструкцію та оснащення Toki House під ключ можуть становити €2,5 млн, або €1800–2000 за 1 кв. м, наводить орієнтовні розрахунки партнер готельної компанії Burford Management & Consulting Іван Лунь. «Але це з припущенням, що в готелі буде 14 великих апартаментів, без урахування оренди землі і будівлі, а також інвестицій у підключення та ремонт зовнішніх міських мереж», – додає він. 

Основні будівельні роботи розпочнуться приблизно за два місяці, кажуть у пресслужбі balbek bureau. На реалізацію проєкту закладають півтора року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *