Український стартап eTOLLs EU залучив €450 000 від Imperia Holding. Деталі угоди

eTOLLs EU – запущений в лютому 2023-го проєкт української компанії «Штрафи UA» – залучив перші зовнішні гроші. Інвестор – не надто публічна компанія в галузі FMCG, що лише пробує себе у стартап-бізнесі, але вклався у зірковий Liki24.com. Для чого Imperia Holding додаток для купівлі віньєток на платних дорогах в ЄС?

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Стартап eTOLLs EU, що розробив застосунок для мандрівників Європою, залучив посівні €450 000 інвестиції з оцінкою €3 млн від FMCG холдингу Imperia Holding Айка Товмасяна. Інвестор отримав 15% компанії, повідомили Forbes засновники. Угода передбачає, що eTOLLs EU вийде на раунд А протягом наступних шести місяців.

eTOLLs EU – семимісячний проєкт компанії «Штрафи UA» Костянтина Михайлюка та Дениса Дмитрова. Стартап працює у восьми країнах Європи, набрав 80 000 водіїв та понад 10 000 транзакцій. 

Основний продукт – застосунок для iOs та Android, що оцифрував користування платними європейськими дорогами. У ньому можна спланувати оптимальний маршрут та купувати віньєтки для проїзду онлайн, замість класичних паперових. За це стартап отримує комісію. Її розмір засновники не розголошують. Загальний оборот із початку роботи eTOLLs EU – €254 000, уточнює Дмитров, додаючи, що це тільки початок.

«У Європі мільярди неоплачених штрафів», – каже Дмитров. Причина – надто складні державні системи з інтерфейсами на рівні 90-х, пояснює він. Результат – держава недоотримує гроші в бюджет, а водії стикаються з блокуваннями рахунків. Чому eTOLLs EU став рятівним колом для засновників і навіщо він інвестору?

Як eTOLLs EU виглядає у цифрах

Рік заснування: 2023;

Засновники: Костя Михайлюк, Денис Дмитров;

Інвестиції: €600 000 (€150 000 – інвестиції засновників, €450 000 від Imperia Holding);

Оцінка: €3 млн;

Команда: понад 20 людей;

Ринки: Україна, Німеччина, Польща, Австрія, Данія, Литва, Швеція, Чехія та Латвія;

Поточна кількість клієнтів: 80 000;

Виторг: €254 000 з лютого по вересень 2023-го.

Читати більше Згорнути

Як планує «летіти» eTOLLs EU

«У нас завжди була позиція – ми зможемо і без інвестицій, нам лише знадобиться більше часу», – каже Дмитров. З 2016-го він разом із партнером та другом дитинства Михайлюком розвиває «Штрафи UA». Послугами сервісу для моніторингу та оплати штрафів за порушення ПДР загалом користуються 2,5 млн водіїв, 30 000 – щоденно. Лише за 2022-2023 роки юзери сплатили штрафів на 140 млн грн. 

Проте від принципу «розвиватись на свої» довелося відступити. По-перше, конкурентів в Україні побільшало – функції відстеження й оплати штрафів з’явилися у державній «Дії», mono від Fintech Band Олега Гороховського, Опендатабот тощо. Другий фактор – повномасштабна війна.

У 2021-му виторг «Штрафи UA» складав 6,9 млн грн, у 2022-му – 6,8 млн грн. Просідання не надто драматичне, але примусило шукати інші варіанти й запускати новий продукт в Європі. «Це не те, що ми планували наприкінці 2021-го», – каже Дмитров. Наразі зароблені кошти йдуть на закриття базових потреб бізнесу, підтримку ЗСУ та розвиток нових проєктів. 

З майбутнім інвестором eTOLLs EU Дмитрова й Михайлюка познайомив Грант Даян. Він – серійний підприємець засновник, фонду GRAWETY Venture Builder, а з 2017-го директор зі стратегії «Штрафи UA».

Imperia Holding – заснована у 1996-му холдингова компанія, що спеціалізується на товарах широкого вжитку і не часто фігурує у публічному просторі. Власник – громадянин Вірменії Айк Товмасян, виторг української юрособи у 2022-му – 6,2 млн грн, свідчать дані YouControl. Під капотом – понад півтора десятка бізнесів. Зокрема понад 200 магазинів б’юті-мереж ISEI та «Шик і Блиск», дропшипінг-платформа Exma тощо.

У 2016-му Imperia Holding заснувала власний фонд. «Увесь цей час накопичували досвід, знайомились та спілкувались з різноманітними інвесторами, у тому числі й з клубу Вікторії Тігіпко IClub», – каже Товмасян. Перші інвестиції теж робили через них. 

Наразі у портфелі фонду п’ять проєктів. Серед них – система AI детекції зображень для мерчандайзингу Picsell й сервіс доставки медикаментів Liki24.com Антона Авринського. Чому вирішили ризикнути з новою сферою? Давно слідкували за «Штрафи UA», каже Товмасян. «Разом із командою ми перевірили гіпотези та вони показали вражаючі результати, згідно з якими ми й прийняли рішення інвестувати», – додає він.

Куди найчастіше подорожують водії з Німеччини

Куди найчастіше подорожують водії з Німеччини: Австрія, Чехія, Угорщина

Куди найчастіше подорожують водії з Польщі

Куди найчастіше подорожують водії з Польщі: Австрія, Чехія, Словенія

Куди найчастіше подорожують водії з Чехії

Куди найчастіше подорожують водії з Чехії: Австрія, Словенія, Словаччина

Від eTOLLs EU інвестор очікує вдосконалення продукту та подальшу експансію. Наразі стартап працює на восьми ринках ЄС: Німеччині, Польщі, Данії, Литві, Швеції, Чехії, Латвії. Клієнти – мандрівники із 45 країн, проте 50% продажів поки припадає на Україну. На другому місці з великим відривом Німеччина (12%), на третьому – Польща із 4%.

Дмитров планує масштабувати стартап до автопомічника в кишені. У фокусі – мандрівники. «Водії продовжують купувати віньєтки фізично у вигляді наліпок на скло авто або папірців. Шикуються за ними в чергах на заправках, стикаються з мовним барʼєром і відчувають стрес», – каже Дмитров. Щоб зменшити незручності він планує підключити в eTOLLs EU усі види платних доріг по всій Європі й підключити у застосунок обкатану в Україні функцію «безпечне водіння».

Источник

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *