Засіб РЕБ, який збиває дрони: як працює польська система боротьби з дронами Hawk?

Дрони, які донедавна сприймали як іграшки, тепер стали небезпечною зброєю. Вони не лише відіграють важливу роль у війні в Україні, а й часто можуть створювати проблеми чи просто дошкуляти у цивільному житті. Forbes Polska розповідає про польську компанію Hertz New Technologies, яка розробляє зброю для боротьби з дронами й на повну скористалася перевагами революції безпілотників

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Безпілотники, які не так давно вважали максимум зброєю весільних операторів, швидко перетворилися на легкодоступну військову технологію, що може допомогти порушити усталений міжнародний порядок. Через це заступник міністра оборони США з питань закупівель і забезпечення Білл Лаплант на початку травня 2024 року визнав, що США має стрімкіше розвивати розробку та виробництво БПЛА та антидронових рішень.

«Тривалий час загроза від дронів була дещо недооцінена. Тепер зрозуміло, що хитрість полягає не в тому, щоб збити безпілотник ракетою вартістю $2 млн, а в тому, щоб зробити це ефективно, за допомогою більш економічно вигідної системи боротьби з дронами», – пояснює Зиґмунт Рафал Тшасковський, засновник Hertz New Technologies. Його компанія розробила свою першу таку систему під назвою Hawk (не плутати з однойменним американським ЗРК) ще у 2015-му. Це перегони, тому що ринок антидронових систем зростає на 30% на рік, додає він.

З 2022 року майже 300 американських стартапів у сфері технологій безпілотників залучили близько $2,5 млрд нового капіталу, повідомляє PitchBook. Дані Drone Market Insight показують, що ринок дронів стрімко зростає: у 2016-му його оцінювали у $6 млрд, минулого року – вже у понад $28 млрд, а у 2030 році він може сягнути $166 млрд.

Звичайно, більшість безпілотних пристроїв має цивільне застосування: вони використовуються в сільському господарстві, для спостереження за територією або для розваг. Але вони також несуть загрозу.

Від систем безпеки до засобів РЕБ

«Насправді, створюючи протидронову систему Hawk, ми думали про захист обʼєктів інфраструктури чи масових заходів від інцидентів із застосуванням дронів чи терористичних загроз. Війна в Україні кардинально змінила ситуацію», – зізнається Тшасковський.

У 2021-му продажі HNT становили понад €630 000. Минулого ж року таким був сам лише показник EBITDA, а виторг перевищив €2,85 млн. Розробнику Hawk вдалося осідлати хвилю нового тренду, а до того він понад 30 років працював у секторі технологій, що повʼязані з системами безпеки та звʼязку для військових.

Антидронова система Hawk Hertz New Technologies /Hertz New Technologies/hertznt.pl

Антидронова система Hawk від Hertz New Technologies. Фото Hertz New Technologies/hertznt.pl

«У 1989 році я вирішив, що найнадійніший спосіб побудувати бізнес у Польщі – це компенсувати технологічну відсталість країни. Я заснував компанію Hertz Systems, де ми розробляли системи сигналізації, охороняли військові обʼєкти та пропонували супутниковий моніторинг транспортних засобів», – розповідає Тшасковський.

Нові можливості відкрилися зі вступом Польщі до НАТО та повʼязаною з цим модернізацією армії. Компанія Hertz Systems запропонувала сучасні системи звʼязку.

«У 2003-му ми надали польській армії портативні GPS-термінали, які використовувалися під час місії в Іраку. Потім ми виготовили військові приймачі супутникової GPS-навігації, захищені криптографічними модулями, якими ми оснастили бронетранспортер Rosomak», – веде далі Тшасковський.

Частина замовлень виконувалася для інших армій НАТО, наприклад, військові навігаційні системи для турецьких безпілотників Bayraktar. 

Девʼять років тому Тшасковський вирішив, що потрібно шукати нову нішу, і заснував спіноф першої компанії, назвавши її Hertz New Technologies та інвестувавши в тоді ще молоді антидронові технології.

Рішення для аеропортів, стадіонів і…вʼязниць

«Багато людей не знали про небезпеку, яку можуть становити навіть іграшкові дрони, якими користується безвідповідальна людина», – пояснює гендиректор Hertz.

Як приклад можна навести інцидент з безпілотником у грудні 2019 року в Гатвіку. Цей другий за величиною аеропорт у Великій Британії було закрито на 72 години. Це був передріздвяний період: 140 000 туристів постраждали від скасованих або затриманих рейсів. Інциденти були й в польських аеропортах. До прикладу, в міжнародних аеропортах Кракова і Варшави через безпілотники літакам доводилося деякий час чекати у повітрі на посадку, поки загрозу усували, або їх перенаправляли в інший найближчий аеропорт.

«Про масштаби порушень простору найкраще свідчить невеликий аеропорт у Зеленій Гурі. За два місяці після встановлення нашої системи ми зафіксували близько 150 дронів у межах аеропорту і сім на підході до посадкової смуги», – повідомляє Тшасковський.

Втім антидронові системи добре зарекомендували себе не лише на летовищах. Вони також корисні для захисту паливно-енергетичної інфраструктури, стадіонів і навіть вʼязниць, де доставлення наркотиків дронами стало масовим явищем. Тому «яструби» HNT охороняють безпеку гданського «Нафтопорту» і допомагають поліції на матчах УЄФА. Вони навіть є у мексиканських спецслужб, які використовують їх у боротьбі з картелями, що застосовують дрони для контрабанди наркотиків. 

Але справжнім випробуванням для продукції HNT виявилася війна в Україні. Російська армія швидко усвідомила користь дронів на полі бої та їхню економічну привабливість, адже вони відносно дешеві.

«Українські військові не забарилися взяти на озброєння нашу продукцію, яку застосували проти іранських дронів-камікадзе типу «Шахід». Це змусило нас прискорити роботу над розвитком та вдосконаленням Hawk», – ділиться Тшасковський.

Антидронова система Hawk від Hertz New Technologies /Hertz New Technologies/hertznt.pl

Антидронова система Hawk Hertz New Technologies в дії. Фото Hertz New Technologies/hertznt.pl

Як збити дрон

Hawk вирізняється тим, що може виявляти безпілотники з технологією стелс, яка робить БПЛА невидимими для радарів. Друга властивість, яка визначає конкурентоспроможність польської системи, – це нейтралізація дронів. Hawk може робити це різними способами. Він глушить частоту звʼязку дрона (що змушує його приземлитися) або обманює його навігаційну систему GNSS, що призводить до його падіння. Для збройних сил компанія пропонує спеціальну систему спрямованої енергії, що виводить з ладу електроніку безпілотника.

І оборонна промисловість покладає великі надії на останню технологію, адже військовим потрібна ефективна і, що не менш важливо, дешева техніка для боротьби з БПЛА. Наприклад, американські військові використовують проти дронів перехоплювачі Coyote, один постріл якого коштує $100 000, і не всі ж досягають цілі. Для спрямованої енергії боєприпаси не потрібні.

«У майбутніх конфліктах найімовірніше знадобляться антидронові рішення, оснащені дуже потужними керованими енергетичними системами або лазерною зброєю. Я ще не бачив багато таких рішень», – сказав Томас Гендрікс, колишній офіцер армії США, а нині венчурний капіталіст Decisive Point Group, виданню Wall Street Journal.

Саме на це розраховує компанія Hertz New Technologies.

«Сьогодні кожна армія потребує ефективної системи боротьби з дронами. Hawk може відіграти важливу роль у захисті польських кордонів від можливої загрози з боку Росії», – каже Зиґмунт Тшасковський.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *