Михайло Федоров на IT Arena про вісім технологій сучасної війни

У п’ятницю, 29 вересня стартувала IT Arena – одна з найбільших техноконференцій України. Голова Мінцифри Михайло Федоров під час свого виступу поділився вісьмома технологіями сучасної війни. Forbes обрав головне з виступу.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Супутниковий зв’язок. Ми отримали більше ніж 42 000 Starlink з початку повномасштабного вторгнення. Вони – важливий захищений елемент комунікації між військовими. Також це можливість керувати безпілотними технологіями. 

Дрони. У 2022-му лише сім компаній могли передавати державі дрони. Сьогодні – це понад 60 компаній, всього – 200. За рік виробництво дронів вдалося збільшити більш ніж у 100 разів.

Якщо порахувати стільки безпілотників Україна закуповує зараз та отримає наприкінці 2023-го – число буде у понад 120-140 разів, ніж у 2022-му. Лише протягом останнього місяця було вражено понад 200 ворожих танків завдяки дронам. 

Проте потрібно ще багато дронів. Їх не вистачає. Варто фокусуватися на дронах на кшталт «Ланцета». Такі безпілотники працюють до 40 км та мають в собі штучний інтелект, який захоплює ціль. 

Михайло Федоров на IT Arena 2023 у Львові /Даніяр Сарсенов

Михайло Федоров на IT Arena 2023 у Львові Фото Даніяр Сарсенов

Системи ситуаційної обізнаності. Це нова доктрина ведення війни, коли поле бою – стає набором різних сенсорів, дронів та інформації. Так всі підрозділи можуть обирати цілі та координувати між собою. Також це дозволяє ухвалювати якісні управлінські рішення. Тобто війна у режимі реального часу. 

Морські дрони. Ми познайомились із морськими дронами у 2022-му. Сьогодні вони дозволяють вдаряти по Кримському мосту та топити ворожі кораблі. Просто уявіть, що тисяча таких дронів нападе на міст одночасно. 

Роботизовані технології. Саме вони допомагають зберігати життя українських воїнів. В окопі може знаходитися людина, а може роботизована технологія, керована за кілька кілометрів. Це переважно новий етап у розвитку війни. 

Вже є перші успішні місії виконані надземними платформами. Робота інженерів-саперів – важка картина. Замість людей все це можуть зробити роботи. 

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 1

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 2

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 3

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 4

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 5

Морські дрони, роботи-сапери та ШІ. Михайло Федоров на IT Arena представив вісім перспективних технологій, які допоможуть Україні у війні   /Фото 6

Штучний інтелект. Ми використовуємо ШІ для того, аби розпізнавати обʼєкти на полі бою з супутникових знімків та камер. Це дозволяє обробляти велику кількість інформації. Ми отримуємо інформацію з багатьох джерел, розшифровуємо і після цього військові ухвалюють рішення, яку зброю використовувати для ураження цілі. 

Засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ). Можна збільшити виробництво дронів у 100 разів, а можна у 1 000 разів. Проте ми починаємо втратити все більше дронів. Проблема у РЕБі. Тому, ми працюємо над новою доктриною його використання. 

РЕБи – не менш важливі, ніж дрони. Росія в цьому має певну перевагу. Наше завдання забезпечити кожну одиницю техніки елементом радіоелектронної боротьби. 

Захист неба. Тут потрібні інновації. Чому ми не можемо встановити сенсори по всій країні, аби фіксувати ворожі цілі візуально та акустично? Вже є кілька розробок, які дозволяють реагувати на звук через радари та наводяться автоматично. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *