Хто продає сигарети в Україні. 10 найбільших продавців цигарок: світові гіганти і продавці для duty free

Минулого року в Україні було спожито 34,6 млрд сигарет. За даними KPMG, це на 7,3 млрд менше, ніж роком раніше. Найбільше від війни страждає міжнародний тютюновий бізнес, свідчить рейтинг Forbes «200 лідерів української економіки». Вітчизняний тим часом активно нарощує свою частку: торговий дім «Мірана» збільшив виторг в 11 разів на рік, «Галичина-Табак» – на 76%. Поки міжнародні компанії потрапляють у список спонсорів війни НАЗК, українські (і не тільки) – у корупційні скандали. Як саме змінюється тютюновий ринок України і хто серед лідерів? 

2021 року, за даними Pro‐Consulting, обсяг тютюнового ринку становив 37 млрд грн. У 2022‐му споживання тютюнової продукції впало на 17%, свідчать дані KPMG. Причини скорочення логічні – війна і відтік людей. 

Якщо до повномасштабного вторгнення українські тютюнові фабрики активно працювали на експорт, тепер – на забезпечення внутрішнього попиту, каже СЕО «Філіп Морріс Україна» (PMU) Максим Барабаш. Його компанія із показником 28,5% лідирувала за часткою на тютюновому ринку у рік, що передував російській навалі.

Наприкінці лютого 2022‐го PMU зупинила фабрику, розміщену на околиці Харкова, а частину втраченого виробництва компенсували за рахунок імпорту сигарет в європейській упаковці з Польщі, Чехії та Португалії. Ще частину локалізували на потужностях конкурента – Imperial Tobacco.

Через зупинку виробництва частка компанії на ринку сигарет скоротилася майже до 14%, повідомили у пресслужбі PMU, але вже у серпні – вересні 2023 року зросла до 24%. Відновлювати роботу фабрики, яка експортувала сигарети на 13 ринків, поки що не будуть. Бойові дії та російський кордон залишаються фактором, що впливає на безпеку.

Розвʼязати проблему має створення резервного виробництва на Львівщині, в яке компанія інвестує $30 млн. На новій фабриці працевлаштують 250 співробітників. «Влітку минулого року ми були на дні, – каже Барабаш. – Стратегія – повернути частку і продовжити зростання».

Інші світові виробники – у схожій ситуації. British American Tobacco, яка у 2021 році займала 24% ринку, зупиняла фабрику в Прилуках майже на два місяці. Кілька тижнів простоювала кременчуцька фабрика JTI. Не на повну потужність працювала на початку вторгнення і київська тютюнова фабрика Imperial Tobacco.

Проблемами транснаціоналів намагається скористатись один із найбільших вітчизняних виробників – Винниківська тютюнова фабрика. Щоб стати на полички, де раніше були конкуренти, вона уклала дистриб’юторський контракт із лідером ринку – компанією «Тедіс».

Як змінювалося споживання сигарет в Україні, млрд.

Як змінювалося споживання сигарет в Україні, млрд.

10 найбільших тютюнових компаній України

1. «Тедіс Україна»

Власники: Борис Кауфман, Річард Даксбері, Річард Доріан Фенхаллс

СЕО: Тарас Корніяченко

Виторг: 65 млрд грн

Прибуток: 102 млн грн

Динаміка виторгу: +7%

Кількість працівників: 1700

Наприкінці 2022 року компанія та її співвласник одеський бізнесмен Борис Кауфман потрапили під приціл правоохоронців. САП та НАБУ повідомили про підозру Кауфману та Олександру Грановському ніби як учасникам злочинної організації, а БЕБ звинуватило його тютюнову компанію в ухиленні від сплати податків на 270 млн грн. У серпні «Тедіс Україна» програла суд АМКУ щодо штрафу на 274 млн грн. 

Компанія стверджує, що має частку менше ніж 50% ринку. «Нині ми постачаємо на 35 000–36 000 точок на територіях, підконтрольних Україні», – казав у березні Корніяченко. До повномасштабного вторгнення найбільший тютюновий дистрибʼютор у країні налічував 45 000 точок продажу і 32 регіональних структурних підрозділи. Штраф компанія досі не сплатила. 

«Тедіс Україна»

«Тедіс Україна». Фото – LinkedIn компанії

2. Philip Morris

Власник: Philip Morris International

СЕО: Максим Барабаш

Виторг: 28–30 млрд грн

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 1200 (оцінка Forbes)

Основні бренди: Marlboro, Heets, IQOS,Parliament, L&M

Для українського Philip Morris 2022‑й був роком великих втрат. Компанії довелося закрити свій ключовий актив – фабрику в Харкові. За оцінками СЕО Максима Барабаша, частка Philip Morris на ринку знизилася з 28% до 20%. В червні 2023 року Philip Morris International заявив про намір інвестувати понад $30 млн у запуск нового виробництва у Львівській області. Нову фабрику планують запустити на початку 2024 року. Попри це тютюновий гігант потрапив до списку міжнародних спонсорів війни НАЗК. Причина – компанія продовжує працювати в Росії. 

Philip Morris

Philip Morris. Фото надані пресслужбою PMI

3. British American Tobacco

Власник: British American Tobacco 

СЕО: Plc Хаміт Гюнашан

Виторг: 29,6 млрд грн

Прибуток: 3,1 млрд грн

Динаміка виторгу: +14%

Кількість працівників: 800 (оцінка Forbes)

Основні бренди: Vogue, Dunhill, KENT, Rothmans, Lucky Strike, Capri, «Прилуки»

Один з найбільших у світі виробників тютюнової продукції British American Tobacco представлений в Україні Прилуцькою тютюновою фабрикою. Після початку великої війни компанія запустила нове виробництво стіків «Демі», він коштував їй $41 млн. У березні 2022-го компанія оголосила, що залишить російський ринок через вторгнення РФ в Україну. У листопаді 2023 року стало відомо, що російські активи British American Tobacco перейшли компанії з Абу-Дабі. 

Продукція «BАТ Україна» експортується до Азербайджану, Узбекистану, Польщі, Угорщини, Румунії, Хорватії та Королівства Саудівської Аравії.

British American Tobacco

British American Tobacco. Фото надані «BAT Україна»

4. «JTI Україна»

Власник: Japan Tobacco International

СЕО: Світлана Шарамок

Виторг: 22,5 млрд грн

Прибуток: 2,2 млрд грн

Динаміка виторгу: -9%

Кількість працівників: 800

Основні бренди: Camel, Winston, Glamour, Monte Carlo

Японський тютюновий гігант JTI планував у 2022 році завершити модернізацію фабрики у Кременчуці та створити на її базі експортний хаб. Проте війна змусила скоротити обсяги виробництва й асортимент. У 2021‑му компанія в Україні виробила майже 16 млрд цигарок – 38% було експортовано до 14 країн, зокрема Японії та Мексики. Під час війни експорт упав більш як удвічі. 

Чотири фабрики JTI продовжують працювати у РФ, утім, корпорація тимчасово припинила інвестиції. Не допомогло навіть звернення українського офісу, в якому працівники закликали материнську компанію залишити Росію. Національне агентство з питань запобігання корупції внесло компанію до переліку міжнародних спонсорів війни.  

JTI

JTI. Фото – Getty Images

5. Imperial Tobacco

Власник: Imperial Brands PLC

СЕО: Євген Кобець

Виторг: 9,6 млрд грн

Прибуток: 435 млн грн

Динаміка виторгу: +4%

Кількість працівників: 644

Основні бренди: Davidoff, West, Jade, Parker & Simpson, Iperial Classic, «Прима»

В Україні британська компанія Imperial Brands представлена Київською тютюновою фабрикою, заснованою ще у 1861 році. У 2002-му вона перейшла британцям. За цей час компанія інвестувала понад $60 млн. 

2022 року компанія виробила 6,9 млрд сигарет, за два квартали 2023‐го – 3,95 млрд штук. У першому півріччі 2023‐го виторг збільшився на 56%, до 6,1 млрд грн. У травні одна з російських ракет пошкодила фабрику у Києві. На відміну від основних конкурентів, Imperial Brands повністю вийшла з ринку Росії.

6. «Галичина-Табак»

Власниця: Любов Сухомлин

СЕО: Любов Сухомлин

Виторг: 6,9 млрд грн

Прибуток: 25 млн грн

Динаміка виторгу: +76%

Кількість працівників: 354

Основні марки: Sk, Estrada, Bargе, «Державна», Grelka, «Етнос», «Княгинин»

Компанія «Галичина-Табак» почала працювати у 1998 році з відкриття тютюнових кіосків в Івано-Франківську. Нині є однією з провідних компаній – дистрибʼюторів тютюнових виробів найбільших світових корпорацій на території України. Частина продукції йде на експорт. 

Власниця компанії Любов Сухомлин – дружина Олександра Сухомлина, власника фірми «Волинь-Табак».

7. «Волинь-Табак»

Власник: Олександр Сухомлин

СЕО: Юрій Фонотов

Виторг: 6,6 млрд грн

Прибуток: 7 млн грн

Динаміка виторгу: +24%

Кількість працівників: 729

Власник «Волинь-Табак» – Олександр Сухомлин, екс-замміністра економіки. У 2011 році його звільнили за дозвіл Міністерству оборони провести неконкурентні закупівлі послуг харчування на суму 621 млн грн, писали «Наші гроші». Кабінет Міністрів Арсенія Яценюка 2014 року також призначив Сухомлина заступником міністра економічного розвитку і торгівлі, але після публічного розголосу відразу звільнив. Компанія розбудувала власну мережу з 259 роздрібних точок продажу, 10 спеціалізованих магазинів табаконістів і 16 окремих складських приміщень.

8. Торговий дім «Марвел»

Власник: Григорій Козловський

СЕО: Олексій Різник

Виторг: 6,4 млрд грн

Прибуток: 37 млн грн

Динаміка виторгу: +61%

Кількість працівників: 480

Основні марки: Marvel, Compliment, Strong, Lifa, LS, «Київ»

Компанія виробляє продукцію на власній Львівській тютюновій фабриці у с. Винники Львівської області. 2021 року розслідування аналітичного агентства «Кантар Україна» показало, що Винниківська тютюнова фабрика виробляє 62% сигарет з маркуванням Duty Free. У березні 2023 року детективи БЕБ спільно з детективами Територіального управління БЕБ у Львівській області провели обшуки на території фабрики. Причина: підозра у виготовленні і зберіганні тютюнових виробів, що не оклеюються марками акцизного податку. Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пізніше повідомив, що на складі виробника знайшли 1,6 млн пачок сигарет без акцизних марок.

9. Торговий дім «Мірана»

Власники: Юрій та Олександр Петренки, Віталій Хмеленко

СЕО: Олександр Чмир

Виторг: 4,8 млрд грн

Прибуток: 17 млн грн

Динаміка виторгу: +1100%

Кількість працівників: 150

Черкаська дистрибуційна компанія «Мірана» за минулий рік в 11 разів збільшила свій виторг. Точна причина невідома. На сайті пошуку вакансій Work.ua «Мірана» позиціонує себе як «молода компанія, що динамічно розвивається в сфері реалізації тютюнових виробів». Інші дані про компанію в мережі відсутні.    

10. «Фортуна-Тютюн»

Власник: Олег Бандура

СЕО: Сергій Кучевський

Виторг: 1,1 млрд грн

Прибуток: 22 млн грн

Динаміка виторгу: -33%

Кількість працівників: 532

Одеська компанія «Фортуна-Тютюн» стоїть за мережами магазинів «Сигарний Дім Фортуна», «Табакерка» і Vape2Go. Компанія торгує не лише сигаретами, але й сигарами, люлька, кальянами та іншою тематичної продукцією. Всього компанія здійснює доставку альтернативної тютюнової продукції майже до 15 000 точок продажів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *