Що заважає Finmap коштувати $100 млн?

Вести облік грошей в Excel‑таблиці – це не найкраща ідея, певні засновники Finmap Іван Каунов, 32, та Олександр Соловей, 31. «Через невдале управління грошима закривається 70% бізнесів», – каже Соловей. Бізнесмени разом із відомим IT-підприємцем Дмитром Дубілетом будують стартап, який допомагає малому бізнесу вести фінанси за десятки доларів на місяць. Чи вийде у них виростити історію на сотню мільйонів доларів

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Новий номер журналу Forbes Україна

Новий номер журналу Forbes Україна

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

Читати більше Згорнути

Finmap, заснований у 2018-му, пропонує підприємцям за кілька десятків доларів на місяць прибрати хаос з їхньої фінансової рутини. Сервісом користуються 3000 клієнтів у 50 країнах. Більшість – в Україні та Польщі, але є користувачі навіть в Африці та Австралії.

Капіталізація Finmap наразі – $10 млн, наступна позначка – $100 млн уже у 2025-му, розраховує Соловей. Але спочатку потрібно знайти гроші для фінансування швидкого зростання. Стартап уже чотири рази залучав інвестиції сукупно на $2,5 млн. Та цього бракувало, щоб поставити експансію на потік.

Нині компанія – у вимушеному режимі економії та пошуку додаткових доходів на вже освоєних ринках. Один із її фаундерів практично з початку війни служить у лавах ЗСУ. Окремий виклик – нові інвестиції треба шукати у розпал венчурної зими.

Як за таких умов стартап збирається стати міжнародним бізнесом з оцінкою в $100 млн?

Еврика на виробництві меблів 

Ідея Finmap – об’єднати всі рахунки бізнесу від карток власника до зарплатних і ФОПівських карт співробітників та інтегрувати їх із CRM-системами, криптобіржами й платіжними сервісами, чи то PayPal, чи то monobank.

Вона народилася шість років тому. Тоді випускник КПІ Соловей розвивав меблевий бренд Drommel, а компанія Business Lab Каунова, який має диплом маркетолога Могилянки, робила систему автоматизації для малого бізнесу.

Після знайомства через спільних друзів Соловей запросив Каунова налагодити процеси на його виробництві. Так і виник Finmap. У 2018-му підприємці вийшли з попередніх проєктів, вклавши у новий стартап усе, що вдалося виручити з екзитів – $200 000 на двох. Уже за п’ять місяців у Finmap був продукт і перші клієнти, а у 2019-му він залучив $50 000 з Ukrainian Startup Fund. 

Динамічний проєкт ледь не вбила перша ж серйозна криза, що збіглася з початком пандемії COVID-19. «Ми не розуміли, як робити SaaS-бізнес (Software as a Service, – Forbes), звільняли людей через брак грошей, хотіли закритися», – згадує Соловей.

Побороти безвихідь допоміг пост співзасновника monobank Дмитра Дубілета, який шукав проєкти під свій фонд ранніх інвестицій. «Сподобалися команда та перспективи зростання», – згадує Дубілет перший контакт із підприємцями, які написали йому просто у соцмережах. Інший вагомий плюс – готовність засновників значно спростити продукт, додає він.

У 2020-му Дубілет став третім кофаундером Finmap. Партнери не розкривають суму його інвестицій. За даними YouControl, Солов’ю належить частка у 43,8%, Каунову – 42,5%. Дубілет не фігурує у системі як засновник. «Я не дуже заглиблений у справи проєкту», – розповідає Дубілет, не вдаючись у деталі.

Фінансовий лад за $24

Finmap зараз – це 40 ремоут-працівників. Більше третини користувачів – іноземні компанії, решта – українські підприємці. «Як правило, це малий бізнес із 10–20 співробітниками», – підсумовує Соловей.

Рекрутинг-платформа Happy Monday користується Finmap з 2021-го. «Ми працюємо з великою кількістю малих щоденних транзакцій, вести їх облік вручну вимагало б окремої людини», – пояснює CEO Анна Мазур.

Перевага Finmap, на який Happy Monday перейшла зі схожого іноземного сервісу – інтеграція з українськими банками та сервісами, каже Мазур. Ефект – фінансовий облік займає в рази менше часу, додає вона.

Скільки це коштує? Місячна передплата в Україні – $24–40. У Польщі, яка теж є пріоритетним ринком, ціна вдвічі вища. Компанія надає й індивідуальні послуги, коли налаштувати систему обліку допомагає фахівець Finmap. Найбільший чек за цією передплатою закрили цьогоріч – $10 000.

Фаундери не розкривають фінрези Finmap, посилаючись на угоду про нерозголошення. «Але якби не здорова юніт-економіка (у SaaS-бізнесі – поняття, що означає прибутковість, – Forbes), ми не отримали б інвестицій», – каже Соловей.

Іван Каунов, Дмитро Дубілет, Олександр Соловей /надано пресслужбою

Іван Каунов, Дмитро Дубілет, Олександр Соловей Фото надано пресслужбою

Зима посеред війни

Після 24 лютого 2022-го Finmap втратив значну частину клієнтів та відмовився від ринків Казахстану та Грузії, де існував ризик натрапити на користувачів-росіян.

Інший виклик – до лав ЗСУ мобілізували фаундера – Івана Каунова. Факт служби співзасновника у війську ускладнює процес залучення інвестицій, визнає Соловей. Хоча уваги від інвесторів не поменшало, додає він.

Змінився й інвестиційний контекст: кон’юнктура на венчурному ринку стала іншою. «Якщо раніше фонди запитували про цифри потенційного зростання та експансію, то зараз – про EBITDA та комплаєнс», – розповідає на правах анонімності один із менеджерів Finmap. На початку 2022-го Finmap залучив $1,2 млн від міжнародних інвесторів, у лютому 2023-го – ще €1 млн. Найближчі плани – $2–5 млн інвестицій на зламі 2023–2024 років.

Залучити нові кошти – принципова річ для стартапу. Поки ж проєкту вистачає грошей, аби тримати бізнес на наявному рівні, зазначає співрозмовник серед менеджерів Finmap. «Нині ми перебуваємо в режимі раціональних видатків», – констатує він.

Що це означає? На відміну від кризи 2020-го, в компанії не було масових звільнень, але їй довелося закрити позиції, що працювали на далеку перспективу. «Якщо не залучити нових грошей, катастрофа не станеться, але ми залишимося бізнесом, що просто працює в невеликий плюс», – вважає менеджер Finmap.

Підприємець розширює свідомість

Аби досягти капіталізації у $100 млн, на яку орієнтуються фаундери Finmap, компанії треба цілитися у розвинені ринки – США, Канаду чи Велику Британію, вважає CEO фінтех-фонду N1 Никита Ізмайлов.

Finmap давно думає про масштабну експансію із сотнями тисяч потенційних клієнтів у Латинській Америці, Африці та Південно-Східній Азії. «Дорослішання – це коли ти думаєш про масштаби», – каже Каунов. Як це впливає на підприємця? Розширює свідомість, бо відтак твої клієнти є у всьому світі, пояснює він.

Фаундери визнають, що експансія не буде простою. Але з погляду венчурного світу Finmap уже пройшов вагомий шлях, певен Соловей. «Не померли під час народження, маємо відчутну кількість клієнтів і долаємо абсолютно реальні болі», – каже він.

Що попереду? Фаундери націлені на поетапне зростання стартапу: $100 млн – $1 млрд – IPO. План на найближчі роки – складна і наполеглива робота до оцінки у $100 млн. «З тієї точки подивимося, куди далі», – каже Соловей. Час думати про другу і третю частини плану ще точно не настав, певен підприємець.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *