Стелс-дрон від Еріка Шмідта: чому кремнієвий мільярдер тримає в секреті проєкт

Ерік Шмідт – один із найбільших прихильників оборонної промисловості в Кремнієвій долині. Разом із «випускником» Google Себастьяном Труном мільярдер працює над таємним проєктом з розробки нового військового стелс-дрона. А надихнуло його взятися за цю справу використання ЗСУ безпілотників безпосередньо на полі бою.

Колишній генеральний директор Google Ерік Шмідт якомога далі від сторонніх очей керує розробкою нового військового стелс-дрона, розповіли Forbes чотири джерела, яким відомо про цей проєкт. Про існування проєкту раніше не повідомлялося, і він ще не був публічно запущений.

Ціль проєкту – створити американську альтернативу китайським БПЛА і розробляти безпілотники спеціально для поля бою, повідомили два джерела. 

Взятися за цей проєкт Шмідта підштовхнули візити в Україну, де мільярдер за останній рік познайомився з українськими урядовцями та військовими, зазначили три джерела, знайомі із проєктом Шмідта. Двоє з них додали, що Себастьян Трун, співзасновник лабораторії місячних знімків Google X, також долучився до Шмідта у цьому проєкті. 

Forbes не зміг визначити, кого ще, крім Труна, залучили до цього секретного проєкту, коли він стартував та чи є Шмідт його єдиним спонсором. Над проєктом працює лише кілька людей, завдяки цьому мільярдерові вдалося тримати проєкт у таємниці через геополітичну делікатність. Незрозуміло навіть, чи була зареєстрована компанія. Шмідт і Трун відмовилися від коментарів.

Шмідт багато акцентував на тому, як безпілотники змінюють перебіг війни в Україні. «Майбутнє війни диктуватимуть і вестимуть безпілотники», – написав Шмідт у колонці для Wall Street Journal після повернення з Києва. Раніше Washington Post повідомила, що Шмідт разом з іншими інвесторами вклав $10 млн в український стартап-акселератор D3, який зосереджується на військових технологіях. Але, здається, він не пов’язаний із секретним БПЛА-проєктом мільярдера. 

Шмідт, оборонка та війна в Україні

Після того, як у 2017 році Шмідт залишив посаду голови Google, він витратив багато часу та грошей на те, щоб об’єднати інтереси Кремнієвої долини та Пентагону через консультаційні комітети, аналітичні центри та свій величезний портфель стартапів. У Вашингтоні, округ Колумбія, він виступає за те, щоб військові відомства прискорили свої інвестиції в технології, особливо навколо ШІ, який, на його думку, відіграватиме ключову роль у національній безпеці та справах з Китаєм. 

Раніше Шмідт працював головою інноваційної ради міністерства оборони США та комісаром Комісії національної безпеки зі штучного інтелекту, де він дав офіційні рекомендації щодо американської стратегії ШІ.

Ці зв’язки в уряді створили Шмідту ореол державного діяча у США та за кордоном, де він використовував свій вплив для зустрічей із військовими стратегами. 

Візити Шмідта до України допомогли інформувати про його новий БПЛА-проєкт, розповіли три джерела, знайомі з намірами мільярдера. Двоє з них повідомили, що мільярдера цікавить використання Україною безпілотників і квадрокоптерів для контрнаступу проти Росії. 

У вересні 2022 року глава Офісу президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак заявив, що вони зі Шмідтом обговорили «технологічні рішення», які допоможуть ЗСУ звільнити Україну від російських військ. 

Фактор Себастьяна Труна

Себастьян Трун, ветеран – засновник аеронавтики та колишній колега Шмідта з Google, має вагомий сенс як співавтор проєкту. Експерт із робототехніки з Німеччини, він налагодив свої перші зв’язки з Google у 2010 році, після того, як співзасновник техногіганта Ларрі Пейдж залучив його до створення безпілотних автомобілів, над якими Трун уже працював у Стенфордському університеті. Ініціатива згодом стала дочірньою компанією Alphabet – Waymo, а лабораторія перетворилася на Google X, інкубатор технічного гіганта для розробки та втілення «місячних» проєктів. 

У 2010 році Трун також заснував стартап авіатаксі Kittyhawk за підтримки Пейджа (закрили минулого року). У 2011 році він створив онлайн-освітню компанію Udacity, за три роки залишив посаду віцепрезидента та співробітника Google, а нещодавно анонсував нову ШІ-компанію Sage Labs.

У самому Google проєкти з розробки дронів викликали суперечки в минулому. У 2018 році, коли Шмідт ще обіймав посаду технічного радника в Alphabet, тисячі співробітників Google протестували проти контракту з проєктом Maven, ініціативою міністерства оборони, де військові використовували технологію штучного інтелекту компанії для аналізу зображень спостереження з дронів. 

Все закінчилося звільненням співробітників та створенням внутрішніх інструкцій Google щодо роботи зі штучним інтелектом. У них зазначено, що компанія не розроблятиме зброю з використанням ШІ, і її рішення не продовжувати контракт із міноборони.

Коли ж чекати на дрон від Шмідта

Поки що невідомо, коли Шмідт презентує власний проєкт безпілотника або як він планує конкурувати з провідними БПЛА-виробниками, такими як Northrop Grumman і безліччю нових американських стартапів. Можливо, Шмідт сподівається отримати вигоду від підвищеного інтересу Пентагону до безпілотників американського виробництва, який нещодавно оголосив про програму під назвою «Реплікатор». Її мета – підірвати домінування Китаю в галузі безпілотних літальних апаратів, залучаючи американських виробників до створення тисяч БПЛА протягом наступного року. 

Нещодавно Україна вітала інші проєкти безпілотників з-за кордону. У грудні Міністерство цифрової трансформації оголосило, що Quantum Systems, німецький виробник дронів, відкриє в країні центр досліджень і розробок. Компанія приєднається до української «онлайн економічної зони» «Дія.City», призначеної для залучення іноземних та українських технологічних компаній з податковими та іншими пільгами.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *