Поляк скуповує IT-компанії з України: навіщо це йому у розпал кризи

Протягом 2023-го польський IT-консорціум Euvic Group купив чотири українські аутсорсери розміром до 100 людей. На цьому одна з найбільших компаній Польщі не зупиняється й планує купувати ще. Для чого полякам український ринок, який уперше у своїй історії не зросте?

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

«Мільярд у мене вже є. Зараз мета – чотири мільярди», – з такою цитатою польський бізнесмен Войцех Вольний з’явився на обкладинці січневого номера Forbes Polska у 2023 році. Приблизно з того часу IT-консорціум Euvic Group, CEO та співзасновником якого є Вольний, активно скуповує українських аутсорсерів. 

Заснована у 2005 році Euvic Group – одна з найбільших сервісних IT-компаній Польщі на 6000 фахівців. Вона розробляла програмне забезпечення на замовлення державного поштового оператора Poczta Polska, швейцарського банку на понад 7 млн клієнтів Swedbank AB, швейцарської компанії з продажу меблів IKEA тощо.

Виторг компанії у 2022-му – $320 млн. Це майже удвічі більше, ніж у 2020-му, коли компанія закінчила рік зі $184 млн виторгу та понад $13 млн чистого прибутку. Ці цифри межують з українськими аутсорсерами EPAM та GlobalLogic, що входять до трійки найбільших IT-компаній України за виторгом. Прогнозований виторг за результатом 2023 року – $400 млн.

У портфелі Euvic Group – львівська Exoft, дніпровська Artkai, харківська 7Devs та вінницька Lampa Software. Укладати угоди допомагав український інвестрадник Mergewave Capital. Суми угод сторони не розголошують. Проте цінник приблизно однаковий, каже Forbes Ukraine Вольний. Найбільша покупка Artkai обійшлася близько $5 млн, за оцінкою Forbes. 

Зупинятися на чотирьох придбаннях в Україні Вольний не планує і розглядає наступні інвестиції. «Є одна-дві компанії, які нам сподобалися», – додає він. Навіщо польський бізнесмен будує український IT-консорціум під час війни? 

Дрібні покупки

Польський Euvic Group складається з близько 40 компаній у Польщі, США, Німеччині тощо, які об’єднані в консорціум. «Ми вміємо добре продавати та будувати синергію між компаніями», – каже Вольний. Глобальна мета компанії – вихід на ІРО на Варшавській фондовій біржі. «Не наступного року, але ми поступово готуємося до такого процесу», – говорить CEO.

Ідея побудувати аналог польського консорціуму в Україні виникла після повномасштабного вторгнення. Тоді айтівці, з якими до великої війни співпрацювала Euvic, зокрема Exoft, залишилися без роботи. «Ми подумали, що принаймні візьмемо програмістів, які втратили роботу, заплатимо їм зарплату та спробуємо використати всередині компанії», – каже Вольний. 

Далі Euvic Group почала пропонувати послуги українських компаній закордонним клієнтам. «Хотіли, аби вони не збанкрутували», – стверджує Вольний. Співпраця ставала дедалі тіснішою, тому Euvic Group вирішила придбати мажоритарну частку Exoft.

Польський ІТ-гігант Euvic Group скуповує малі українські аутсорсери – вже витратив понад $10 млн. Навіщо це йому в розпал війни та кризи на IT-ринку?   /Фото 1

Український ІТ-ринок – на піку кризи. У вересні 2023-го обсяг IT-експорту виявився найнижчим за рік – $521 млн. У жовтні цифра виросла на $8 млн, проте це все одно рекордно низькі показники з березня 2022 року. «Ми дивимося на перспективу, на кілька років вперед», – каже Вольний. 

Воєнних знижок на вартість українських компаній не було. «Заплатили повну ціну, але призупинили певну частину ліквідності на випадок, якщо станеться щось погане. Справедлива угода», – каже Вольний.

На 2024 рік він планує збільшити частки у портфельних компаніях, побудувати співпрацю між ними та продовжити купівлі. Інвестиційний чек – до $7,5 млн. У фокусі – аутсорсери розміром близько 70-150 фахівців з оцінкою п’ять-шість EBITDA. 

«У найближчі два-три роки зможемо створити подібну екосистему в Україні, як у Польщі, – говорив він після придбання Artkai у листопаді 2023-го. – Група компаній, які працюють разом, діляться одна з одною своїми можливостями».

Які шанси повторити польський успіх?

Подібні екосистеми створюються, щоб зменшити свої витрати та отримати ефект масштабу для роботи з більшими клієнтами, каже засновник інвестиційного холдингу InSoft.Partners Віталій Горовий. Як приклад, він наводить стартап-фабрики Genesis та Netpeak Group Артема Бородатюка. 

InSoft.Partners Горового також працює за принципом екосистеми. Під час великої війни він купив сім IT-компаній. Загальна кількість співробітників – 850 людей. Оцінка об’єднаних компаній – $60 млн, говорив Forbes Горовий у листопаді.

Для побудови успішного консорціуму необхідні три речі: бажання менеджменту залишатись в компанії та розвивати бізнес, диверсифікований бізнес, розмір компаній від 100 до 200 спеціалістів, перераховує CEO та співзасновник Sigma Software Group Валерій Красовський. Його компанія має дві «дочки» – IdeaSoft та Eventyr, придбані у 2021 та 2022 роках. 

надано пресслужбою

Войцех Вольний, СЕО та засновник Euvic Group Фото надано пресслужбою

Чи є ці складові в Euvic Group? «Для нас важливо стати частиною більшої компанії, – говорив Єгор Шакала після продажу своєї Artkai. – Обʼєднавшись зараз, зростати буде легше». «Ми долучаємось до існуючих проєктів наших партнерів та підсилюємо технічну команду своїми спеціалістами», – каже CEO Exoft Олег Майхер. 

На прямі контракти від Euvic українці не надто сподіваються. «Зможемо пропонувати свої послуги через представництва Euvic у різних країнах», – пояснює CEO 7Devs Олексій Кавінський, його компанію Вольний придбав у грудні 2023-го. 

Сам Euvic, крім інженерів, отримує доступ до ринків США та Канади, каже Кавінський. «Навіть невеликі українські компанії добре працюють із західними клієнтами й мають набагато вищу частку експорту, ніж польські», – підтверджує Вольний. Приміром українське ІТ отримує зі Штатів 40% всіх експортних контрактів, свідчать дані Нацбанку. 

Ще одна перевага для Euvic – вихід у нішу стартапів та молодих компаній, говорить Кавінський. Раніше фокус польського гіганта був на великих корпоративних клієнтах.  

Як швидко вдасться побудувати консорціум? Успіх залежить від швидкості залучення нових замовників, каже Красовський. Це не просте завдання для українських компаній – експорт IT-послуг у 2023 році вперше не зросте, свідчить дослідження IT Research Ukraine. Він становитиме $6,7–7,1 млрд, що на 2,3–7,7% менше ніж у 2022-му, згідно з даними дослідження. «Польські компанії також відчули спад замовлень, як зі США, так і з Німеччини», – каже Вольний. На його думку, дно цієї кризи вже позаду. 

Співзасновник Euvic Group робить ставку на стрімке відновлення бізнесу в післявоєнній Україні. «Є багато компаній, які зосереджені на реконструкції, тому буде потік грошей», – каже він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *