Rentberry зібрав $16 млн на краудфандингу та сподівається вийти на IPO. Чому не всі інвестори у захваті

Засновники української платформи для оренди житла Rentberry прокачалися в залученні коштів від роздрібних інвесторів. Як це працює і хто ризикує

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

«Краудфандинг дає змогу залучити великі суми капіталу набагато швидше», – каже CEO й співзасновник українського PropTech стартапу Rentberry Олексій Любинський. Майже 60% із $27,2 млн, отриманих за час існування інвестицій, його стартап зібрав на краудфандингових платформах від тисяч дрібних інвесторів із чеками від кількох сотень доларів.

Хід – не надто типовий для індустрії. «Я взагалі не розумію, чому люди збирають через краудфандинг», – каже CEO й співзасновник NewHomesMate (колишній Propertymate) Богдан Гнатковський. Процес довгий, юридично складний, раунди порівняно з класичним венчурним інвестуванням менші, а платформи беруть комісію за послуги, перелічує недоліки він. Разом із кофаундеркою Софією Вишневською Гнатковський залучив для своєї платформи з продажу нерухомості у США $6,7 млн венчурного капіталу.

Плюс для B2C-стартапу – одночасно з інвестиціями отримати лояльних користувачів, каже генеральний керівний партнер українського фонду SID Venture Partners Дмитро Вартанян. «Мінус – ніхто не гарантує успішності краудфандингу, хоча його організація потребує значних зусиль», – продовжує він.

То Rentberry «зламав систему»? Дивлячись що вважати успіхом.

Як влаштований краудфандинг Rentberry

Засновники Rentberry – Любинський, Лілія Остапчук, Олександр Котовсков та Денис Голубовський – називають свою платформу Airbnb для довгострокової оренди житла. У сервіс вбудовано елемент аукціону – потенційні орендарі можуть порівнювати себе з конкурентами, вказувати запропоновану суму та тривалість контракту, кредитний рейтинг, рівень доходу тощо. А орендодавець обирає найпривабливішу пропозицію.

«AirBnb була однією з компаній, яка залучила капітал через краудфандинг, – переконує Любинський. – Незабаром SpaceX залучатиме капітал на платформі StartEngine». Вочевидь, йдеться про хрестоматійний епізод першого фандрейзингу AirBnb, який відкрив стартапу дорогу до зіркового акселератора Y Combinator та світової слави. У 2008-му засновник Браян Ческі зібрав перших $30 000 на свою компанію, продаючи по $40 звичайні пластівці з портретами учасників напружених президентських перегонів Барака Обами та Джона Маккейна.

Airbnb став єдиногором за чотири роки після заснування. Наразі ринкова капіталізація вже публічної компанії перевищує $88 млрд. Восьмирічний Rentberry до таких показників не підійшов і близько. Натомість в історії стартапу є досвід невдалого нестандартного фандрейзингу. У 2017-му стартап українців провів ICO – випустив власну криптовалюту BERRY та продав її 22 000 користувачів на $30 млн. Де гроші? З моменту запуску BERRY знецінився зі стартових $0,1 за штуку до $0,0008. На профільних криптофорумах досі є коментарі розгніваних користувачів, які називають усю кампанію не інакше як скамом.

Функції з використанням токенів зникли із сайту Rentberry у навесні 2022-го. «Треба це забути і викреслити зі свого життя», – розповідав Любинський Forbes у 2022-му. Після цієї історії стартап перемкнувся на краудфандинг.

Скільки грошей та на яких платформах зібрав Rentberry
  • Літо 2020 

    WeFunder, $1,8 млн;

  • Осінь 2022

    StartEngine, $11,8 млн;

  • Літо 2023 

    Republic, $2,4 млн (кампанія відкрита до 23 серпня).

    Джерело: дані компаній.

Сумарно Rentberry зібрав трохи більше $16 млн на трьох американських краудфандингових платформах WeFunder, StartEngine та Republic. Це інструменти для дрібних інвесторів, які можуть зайти у проєкт із невеликими чеками від сотні доларів. Вигода платформ – комісія 5–7% за посередницькі послуги.

Перша спроба Rentberry на WeFunder у 2020-му пройшла не без накладок. Стартап зібрав $2,4 млн від 1633 інвесторів, однак забрати зміг лише $1,8 млн, що викликало невдоволення деяких учасників кампанії. «В той час був ліміт на збір інвестицій від неакредитованих інвесторів», – каже Любинський, тож «надлишок» довелося повернути. 

Ця кампанія на WeFunder проходила за так званим Regulation Crowdfunding – законом, що фактично дозволяє будь-кому, а не лише акредитованим інвесторам, купувати акції приватних компаній. Однак на астрономічні збори стартапу розраховувати не варто. У 2022-му американські законодавці дозволили залучати таким чином $5 млн.

Поки що найбільший збір Любинського – майже $12 млн на StartEngine. Він проходив за іншим правилом – Reg A+. Це виняток із положень Комісії із цінних паперів та бірж США (SEC), що дозволяє компаніям отримувати на краудфандингу до $20 млн або до $75 млн за один підхід.

Третя спроба – на платформі Republic – ще триває. До Дня незалежності України Rentberry може зібрати максимум $4,76 млн. Поки є лише половина від 772 інвесторів. Мінімальний поріг входу на Republic – $250. Проте Rentberry часто отримував десятки й сотні тисяч доларів, каже Любинський. «Пів мільйона було через StartEngine», – додає він.

Команда Rentberry /надано пресслужбою

Команда Rentberry Фото надано пресслужбою

Що інвестори отримують за ці гроші? Непривілейовані акції компанії, а на додачу до них бонуси від стартапу. У поточній кампанії на Republic за чек у $300 Rentberry пропонує 5% знижки на оренду на платформі та 450 додаткових акцій. Більше грошей – більше бонусів. Інвестору, що вкладе $250 000, обіцяють 30% знижки, пів мільйона акцій, участь у дивідендах.

«Краудфандинг перш за все корисний для стартаперів», – вважає партнер ангельської спільноти ICLUB в Україні Ніко Харчилава. Венчурні фонди аналізують досягнення, метрики, плани масштабування проєкту. А щоб зібрати кошти тисяч малих інвесторів на платформі, достатньо правильної презентації. 

Значна перевага – можливість зберегти контроль над компанією та радою директорів, погоджується Любинський. Як і на початку 2022-го засновники володіють 50% компанії, стверджує він. Контролюють 73% через так званих проксі-інвесторів. Суть – власники акцій делегують повноваження CEO чи топменеджменту. 

«Ви можете продати акцію компанії, але якщо буде IPO чи інші управлінські рішення, ми не будемо вас питати. Ви свій голос вже віддали CEO», – каже Любинський. Майбутнє IPO або продаж компанії він називає способом заробити для учасників краудфандингу.

Ця інвестиція спекулятивна, неліквідна та передбачає високий ступінь ризику, включаючи можливу втрату всієї вашої інвестиції, прямо попереджає користувачів у дисклеймері StartEngine. У чому ризик?

Ритейл-інвестор не захищений, каже Харчилава. «Це як відкрити депозит у банку або підписати інвестиційний договір з брокером для торгівлі акціями, – додає він. – Ти не можеш переграти умови».

Як виглядає Rentberry у цифрах

Як виглядає Rentberry у цифрах

Рік заснування: 2015;

Засновники: Олексій Любинський, Лілія Остапчук, Олександр Котовсков, Денис Голубовський;

Інвестиції: $27,2 млн;

Венчурні інвестори: Zing Capital, 808 Ventures, Beechwood Ventures;

Команда: 30 людей у США, Україні, Іспанії та Польщі;

Ринки: Понад 100 країн світу. Найбільші – США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція та Австралія;

Виторг: Компанія не розголошує цифри. Дохід Rentberry з 2022-го зріс майже на 200%, каже Любинський.

Читати більше Згорнути

Що непокоїть роздрібних інвесторів Rentberry

Платформи на кшталт WeFunder чи Republic детально звітують про можливості інвесторів, однак не про їхню успішність. «Якщо пошукати на Crunchbase та навіть у них на сайті, вони не розповідають про десяток екзитів, які зробили для своїх інвесторів», – скептично каже Харчилава.

Rentberry відкрив збір на Republic, щоб купити конкурента, заявив Любинський у відео, яке 25 травня 2023-го з’явилося на платформі Vimeo. Це топовий американський SaaS-сервіс у сфері нерухомості з тисячами користувачів, мільйонами доларів виторгу і прибутку, описує майбутню покупку фаундер Rentberry.

Угода все ще в процесі, завершити її планують у третьому кварталі 2023-го, уточнив Любинський Forbes. Інші деталі він відмовився розкривати, посилаючись на NDA.

Очікуваний дохід Rentberry після закриття угоди – понад $10 млн, йдеться в презентації стартапу на Republic. Об’єднані компанії стануть прибутковим бізнесом, пояснює план Любинський у відео.

Поточні досягнення – секрет. «Ми не можемо розкрити фактичні фінансові дані, але наш дохід зростає на 200% щороку», – каже він у коментарі Forbes. На початку 2022-го фаундер стверджував, що компанія отримувала основну частку виторгу або близько $1 млн на місяць на трьох ринках: у США, Великій Британії й Німеччині.

Інше питання – дата IPO та вартість Rentberry. «Я помітив, що на вашому інвестиційному порталі була презентація, яка натякала на вихід на NASDAQ у 2023 році», – запитує в коментарях до кампанії користувач Republic під ніком Scott St Onge, цікавлячись, чи подано заявку на біржу.

Дискусії з брокерами ведуться, згодом компанія планує зібрати ще коштів за вищою оцінкою і підвищити капіталізацію, відповів на це Любинський. «Тому IPO заплановано на другу половину 2024 року», – відписав він на початку серпня. Однак паралельно називає й інший дедлайн. «Ми плануємо вийти на беззбитковість і отримати прибуток до кінця 2025 року, – відповів у той же час Любинський Forbes. – У тому ж році ми плануємо провести IPO на NASDAQ».

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Технологічні IPO під час рецесії та урізання оцінок не в тренді. У рекордному 2021-му на біржу в США подалися 414 стартапів, за перше півріччя 2023-го – лише 29, свідчать дані Crunchbase. Серед імовірних кандидатів на поповнення цього списку – оцінений у $38 млрд ШІ-розробник Databricks, шведський фінтех Klarna та американський Stripe, що навіть після обвалу оцінок коштує $50 млрд.

«Можливо, перш ніж розглядати IPO, потрібно було б досягти оцінки в $1 млрд», – запитує в коментарях інвестор Deepu Dharmarajan, цікавлячись, чому вартість Rentberry не зросла після кількох турів краудфандингу.

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Стартап піднімав гроші на StartEngine та Republic за оцінкою $25 млн. За правилами платформ, дрібні інвестори стають власниками акцій не миттєво, а після певної тригерної події на кшталт поглинання або IPO. Тож виставлена під час кампанії цифра не тотожна реальній оцінці – це максимальна вартість, за якої інвестиція може конвертуватися на акції або готівку.

Скільки може коштувати Rentberry? Навесні 2021-го Forbes оцінював компанію у діапазоні $25–50 млн. У команді з того часу так і залишилося 30 людей, щоправда частина мігрувала з України до США, Польщі та Іспанії. 

Наразі Rentberry має понад 3 млн активних користувачів на місяць, обробив пів мільйона заявок на оренду й працює в понад сотні країн, стверджує Любинський. Реальні венчурні оцінки стартапу бодай за давніми раундами публічно не були оголошені. Проте на статус єдинорога компанія поки що не претендує. «Станом на кінець липня 2023 року вартість Rentberry оцінюється приблизно в $100 млн, оцінка зросла більш ніж удвічі порівняно з 2022-м», – каже Любинський.

«Потенційні інвестори, будьте обережні, ця компанія викликає серйозні підозри з багатьма сумнівними заявами», – йдеться в коментарі на Republic від користувача Matt See. Любинський називає ці й аналогічні закиди тролінгом і хейтом. «Коли ти в топі, то є крейзі люди, які пишуть різні речі», – відписав він. 

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Скриншот коментарів на краудфандинговій платформі Republic

Дехто з авторів негативних відгуків й відео, за версією Любинського, шантажує стартап і вимагає плати в криптовалюті за видалення. «Вони розуміють, що в нас є гроші», – вважає він, додаючи, що продовжуватиме практику краудфандингу. Озвучені раніше плани – зібрати ще $30 млн з оцінкою в $100 млн восени.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *