Лісові пожежі: як працює система моніторингу лісових пожеж польської SmokeD?

Автоматична система виявлення пожеж від SmokeD вже допомагає контролювати територію майже половини польських лісів. Але для Артура Матущака, засновника компанії, цього недостатньо. За допомогою інвесторів, запатентованої технології і свого непохитного ентузіазму він має намір завоювати американський ринок. Forbes Polska розповідає про шлях амбітного підприємця, який з різнороба в технологічній фірмі виріс до програміста і співвласника компанії

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Лісник за освітою, Артур Матущак влаштувався у технологічну компанію Taxus (складається із Taxus IT та Taxus Ul), що створює IT-рішення для лісового господарства та природоохоронної галузі. Там він пройшов шлях від різноробочого до співвласника та віцепрезидента компанії. 

Коли Матущаку і його ідеям стало замало місця у Taxus, він домовився із партнерами про відокремлення самостійного стартапу SmokeD, який виробляє системи раннього виявлення диму та продає послуги з моніторингу лісових пожеж. 

Сьогодні SmokeD слідкує за пожежною безпекою лісів з майже 270 точок у різних частинах світу. У 2023 році дохід компанії сягнув близько $2 млн, а за рік до того вона отримала $2,34 млн фінансування від фонду EEC. Наразі засновник робить все, щоб закріпитися і розширитися на американському ринку, а також досягти оцінки в 1 млрд злотих ($234,19 млн).

З лісника у програмісти

Ще під час навчання в Університеті природничих наук у Варшаві на лісника, куди він вступив після лісничого технікуму, Матущак приєднався до компанії Taxus, яка пропонувала технологічні рішення для лісового господарства. За словами самого Матущака, його перша робота у фірмі полягала у тому, щоб «виносити, приносити та підмітати». Але так тривало недовго.

«Артур зробив блискучу карʼєру в Taxus. Він починав як різнороб, але з часом навчився програмувати і став програмістом, який зовсім не відрізнявся від компʼютерників з дипломами вишів. Потім, за власним бажанням, став продавцем. Він побудував налагоджений відділ продажів, завдяки чому ми почали реалізовувати абсолютно нові проєкти. Згодом він увійшов до складу правління і став одним із партнерів», – розповідає Адам Конечний, співвласник і гендиректор Taxus IT. 

У 2010 році Матущак зацікавився проблемою лісових пожеж, а освіта лісника підказала йому, з якого боку підійти до цього питання.

«Зазвичай спостерігач підіймається на спеціальну вежу, з якої можна оглядати ліс із висоти. Проблема в тому, що таке спостереження проводиться тільки вдень і є фізично виснажливим, що зменшує кількість охочих до такої роботи. Після того як спостерігач побачить дим, інший спеціаліст повинен визначити місце пожежі на карті і передати координати пожежникам. Будь-яке зволікання загрожує тим, що вогонь пошириться по всьому лісу», – пояснює Матущак.

Ризик цей дуже дорогий як для держави, так і для екології. Аналіз доктора Ришарда Щигла з Інституту лісових досліджень показує, що для нейтралізації вуглецевих викидів внаслідок пожежі на 1 га лісу потрібно заліснити від 10 до 25 га.

Щоб вчасно зупиняти пожежі, Матущак і компанія розробили запатентовану технологію раннього виявлення пожежі. Їхнє рішення дає змогу помічати дим на основі фотограмметричного аналізу зображення з камери дальнього радіуса дії. Система SmokeD складається з камери, програмного забезпечення та застосунку, завдяки яким можна не тільки виявляти пожежі, а й надсилати сповіщення користувачам.

«Різні компанії намагалися створити схожі рішення, але вони генерували багато помилкових тривог, які не полегшували спостереження. А SmokeD дає вірогідні результати і дає змогу швидко виявити більшість пожеж», – каже Конечний.

Камера для моніторингу пожеж від SmokeD

Перша система SmokeD запрацювала в лісництві Недзвяди у 2013 році. На кінець 2019-го вона вже була на службі у понад 60 підрозділах, що входять до складу Держлісагентства Польщі. Принагідно Taxus IT поглинула компанію PPW Manta, яка спеціалізується на виробництві камер дальнього радіуса дії, а Матущак вирішив вийти на американський ринок.

З кінця 2017-го він почав їздити до США, щоб представити систему SmokeD тамтешнім лісівникам, хоча він навіть англійською не володів. Презентувавши SmokeD кільком зацікавленим, отримав однозначну відповідь: камери компанії їм не потрібні, а ось програмне забезпечення – це знахідка. Це вселило у Матущака впевненість у тому, що в Штатах можна побудувати серйозний бізнес.

Міжнародна експансія – це дорого

Міжнародні амбіції Матущака стали незручними для Taxus. Проєкт, який розвивався протягом багатьох років з невеликими інвестиціями та давав привабливі результати, почав влітати у копієчку, адже вихід на іноземний ринок – це задоволення не з дешевих. А коли настав пандемічний 2020 рік і Держлісагентство, основний замовник Taxus, значно скоротило витрати, проблема загострилася.

Власникам компанії – Матущаку, Конечному та Кшиштофу Мрочеку – довелося шукати вихід із ситуації. І вони це зробили, хоча це забрало чимало сил і спричинило напругу у їхніх взаєминах.

«У нас було різне бачення розвитку бізнесу, і кожен тягнув ковдру на себе. Врешті-решт ми вирішили, що відокремлення SmokeD від Taxus буде найкращим варіантом. Так ми і зробили. Ми знайшли інвестора (фонд KnowledgeHub дав близько $1 млн), створили компанію, в яку разом зі мною переїхали 14 людей, а Taxus став одним із її акціонерів», – розповідає Матущак.

«Насправді в довгостроковій перспективі ми не змогли б вести бізнес разом, бо ми занадто різні. Хоч усі ми займаємося інноваціями, ми з Кшиштофом намагаємося робити це безпечно, а Артур може легко ставити на кін все», – пояснює Конечний.

Після поділу компанії Артур Матущак відчув, як це – керувати стартапом: кілька місяців у нього не було грошей на зарплати співробітникам, адже він чекав на перший транш фінансування від інвесторів. SmokeD завершила свій дебютний рік із $73 000 з лишком доходу. Але далі справи пішли вгору.

SmokeD лісові пожежі система виявлення пожеж у лісі /SmokeD website

Частина команди польської компанії SmokeD Фото SmokeD website

«З часом ми все менше зосереджувалися на камерах і все більше – на розробці ПЗ. Ми стали перетворюватися із компанії, яка продає цілу систему раннього виявлення диму, на ту, яка пропонує послуги з моніторингу пожеж без необхідності купувати наші камери, – каже Матущак. – Багато компаній ставляться до SmokeD як до страхового поліса, і система, схоже, виправдовує покладені на неї надії, адже ми ще не втратили жодного клієнта».

У Польщі SmokeD є беззаперечним лідером, адже її система контролює близько 4 млн з 9,2 млн га лісових площ країни. А за допомогою фінансуванні від інвесторів молода компанія все сміливіше виходить за межі країни. 

В основному це США, де її рішення використовуються приблизно в 30 локаціях, а також Франція, Італія, Канада, Південна Африка, Бразилія та Індонезія. Клієнти – це переважно лісогосподарські установи, пожежні служби та енергетичні компанії, які хочуть захистити свої електромережі.

У період з 2020 до 2023 року дохід SmokeD виріс у кілька десятків разів. Те саме стосується й оцінки, яка, за словами Матущака, вже сягає $35,12 млн.

«За найгіршого сценарію, у 2024 році ми досягнемо $4,21 млн доходу, а за найкращого – $9,36 млн, – каже засновник SmokeD. – Наразі ми зосереджені на американському ринку. Якщо там все вдасться, то за кілька років зможемо вийти на продажі в $100–120 млн».

Конкурентна перевага

У цьому має допомогти наступний раунд фінансування, в межах якого стартап хоче залучити близько $11 млн. Але це все одно значно менше, ніж $37 млн, які каліфорнійська компанія Pano AI, головний конкурент SmokeD, залучила у раунді A у 2023 році.

«Pano AI має перевагу над нами в тому, що її засновниця Соня Кастнер має великий досвід розвитку стартапів, а в наставниках у неї Майкл Блумберг. Це полегшує залучення фінансування, але технологічно ми кращі. І за винятком одного випадку я не стикався з дискримінацією через те, що ми з Польщі. Навпаки. Американцям подобаються підприємці, які пишаються своєю національністю», – каже Матущак.

Ситуація у світі така, що найближчим часом роботи у SmokeD і її конкурентів точно не бракуватиме. Аналіз Global Forest Watch показує, що лісові пожежі спалюють майже удвічі більше дерев, ніж 20 років тому, через глобальне потепління. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *