«Епіцентр» відкриє преміум-магазин «Центр меблів Grand» у Києві. З ким він конкуруватиме на ринку у $100 млн

2 грудня «Епіцентр» відкриє в Києві магазин нового формату – «Центр меблів Grand» із продукцією середнього та преміумкласу. Через велику війну преміальний сегмент постраждав більше, ніж «економ», говорять гравці ринку. На що розраховує «Епіцентр»?

Більше ніж два стандартні футбольні поля, або 15 000 кв. м, – стільки складатиме площа нового «Центру меблів Grand» від «Епіцентру». Це майже вчетверо більше, ніж у середньому займають звичайні центри меблів у великих містах, розповів Forbes директор напрямку «Меблі» компанії «Епіцентр К» Олександр Лук’янченко. 

Стандартні меблеві точки «Епіцентру» працюють у форматі масмаркету, – говорить топменеджер. Із Grand компанія планує вийти у новий для себе формат ринку – меблів у сегментах «середній», «середній плюс» і «преміум». Наприклад, на 200 кв. м будуть представлені меблі бренду Scandinave, каже його директор Антон Кузьмін. Її обідні столи коштують кілька тисяч євро.

Також «Епіцентр» продаватиме меблі під замовлення і інтер’єр під ключ (меблі з декором, картинами, килимами).

У новому форматі «Епіцентр» обіцяє зробити акцент на сервісній складовій, зокрема, залучити більше фахового персоналу, ніж в інших магазинах. Бренди-партнери також нададуть своїх торгових представників, розповідає директор напрямку «Меблі» «Епіцентру» Олександр Лукʼянченко. 

Grand відкриється на початку грудня у складі київського «Епіцентру» на вул. Полярній. Чи вдасться «Епіцентру» залучити до себе дуже платоспроможних споживачів? 

Преміумринок «на перспективу»

«Схоже, таким чином «Епіцентр» має плани конкурувати з преміальними меблевими центрами Києва», – говорить співзасновник мережі «МебельОК» Святослав Амелін.

Найбільші гравці тут – центри «Аракс» і 4Room. Загальна площа двох ТЦ «Аракс» у Києві складає 45 000 кв. м, ТЦ 4Room – 40 000 кв. м. Директор «Араксу» Андрій Іоанно не відповів на питання Forbes про вихід «Епіцентру» в преміумсегмент, а 4Room – відмовився від коментарів. 

Серед преміальних центрів Амелін виділяє також «Центральний будинок меблів» і «Діамант». Потенційними конкурентами «Епіцентру» в новому сегменті можуть стати також мережеві оператори RIM, Freedom House, Cavio, ITIS Gallery, Ashley Home, Natuzzi і частина монобрендових магазинів.

«Центр меблів» у «Епіцентрі»

«Центр меблів» у «Епіцентрі»

Меблеві торгові центри зазвичай працюють за іншою моделлю, ніж класичні ТРЦ – продають більше зі складу, ніж з «вітрини», каже експерт консалтингової компанії з нерухомості Colliers Ukraine Ігор Заболоцький. Покупці там не одразу купують меблі, а прицінюються. 

«​​Для класичного ТЦ нормальний показник 15 000–20 000 відвідувачів на день, а для меблевого – у 10 разів менше», – пояснює Заболоцький.

Через велику війну внутрішній меблевий ринок України впав на 20–35% і тепер складає приблизно $800 млн, підраховує член правління Української Асоціації Меблевиків Оксана Донська. 

«До великої війни ринок преміальних меблів складав приблизно 15% від загального», – говорить Амелін із «МебельОК» .

В Україні наразі недостатньо покупців для преміального ринку меблів, каже президент Української Асоціації Меблевиків Володимир Патис. Однак для «Епіцентра» клієнтів має вистачити, бо, найімовірніше, він запропонує інший формат – гігантський шоурум, додає Патис. 

«Щодо великих площ під меблі, то загалом така практика відповідає загальносвітовій», – зауважує Амелін. Щоправда, через велику війну, за його словами, попит на преміуммеблі впав більш ніж удвічі. 

Можливими покупцями преміуммеблів, зокрема в Києві, стануть забезпечені українці, які проживали, наприклад, у Запоріжжі або Харкові й переїхали до більш безпечних регіонів. «Епіцентр» наразі може зайняти преміумнішу тільки з огляду на перспективи відновлення ринку в майбутньому», – додає Амелін. 

Водночас «Епіцентр» заходить із новим форматом не лише в сегмент «преміум», але й у «середній» та «середній плюс». «У тому числі, запропонуємо меблі під замовлення, які користуються значним попитом в Україні та займають до 40% меблевого ринку», – говорить Лук’янченко. Таким чином, компанія зможе залучити нового для себе споживача, а в перспективі – суттєво збільшити рівень продажів, пояснює топменеджер «Епіцентру».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *