Скільки інвестицій залучили українські стартапи у 2024 році. Дослідження Forbes

Глобальні венчурні капіталісти готуються до пожвавлення ринку після майже дворічного спаду. Їхні українські колеги теж обережно-оптимістичні й очікують, що грошей для стартапів побільшає. На чому базуються ці висновки? Forbes Ukraine дослідив стан вітчизняного венчуру за перших три місяці року.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

На весну 2024-го українська стартап-індустрія оцінюється у €28 млрд, свідчить свіжий звіт Dealroom. Україна разом із Польщею та Естонією в трійці найбільших гравців Центральної та Східної Європи. 26 000 стартапів із цього регіону залучили €2,1 млрд у 2023-му, їхня сукупна оцінка – €213 млрд.

Що саме відбувається на українській стартап-сцені? Європейські дослідники рідко заглиблюються в такі деталі, тому Forbes Ukraine запускає щоквартальний огляд про український венчур.

Скільки грошей залучили стартапи, хто інвестує найактивніше і як це вписується в глобальний контекст? Розповідаємо про результати першого кварталу 2024 року.

Скільки інвестицій підняли українські стартапи

У січні–березні 2024-го 18 українських стартапів оголосили про залучення щонайменше $42 млн венчурних інвестицій. Це в п’ять разів менше, ніж за кризовий 2022 рік. Квартальний показник може бути вищим, адже не всі угоди стали публічними.

Ще принаймні сім стартапів закрили раунди розміром від $0,5 млн до понад $5 млн, але засновники поки що тримають це в секреті, розповіли Forbes опитані учасники ринку, знайомі з перебігом угод засновники та інвестори.

До загального заліку також не потрапила потенційно найбільша інвестиція зі списку – через непублічність угоди. У січні житомирський розробник софту для великої фарми Viseven залучив на борт одного з найбільших у країні інвесторів Horizon Capital. Фінансові деталі сторони не розкривають. Середній діапазон таких угод – від $10 млн до $30 млн, казав тоді Forbes старший партнер Horizon Capital Василь Тофан.

Інвестиції в українські стартапи в першому кварталі 2024 року

Скільки інвестицій отримали українські стартапи в першому кварталі 2024 року

За перше місце з Viseven сперечається Carmoola, запущений у 2022-му британський сервіс з автокредитування з міцним українським корінням. Двоє з чотирьох засновників стартапу Роман Сумніков та Ігор Гордійчук – українці, частина інженерної команди базується в Україні. На початку року Carmoola закрила черговий раунд фінансування на £15,5 млн (близько $19,6 млн) від низки західних інвесторів та українського u.ventures.

Закриває трійку великих угод OneNotary – сервіс, що оцифровує роботу американських нотаріусів. Засновники залучили $5 млн на масштабування й підписали партнерську угоду з DocuSign – каліфорнійською платформою цифрових підписів із капіталізацією понад $12,2 млрд.

Понад 80% раундів припадають на типові для української екосистеми ранні стадії Pre-Seed та Seed. Серед них вирізняються зазвичай рідкісні й непублічні інвестиції в defence-розробки. Найбільше ($525 000) залучив виробник стійких до ворожого РЕБу рацій Himera від нового ангельського клубу United Angels Network. Це не перший венчурний досвід компанії. Минулоріч вона отримала «тестовий» чек на $100 000 від німецького Freedom Fund VC, що прицільно інвестує в мілітарні інновації.

Портфель поповнив і D3 Venture Capital – оборонний фонд на $30 млн, в який інвестує колишній гендиректор Google Ерік Шмідт. Чек від D3 на $125 000 отримав виробник розвідувальних дронів Buntar Aerospace, повідомила Forbes керівна партнерка фонду Евелін Бучацький. Співзасновник стартапу Іван Каунов не розкриває список інвесторів, проте раніше Forbes дізнався, що до нього входять ангели United Angels Network, ZAS Ventures та Netpeak Group Артема Бородатюка.

D3 також вклався у хардверний стартап Neros Technologies. На його майже порожньому сайті вказано лише, що він створює платформу, яка «дає змогу вести війни без людських жертв». «Це американська компанія, але вони розробляють продукти для України», – каже Бучацький.

Хто найактивніше інвестує в українські стартапи

Глобальна стартап-зима, що співпала з повномасштабним російським вторгненням в Україну, триває. Але перші натяки на «весну» для індустрії вже з’явилися. У січні 2024-го венчурні фонди залучили більше капіталу ніж будь-коли з середини 2022-го, свідчить дослідження профільного сервісу Carta.

«Інвестиційний ринок активний, зараз готується декілька великих IPO, – констатує керівний партнер українського Flyer One Ventures (F1V) Віталій Лаптенок. – Угоди будуть». У 2023-му F1V, що майже не збавляв обертів із початку вторгнення, додав до портфелю 15 нових компаній.

Його сумарна оцінка, за даними фонду, зросла до $3,8 млрд. На початку 2024-го F1V вклався у HR-платформу RemotePass зі штаб-квартирою у ОАЕ й українську Competera.

Нові джерела капіталу для українських стартапів

Нові інвестори, фонди й гранти для українських стартапів. Перший квартал 2024 року

Ще один позитивний сигнал – активність одного з найпомітніших на ринку гравців Horizon Capital, що мітить у зрілі компанії. Наприкінці лютого в Токіо інвесткомпанія остаточно зібрала $350 млн для фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), щоб інвестувати в технологічні та орієнтовані на експорт бізнеси, що швидко зростають.

Нові фонди з прицілом на Україну також залучив польсько-американський фонд SMOK Ventures та заснований українцями лондонський 1991 Ventures. Нарощує активність запущений восени 2023-го київський ZAS Ventures Андрія Зінчука й Артема Волхонського з чеками до $100 000. Це новий системний гравець, каже принципал SMOK Ventures та голова правління Techosystem Олександр Яценко.

До гри повертаються старожили ринку на кшталт Digital Future Олексія Вітченка, що брав майже дворічну паузу. Нарощує оберти й «дружній» до Horizon Capital венчурний фонд u.ventures, фінансований Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). За два роки великої війни u.ventures вклав $4 млн у вісім українських стартапів. Майже стільки ж – шість нових компаній – додалося до портфелю за три місяці 2024-го, повідомив венчурний директор Богдан Свиридов.

Більше стартапів на ранніх стадіях залучають більше грошей, резюмує він й обережно припускає, що екосистема взяла курс на зростання. «На жаль, воно буде сповільненим через повномасштабне вторгнення», – додає Свиридов. За кількістю угод Україна співрозмірна з Естонією, наводить приклад Яценко, але естонські стартапи отримали в 3-4 рази більше грошей. «Є відчуття, що ми переходимо на новий етап власної еволюції ринку, коли з креативного хаосу формується керована система інновацій та їх підтримки», – каже він.

У підготовці цього матеріалу брала участь редакторка відділу «Інновації» Таїса Мельник.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *