Новий виробник дронів в Україні: що вміють дрони Vector родом з Німеччини

Німецький виробник дронів Quantum Systems з квітня 2022 року постачає свої дрони Vector в Україну. З січня 2024-го компанія планує запустити тут виробництво запчастин, а ще через рік – повноцінне збирання дронів. Чому компанія розширює свою присутність?

Німецька Quantum Systems, яка виробляє розвідувальні дрони Vector, за останні два роки отримала $81,1 млн, що вчетверо більше, ніж за попередні сім років існування. Серед інвесторів – фонд Thiel Capital, який належить американському підприємцю німецького походження й одному з членів «мафії PayPal» Петеру Тілю. 

Частина коштів – близько €7 млн – піде на відкриття виробництва в Україні. З 2024 року Quantum Systems почне виготовляти запчастини для безпілотників, у 2025-му планує вийти на повноцінну збірку БПЛА в Україні. 

В Україну німецький стартап поставив щонайменше 438 літаків, йдеться на сайті компанії станом на травень 2023 року. Вартість одного безпілотника – €180 000. Першу партію дронів оплатив неназваний український мільярдер. Також за них платить німецький уряд. 

Паралельно компанія домовляється з українським Міноборони про прийняття системи на озброєння – переговори розраховують закінчити за кілька місяців, говорить директор українського представництва Quantum Systems Олександр Бережний. Це дозволить міністерству закупати безпілотники напряму, додає він. Що компанія виграє від запуску виробництва в Україні?

Німецькі дрони Vector

Quantum Systems починався як виробник аграрних дронів у 2015-му. Компанію заснував колишній пілот гелікоптера в Бундесвері Флоріан Зайбель. На третій рік існування виробництва Зайбель вирішив повернутися до військової сфери – компанія почала розробку дрона подвійного призначення Vector, який у 2020 році пішов у серійне виробництво.   

Vector – це розвідувальний дрон літакового типу. Від квадрокоптерів на кшталт Mavic, які також використовуються для розвідки, «літаки» відрізняються більшим розміром, здатністю літати на довші відстані, кращою оптикою тощо. 

Особливість дронів Quantum Systems – вони можуть злітати вертикально, як гелікоптери, а потім переходити в горизонтальний політ, як літаки. «На ринку взагалі дуже мало безпілотників з вертикальним зльотом і посадкою, українських взагалі нема», – каже Євгеній Подтіхов, інструктор БПЛА, який літав на Vector. 

Інші плюси безпілотника – невелика вага (7 кг) і компактність, а також легкість у навчанні та експлуатації. «Він не потребує катапульти для зльоту і парашуту для посадки, у нього простий софт, і людина без досвіду може навчитися ним управляти приблизно за двадцять днів», – пояснює Подтіхов. 

З мінусів – погана стійкість до вітру та малий час роботи. «Виробник регламентує, що Vector може літати дві години, але вони замірювали це на низьких висотах, на яких ми не працюємо. Фактичний час роботи – 1,5 години», – додає він. 

Український виробник дронів DeViRo, що розробляє розвідувальний БПЛА «Лелека», намагався розробити схоже рішення, каже Подтіхов. Засновник DeViRo Денис Чередніченко відмовився від розмови з Forbes, сказавши, що не хоче коментувати роботу інших виробників.

Перші дрони Vector опинилися в Україні у квітні 2022 року. Неназваний український мільярдер звʼязався з виробником через консульство України в Мюнхені й замовив їх для ЗСУ, писало DW у січні 2023-го. Про першу доставлену партію із 33 дронів Quantum Systems звітував на своєму сайті у серпні 2022 року. Далі масштаби тільки росли: у січні 2023-го – 105 дронів, у травні 2023 року – 300. Таких дронів потрібно «набагато більше», зокрема через їхню простоту в управлінні, запевняє Подтіхов. 

Німецькі дрони Vector

Особливість дронів Quantum Systems – вони можуть злітати вертикально, як гелікоптери, а потім переходити в горизонтальний політ, як літаки.

Експансія в Україну

У квітні 2023 року Quantum Systems відкрила в Україні сервісно-логістичний центр зі штатом з 10 людей. «Quantum Systems – це друга західна компанія, котра відкрила сервісний центр в Україні», – говорить Подтіхов. Першою була польська WB Electronics – виробники розвідувального безпілотника FlyEye. Компанія постачала дрони для української армії ще до початку повномасштабного вторгнення. Її офіс працює в Україні з грудня 2019-го, за даними YouControl. 

З листопада 2023 року Quantum Systems став резидентом податкового режиму для IT-галузі Дія.City. З січня 2024-го компанія хоче запустити виробництво запчастин для Vector в Україні й наростити штат до 40 співробітників, говорить керівник української компанії. Планові інвестиції в український проєкт на цьому етапі – приблизно €7 млн, додає він. Навіщо компанії це?

«Україна має всі шанси, аби стати новою Кремнієвою долиною тільки у defence-tech», – зазначала під час свого виступу на конференції Forbes Tech у листопаді керівниця оборонного кластера Brave1 Наталія Кушнерська. Компанії мають швидкий доступ до полігону для технологій, додала вона. 

Присутність в Україні дозволяє компанії збирати зворотний звʼязок, робити дослідження і покращувати дрони, каже президент асоціації виробників дронів «Технологічні сили України» та голова наглядової ради FRDM Вадим Юник. З цим погоджується і Бережний: «Частина систем була суттєво перероблена саме завдяки роботі в Україні». 

Німецькі дрони Vector

Присутність в Україні дозволяє компанії збирати зворотний звʼязок, робити дослідження і покращувати дрони

Компанія протестувала відбір нового обладнання, зробила аналіз логів польотів і зворотнього звʼязку операторів, розповідає Бережний. «Ми змогли досить добре адаптувати програмне забезпечення до умов бойових дій, знайшли досить унікальний спосіб, як обійти російські засоби РЕБ і не допустити відмови роботи наших систем», – розповідав Зайбель в інтерв’ю DW у червні 2023 року. 

Хрещення реальним боєм допомогло німецькому виробнику наростити кількість замовлень від США. «Це пояснюється тим, що ми змогли дуже швидко застосувати досвід, отриманий в Україні, для того, щоб покращити наше програмне забезпечення», – казав Зайбель. 

Запуск виробництва в Україні також допоможе компанії оптимізувати затрати на логістику і пришвидшити отримання запчастин для ремонту дронів. Проте на першому етапі українське виробництво не зможе повністю покрити запит ЗСУ, вважає Бережний. «Але запуск потужності в Україні розвантажить наші заводи в Німеччині, США та Австралії, щоб вони могли виробляти системи також для країн НАТО», – каже він. 

У серпні Quantum Systems стала субпідрядником у контракті на $30 млн на поставку дронів між американською RRDS та Держдепартаментом США. У вересні цього ж року компанія виграла тендер на поставку дронів для спецпризначенців Бундесверу. У грудні 2023 року Quantum Systems підписала контракт на поставку безпілотників з Міністерством оборони Нової Зеландії. 

На повне завантаження з виробництва запасних деталей компанія планує вийти у четвертому кварталі 2024 року. Зокрема в Україні планують виробляти фюзеляж, крила, хвіст, стабілізатори для БПЛА. «Плани на 2025-й – завезення необхідної електроніки й перехід до повного циклу збірки дронів в Україні», – додає Бережний.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *