Софт для перукарень Altegio (YClients) досі належить росіянам. Дослідження

Російський сервіс автоматизації YClients перевів частину українських клієнтів на систему Altegio, яка позиціюється як міжнародна. Тепер YClients належить російському холдингу VK, а вона досі має четверту частину ринку. Які ризики?

Російський холдинг VK, якому належать соцмережі «Вконтактє» та «Одноклассники», придбав 100% групи компаній YClients, що розробляє платформу автоматизації онлайн-записів для сфери послуг, повідомила пресслужба VK. Суму угоди сторони не розголошували. VK очолює Володимир Кірієнко – син першого замголови адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка.

До початку повномасштабного вторгнення YClients мав в Україні приблизно 35-40% ринку автоматизації сфери послуг, каже фаундер аналогічного українського сервісу Bloknotapp Нестор Койляк. «Вони в Україні агресивно давили знижками, пропонуючи до 60% від ціни на сайті й контракти на два-три роки», – додає він. 

Після початку повномасштабного вторгнення російська компанія схоже знайшла вихід зберегти для себе український ринок. Офіційно YClients не працює в Україні, клієнтів сервісу перевели на систему Altegio, яка позиціюється як міжнародна. Вона має такий самий функціонал та схожий дизайн, писало у своєму розслідуванні AIN.UA. Яка частка українських бізнесів продовжує платити за софт, пов’язаний з Росією ? 

Були YClients – стали Altegio 

Системи на кшталт YClients допомагають салонам автоматизувати запис клієнта, накопичити клієнтську базу, робити розсилки та пропонувати знижки. Також вони дають можливість подивитися, скільки один майстер заробив у порівнянні з іншим, та відстежувати залишки дорогих розхідних матеріалів. 

«Сильною стороною YClients була кастомізація софту — клієнти могли налаштувати під себе звіти за конкретним майстром, продажем різних послуг та продуктів», – каже Койляк. Додатковий заробіток YClients – тренінги для персоналу з користування платформою, додає він. 

Гроші YClients

Російська система онлайн-запису та автоматизації бізнесу у сфері послуг YClients існує з 2010 року. Фаундери – росіяни Юрій Петров, Станислав Петрик та Дмитро Шестаков. У 2013 році проєкт залучив $25 000 від Glavstart, у листопаді 2017 році розробники системи підняли вже $600 000 від Guard Capital – Московського фонду прямих та венчурних інвестицій, йдеться у даних Dealroom.

У грудні 2019 року YClients отримав $10 млн від Guard Capital та іншого російського фонду Elbrus Capital.

Читати більше Згорнути

Після початку повномасштабного вторгнення YClients почала втрачати українських клієнтів. Притік заявок протягом березня-липня 2022 року відчув український Bloknotapp. «Кількість нових клієнтів тоді зросла у 2-2,5 раза», – говорить Койляк.

YClients намагалася втримати українських клієнтів, пропонуючи їм пільгову підписку мало не на рік або на півтора вперед, каже кофаундер аналогічного сервісу Appointer Віталій Бродетскі. 

У червні 2022 року клієнти YClients почали отримувати повідомлення про необхідність терміново перейти на ідентичний сервіс Altegio. У зворотному випадку їм погрожували видалити обліковий запис та всі інтеграції, писав AIN.UA. Додаток Altegio має подібний дизайн і той самий функціонал, що YClients, а HR Altegio одночасно працювала на аналогічній посаді у YClients, писало видання.

На сайті Altegio вказано, що компанія інкорпорована на Кіпрі. Українську юрособу ТОВ «АЛТЕДЖІО ЮКРЕЙН» зареєстровано у квітні 2022 року на громадянку України Моніку Ковальску. «Багато українських салонів почали виправдовувати використання цього програмного забезпечення тим, що це не російська компанія, а кіпрська», – каже Койляк. 

Forbes звернувся до компанії Altegio з проханням прокоментувати зв’язки з YClients, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу.  

Російський сервіс автоматизації перукарень досі займає понад 25% українського ринку. Тепер його ще і викупив власник «Вконтактє». Що відбуваєтсья? /Фото 1

Російський сервіс автоматизації перукарень досі займає понад 25% українського ринку. Тепер його ще і викупив власник «Вконтактє». Що відбуваєтсья? /Фото 2

Позиції YClients (Altegio) в Україні 

Ринок систем онлайн-запису достатньо фрагментований і складається з близько 20 гравців різного розміру, каже Койляк. У цій ніші працюють українські Appointer, Bloknotapp, Bookon, Cleverbox, Beauty pro та сервіс Easy week, який розробляє українська команда в Німеччині.  

Російський YClients до початку повномасштабного вторгнення був лідером українського ринку. За період з 2021 по грудень 2023 року у додатка російського YClients для AppStore – 16 000 завантажень в Україні, ідеться у даних ASO від Netpeak Group. 

Altegio, по суті перейменований для українців YClients, вже набрав 20 000 завантажень в AppStore та понад 10 000 у Google Play. Українські системи автоматизації мають значно менші цифри: Appointer – 1700 та 1000 завантажень, Bloknotapp – 250 та 1000.  

На сьогодні частка YClients (разом з Altegio) в Україні серед сервісів автоматизації сфери послуг скоротилася до 25%, вважає Койляк. «Вони досі тримають 35-40% на ринку», – не погоджується з ним Бродетскі з Appointer й додає, що у них обслуговуються майже всі мережі українських барбершопів. Вартість софту — від 245 грн на місяць, якщо підписати договір на 2 роки. Виторг ТОВ «АЛТЕДЖІО ЮКРЕЙН» у перший рік заснування перевищила 4,9 млн грн, йдеться у даних YouControl. 

До повномасштабного вторгнення YClients мав дві третини ринку барбершопів, говорить Койляк. «Це був дефолтний go-to solution для всіх топових мереж», – додає він. За його оцінками, вона втратила 30% цих клієнтів після початку вторгнення. 

Після купівлі сервісу холдингом VK, російське керівництво може отримати доступ до імʼя, прізвища та номер телефону клієнтів українського бізнесу, що використовують Altegio, каже Бродетскі. «Це дані мінімум десятків тисяч українців», — додає він.

Бізнес не охоче відмовляється від звичного для себе софту, каже Роман Суслов, фаундер USpacy – українського аналога Бітрікс24. «Основний аргумент користувачів – нам зручно», – каже він. Додаткова перешкода – гроші. «За будь-яким софтом стоїть впровадження, яке часто коштує навіть дорожче», – говорить Суслов.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *