В українського IT – проблеми з падінням експорту. Чи буде краще? Прогноз

У жовтні 2023-го український ІТ-експорт виріс до $529 млн після глибокого піке у вересні. Тоді він упав до найнижчих за майже два роки показників. Чому найбільші ІТ-компанії не очікують на кардинальні зміни в індустрії.

«Усі сподіваються на відскок восени 2023-го», – розповідав в інтерв’ю Forbes засновник інвестиційного холдингу InSoft Partners Віталій Горовий влітку 2023-го. Дива не сталося – у вересні обсяг IT-експорту виявився найнижчим за весь 2023 рік – $521 млн. У жовтні цифра виросла на $8 млн, проте це все одно рекордно низькі показники з березня 2022 року. 

«Цей ріст – це, скоріше, результат припинення падіння, а не зростання бізнесу, – говорить CEO та співзасновник Intellias Віталій Седлер. – Тому особливо позитивних новин для ІТ-ринку поки що немає». Незначний ріст ІТ-експорту в жовтні – результат сезонності, каже CFO Ciklum Андрій Оксенюк. «Осінь, особливо ближче до кінця року, завжди досить активний період», – додає він. 

Чому немає прогнозованого відскоку? Топменеджери трьох IT-компаній – EPAM, Ciklum та Intellias – в один голос причиною називають глобальну економічну рецесію. Вона змусила деяких замовників відкласти нові проєкти та переглянути обсяги співпраці в поточних контрактах, каже Седлер. 

40% всіх експортних контрактів українського ІТ прямують зі США, – говорила в.о. виконавчої директорки Асоціації IT Ukraine Марія Шевчук на Forbes Tech у листопаді 2023-го. Економіка найбільшого імпортера українських ІТ-послуг у першому кварталі 2023-го сповільнилася до 1,1%. Це нижче очікуваного зростання у 2%, повідомляло Financial Times. Однак уже в третьому кварталі ВВП США зріс на 5,2%, свідчить звіт Міністерства торгівлі США наприкінці листопада.

Організації зміщують акцент в ІТ-проєктах на контроль над витратами, ефективність і автоматизацію, одночасно згортаючи ІТ-ініціативи, які потребуватимуть більше часу, щоб принести віддачу, йдеться в жовтневому дослідженні Gartner.

Глобальну рецесію доповнюють локальні воєнні ризики. «Цей рік складніший, бо наші клієнти оцінюють власні ризики як достатньо великі, а контракти зазвичай річні», – розповідала керівна та HR-директорка «Luxoft Україна» Олена Самборська в інтерв’ю Forbes наприкінці листопада 2023-го. 

На заваді стоїть недосконала система бронювання працівників та відсутність можливості їздити у відрядження за кордон. Приміром перший рік великої війни обвалив ушестеро кількість поїздок на зустріч із клієнтами у третьої за виторгом IT-компанії GlobalLogic– до 234 відряджень, розповідав Forbes Head of Legal у GlobalLogic Ukraine Дмитро Лиганов. «Мені відомі випадки, коли на ІТ-ринку мільйонні проєкти були під загрозою через це», – казав Лиганов. «Український IT-бізнес, як і наші клієнти та партнери, вже адаптувався до роботи в умовах повномасштабної війни», – заперечує Седлер. 

Динаміка українського ІТ-експорту /Forbes Україна

Як виглядає динаміка українського ІТ-експорту за 10 місяців 2022-го та 2023-го Фото Forbes Україна

Коли очікувати на IT-відлигу

На грудень 2023-го Intellias має 140 клієнтів зі сфери ритейлу, агропромисловості, енергетики, логістики, охорони здоров’я тощо. «У 2023-му було значно складніше залучати нових клієнтів та нові проєкти, ніж у 2021-му та навіть у 2022 році», – каже Седлер.

Війна продовжується, клієнти обережні до розміщення послуг в Україні, глобальна індустрія поступово відновлюється після рецесії, але «ковідного» попиту на послуги немає, каже віцепрезидент та голова EPAM у Центральній та Східній Європі Юрій Антонюк. Пандемійний 2021-й – був золотим часом для українського ІТ. Тоді 38% айтівців помітили збільшення кількості проєктів та вакансій, йдеться в дослідженні DOU від грудня 2021-го. 

Ставки щодо відскоку в Intellias обережно роблять на перше півріччя 2024-го. «Формується відкладений попит на цифровізацію бізнесу в ритейлі, управлінні мобільними пристроями та інших галузях», – каже Седлер.

Очікувати на активну появу нових проєктів у січні не варто, сказав Forbes один із гравців ринку на правах анонімності. «Люди тільки вийдуть із відпусток та будуть затверджувати бюджети», – говорить він і додає, що лютий – це наступна надія.

«Поки не бачимо передумов, які б суттєво змінили ситуацію в галузі на краще», – говорить Оксенюк. На покращення в індустрії він сподівається за кількох факторів: активної підтримки України партнерами, збереження ініціативи на фронті за ЗСУ та позитивних змін у глобальній економіці. 

Однак навіть збереження чинних обсягів експорту ІТ-послуг у 2024-му буде великим плюсом для економіки України, ВВП та експортного потенціалу, вважає Антонюк. Серед позитивних сигналів – близько 75% клієнтів Ciklum відкриті до точкової співпраці з українцями у складі глобальних команд або ж утворють додаткові команди в Україні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *