Чому Нова пошта змінила назву – історія перетворення компанії Климова і Поперешнюка

Група компаній «Нова пошта» відмовилась від назви, яку використовувала з 2001 року. За цей час вона розрослася до шести підрозділів. Крім поштових операторів у 12 країнах до групи входять власні авіа та ІТ-компанії, фінтех-стартап та торговий майданчик для купівлі товарів з-за кордону. Які переваги отримала НП та що далі?

Група компаній «Нова пошта» відмовляється від слова «пошта» у своїй назві та змінює її на Nova, повідомила 9 січня пресслужба компанії. Новина наробила галасу. Терміново довелось готувати уточнення: назву та бренд на червоно-білих відділеннях «Нової пошти» по всій країні — не чіпатимуть, зміна торкнеться тільки назви групи, до якої входить найбільший логістичний оператор країни.

«Ми вже набагато більше, аніж пошта», – пояснили рішення в компанії.

Що вже встигли побудувати за 23 роки засновники «Нової пошти» В’ячеслав Климов та Володимир Поперешнюк і чому вони врешті наважились на зміни?

Не тільки пошта 

Станом на січень 2024 року «Нова пошта» нараховує 11 400 відділень та 15 500 поштоматів. За дев’ять місяців 2023-го прибуток компанії зріс на 52%, до рекордних 3,2 млрд грн за виторгу 25,8 млрд грн. 

Результати Нової пошти за 2023 рік

За дев’ять місяців 2023-го прибуток Нової пошти зріс на 52%, до рекордних 3,2 млрд грн за виторгу 25,8 млрд грн

Заробіток приносять не лише посилки. У 2012 році компанія вперше наважилась вийти за межі базового бізнесу: до поштової служби додались NP Shopping — майданчик для купівлі товарів на закордонних маркетплейсах із доставкою в Україну та Forpost — сервіс для відкриття та обслуговування банківських рахунків. 

Чергові юніти доєдналися до групи ще через дев’ять років: у вересні 2021-го з’явилася ІТ-компанія Nova Digital, у жовтні — авіакомпанія SuperNova. 

З жовтня 2022-го «Нова пошта» почала вихід на іноземні ринки й вже присутня у 11 європейських країнах: Польщі, Литві, Чехії, Румунії, Німеччині, Словаччині, Естонії, Латвії, Італії та Молдові. За рік роботи у Європі компанія доставила 1,3 млн посилок. 

Паралельно з гучною закордонною експансією пройшли непублічні, але не менш важливі трансформації. Новий бренд – лише констатація того, що вже відбулось із компанією з березня 2022 року та приведення поняттєвого апарату до нової реальності, пояснює Катерина Гребенік, прессекретарка Nova. 

Після початку великої війни «Нова пошта» почала перебудовувати корпоративне управління відповідно до міжнародних принципів, розповідає засновник маркетингового агентства Fedoriv Group Андрій Федорів, якого залучили до процесу. Розкрити деталі він відмовився, пославшись на конфіденційність угоди.

НП давно та послідовно виходить за межі поштових послуг, розвиваючи свої компетенції в декількох вимірах одночасно: географічному, продуктовому, технологічному, управлінському, перелічує Руслан Кільмухаметов, керівник відділу випуску боргових цінних паперів групи ICU. 

Зараз Nova Group складається із шести підрозділів. Розширюючи бізнес власники дотримувались холдингової структури. На її верхівці – кіпрська NP Holdings Limited. 

Що таке група Nova

Nova Group складається із шести підрозділів

Схожий шлях серед українських компаній вже проходили ДТЕК, МХП та IMK, нагадує Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concord Capital. «Назви, що асоціювалися із певною локацією чи продуктом, після розширення бізнесів перетворилися на набори літер», – зазначає аналітик.

Шлях до великих

Процес розбудови, який обрала Nova – не унікальний, пояснює Олег Каленський, партнер Supply Chain Advisors: саме так розвиваються більшість великих світових корпорацій. 

За кілька років українська компанія буде більше схожа на Amazon, Apple, Microsoft, ніж на «пошту» в класичному розумінні, переконаний Кільмухаметов із ICU. Amazon довго був просто інтернет-крамницею, а сьогодні має надпотужну логістику, здає в оренду серверні простори, інвестує в електромобілі та ШІ, нагадує він. 

«Ми не надихались кимось конкретним – усе відбувалось органічно й відповідно до стратегічного бачення співвласників компанії», – переконує Гребенік.

Що змінилось у підході до бізнесу? Компанія «добудовує» нові підрозділи відповідно до потреб споживачів, каже Каленський. Після зміцнення брендів та «прив’язки» до себе клієнтів, група продовжує розвиватись за сценарієм «вертикальної інтеграції». 

Це дозволяє збільшувати маржу під час кожного з етапів надання кінцевої послуги. «Критична маса» з одного бізнесу допомагає мінімізувати інвестиційні ризики при відкритті іншого», – пояснює Каленський. Вже у перші місяці після запуску нового напрямку або послуги рівень конверсії може сягати 10-25%, оцінює він. 

Один із таких проєктів – система NovaPay, яку компанія створила для оплати посилок. У грудні 2023-го група презентувала власний мобільний застосунок та випустила платіжні карти.

картка NovaPay /прес-служба Нової Пошти

Фото: надане пресслужбою Nova Фото прес-служба Нової Пошти

Розробка окремого застосунка разом із роботою команди могла коштувати Nova щонайменше $4 млн, оцінює голова Асоціації фінтех-компаній України Ростислав Дюк. 

За рахунок цього кроку група не просто заснувала в Україні новий ринок, а й прийшла у нішу, де запеклу боротьбу за клієнта ведуть великі банки, пояснює він. Особливо – в масовому та середньому сегментах, де домінують Monobank і «ПриватБанк».  

Саме впізнаваність та лояльність до бренду материнської компанії гарантують NovaPay високі шанси досягти успіху в новій ніші, переконаний Дюк. Вже до кінця року новий гравець може здобути понад 1 млн клієнтів, прогнозує він. 

Чи стане Nova «блакитною фішкою»

Створення власної цифрвої і фінансової інфраструктури має полегшити закордонну експансію.

До 2025 року відділення Nova Post мають з’явитися у всіх великих країнах Європи, розповідав у жовтні в інтерв’ю Forbes співзасновник Nova Володимир Поперешнюк. Інвестиційний бюджет – $10 млн. «Витрачати на це більше коштів не плануємо, та й немає звідки», – казав Поперешнюк.

Ділитися цифрами про успіхи окремих підрозділів у Nova не захотіли. «Частина компаній мають планові збитки на етапі розвитку та вважаються стратегічними інвестиціями групи», – каже Гребенік. 

Зокрема, це стосується нових компаній дивізіону Nova Post Europe – група очікує на їх окупність в майбутньому, пояснила вона. 

Перша позитивна фінансова динаміка вже є. До кінця 2024 року Nova Post у Польщі має вийти на беззбитковість, розраховують в групі.

Nova використовує для розвитку не тільки власні кошти. У червні 2023 року «НоваПей Кредит», що входить до групи NovaPay, зареєструвала перший публічний випуск трирічних облігацій серії А на суму 100 млн грн. 

Зараз облігації також пропонує «Нова пошта», розповідає Руслан Кільмухаметов із ICU. На кінець вересня через облігації група залучила близько 1,2-1,3 млрд грн. Основні власники цінних паперів – банки, недержавні пенсійні фонди, інші інституційні інвестори, перелічує він. 

закордонне відділення Нової пошти /пресслужба Нової Пошти

До кінця 2024 року польська «дочка» “Нової пошти” має вийти на беззбитковість Фото пресслужба Нової Пошти

Чи допоможе нова назва та структура дешевше залучати кошти? Сама по собі нова назва нічого не змінює, але дає розуміння, що компанія вже не хоче асоціюватися із якимось одним сегментом, пояснює Паращій із Concorde Capital. «Кошти залучають не під новий бренд, а під конкретну ідею, історію чи проект», – вказує він. 

Прямого впливу на залучення капіталу зміна назви не матиме, але може поліпшити сприйняття групи, погоджується Кільмухаметов із ICU. «А вже це вплине на можливості залучення грошей», – каже він.  

Якщо Nova демонструватиме такий самий успіх, як зараз, то проблем із цим не буде, прогнозує Кільмухаметов: межа впиратиметься виключно у фінансові показники групи, умови ринку та готовність Nova приймати запропоновані інвесторами ставки. «У групи є всі шанси «блакитною фішкою» на ринку корпоративних облігацій», – переконаний він. 

Що далі? «На сьогодні ми не маємо на меті виходити на IPO», – переконує прессекретарка Nova. Таку можливість в інтервʼю Forbes заперечував й Поперешнюк: «Немає таких планів, немає такої потреби. Ми хочемо розвивати «Нову пошту», поки у нас є сили», – пояснював він. 

Один з перспективних напрямів для Nova – інформаційний, вважає Каленський. Великі обсяги накопиченої інформації про споживачів можуть лягти в основу розробки власного 4PL-оператора, який запропонував би торговельним компаніям повний спектр послуг зі збуту їхніх товарів, прогнозує він. 

У групі майбутній розвиток коментують неохоче. Поки що розширювати перелік компаній, які працюють під «парасолькою» Nova, група не планує, каже Гребенік. 

Найближчі плани — розвивати міжнародний бренд Nova. «Згодом перелік компаній може доповнитися — усім, що відповідатиме вимогам часу», – пояснює вона. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *