Курс біткоїна сягнув майже $70 000: як це впливає на ринок блокчейну

Біткоїн знову на піку, а блокчейни раптово стали значно дорожчими. Понад 50 із них нині оцінюють у понад $1 млрд, навіть попри те, що користувачів у них, як кіт наплакав.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

У 2012-му піонери технології блокчейну Джед Маккалеб, Артур Брітто і Девід Шварц створили Ripple Labs і її нову криптовалюту XRP. Вони були впевнені, що дають світу новий фінансовий інструмент, який уможливить швидкі перекази коштів із мінімальними комісійними. У перші 10 років існування блокчейну низка фінансових установ, серед яких Bank of America і Banco Santander, перейнялися новаторською ідеєю і захотіли випробувати нову мережу Ripple. 

Щоб профінансувати свій проєкт, компанія створила 100 млрд токенів XRP і продала їх на загальну суму $1,4 млрд. На початку 2018-го, коли був пік криптоейфорії, ринкова капіталізація усіх XRP становила $132 млрд. Це зробило співзасновника й виконавчого голову Ripple Кріса Ларсена власником капіталу у $8 млрд.

Втім сьогодні в Ripple Labs майже нічого не відбувається, і мало хто очікує, що її блокчейн зможе скласти конкуренцію SWIFT, у якої щоденних світових міжбанківських трансакцій на $5 трлн. І все ж Ripple живе і процвітає. Попри те, що блокчейном компанії майже ніхто не користується, ринкова капіталізації її токена XRP становить $36 млрд, що робить його шостою найдорожчою криптовалютою. А Ларсен залишається мільярдером із приблизно $3,2 млрд власних статків.

Минулого року блокчейн Ripple заробив лише $583 000 комісійних за обробці трансакцій, повідомляє Messari. Говорячи мовою Волл-стріт, коефіцієнт «ціна до продажів» становить 61 689. Для порівняння, у Nvidia з капіталізацією понад $2 трлн і виторгом $61 млрд цей коефіцієнт дорівнює 37.

Ripple Labs – це криптозомбі. Токени цього блокчейну продовжують активно продаватися – приблизно на $2 млрд на день, але призначення таких продажів виключно самі продажі. Не лише SWIFT нарощує потужності, а й існують кращі блокчейни для міжнародних переказів, особливо стейблкоїни на зразок tether, який привʼязаний до долара США і обіг якого становить $100 млрд.

Ripple такий не один. Розслідування Forbes виявило не менше 50 блокчейнів вартістю понад $1 млрд, принаймні 20 із яких є функціональними зомбі. Після зеленого світла американського регулятора на біткоїнові ETF крипторинки злетіли до небес. Загальна ринкова вартість 20 блокчейнів, чию діяльність проаналізував Forbes, сягає $116 млрд, а от користувачів у них, як кіт наплакав.

Навіть не сподівайтеся, що XRP чи інші блокчейни хутко зникнуть. Із мільярдами доларів у скарбницях Ripple та інші йому подібні можуть існувати роками. Наприклад, у Ripple на рахунках ескроу зберігається власних токенів на суму $24 млрд, які компанія може продати впродовж наступних чотирьох років. Сьогодні в цій сан-франциській фірмі працює 900 людей, вона регулярно випускає пресрелізи з приводу різних подій і продовжує проводити криптопрограми з центральними банками таких країн, як Грузія і Палау.

блокчейн /адаптація з Forbes.com

Двадцятка блокчейнів, загальна ринкова вартість яких перевищує $100 млрд. Фото адаптація з Forbes.com

Класифікація криптозомбі

Блокчейнові зомбі підпадають під дві категорії.

  1. Спінофи ранніх блокчейнів, таких як Bitcoin та Ethereum;
  2. Прямі конкуренти ранніх блокчейнів.

Спінофи

До першої категорії належать Bitcoin Cash, Litecoin, Monero, Bitcoin SV та Ethereum Classic. Загальний трейдинг цієї пʼятірки на сьогодні становить $23 млрд. Виникали такі блокчейни, як правило, через конфлікти між програмістами з приводу того, як треба керувати Bitcoin чи Ethereum. Через те що код цих блокчейнів є відкритим, будь-хто може використовувати їх на власний розсуд.

Litecoin, ранній спіноф Bitcoin, утворився у 2011-му як швидша й дешевша версія блокчейну для платежів. І він дійсно швидкий: Litecoin продукує блоки в чотири рази швидше, ніж Bitcoin. Сьогодні в цього спінофу $6,5 млрд ринкової капіталізації, але минулого року він назбирав лише $389 000 комісійних за перекази, а у Bitcoin було $800 млн. 

Користувачі блокчейну платять майнерам комісійні як заохочення до обробки їхніх трансакцій у блоках, який майнери «видобувають». Такі низькі комісійні Litecoin вказують на те, що на цю платформу бракує попиту. Крім того, ці майже мертві блокчейни мають проблеми із залученням розробників. На кінець 2023-го у Litecoin було 74 активні розробники, пише Developer Report, у той час як у Bitcoin їх понад 1000, а в Ethereum – 7000+. 

У Bitcoin Cash капіталізація навіть більша – $7,9 млрд, але лише 30 щомісячних розробників на платформі і $49 000 комісійних у 2023 році. Це відгалуження відбулося через незгоду щодо призначення крипто: «відступники» вважали, що крипто має стати поширеним методом оплати, а решта Bitcoin-спільноти надавала перевагу крипто як методу зберігання коштів на майбутнє. 

Bitcoin SV виглядає ще більш неоднозначним завдяки своєму засновнику Крейґу Райту, який безпідставно (на думку Вищого суду Великої Британії) називає себе Сатоши Накамото, таємничим розробником Bitcoin. У січні Coinbase зробив делістинг Bitcoin SV, але ринкова вартість крипто на цьому блокчейні становить $1,6 млрд.

Серед інших блокчейнових зомбі Ethereum Classic (ETC) вирізняє те, що він і є оригінальним блокчейн Ethereum. Те, що ми сьогодні називаємо Ethereum, насправді є спінофом ETC, який утворився у 2016-му, щоб повернути $60 млн вкрадених етерів (за сьогоднішніми цінами це вже $11,5 млрд). Значна частина прихильників Ethereum переймалася тим, наскільки морально правильно змінювати історію журналу, щоб повернути гроші. Тому вони продовжили роботу ETC з оригінальним кодом. Ринкова капіталізація у ETC $4,6 млрд, але комісійних у 2023-му було лише $41 000.

Аналітичні фірми та інсайдери індустрії, з якими Forbes поговорив про ці пʼять спінофів, не могли повідомити про якусь серйозну активність на цих платформах, окрім трейдингу їхніх токенів. «Цих зомбі на плаву тримає ліквідність», – сказав один венчурний капіталіст.

блокчейн /адаптація з Forbes.com

Двадцятка блокчейнів, загальна ринкова вартість яких перевищує $100 млрд Фото адаптація з Forbes.com

Так звані конкуренти

Найбільша група блокчейн-зомбі – це суперники Ethereum. Ці переважно заявляють, що є вдосконаленими версіями творіння Віталіка Бутеріна, адже Ethereum може обробляти лише дюжину трансакцій на секунду і вимагає захмарних комісійних у пікові періоди користування.

Tezos, заснований у 2014-му, став першим блокчейном, який запровадив метод proof-of-stake (на противагу proof-of-work) для створення нових токенів. Багато хто надає перевагу proof-of-stake, бо він не вимагає такої величезної кількості електроенергії, як майнінг біткоїну, який послуговується proof-of-work.

Сьогоднішня ринкова капіталізація XTZ, токену Tezos, сягає $1,2 млрд, але цей блокчейн обробляє лише близько 130 000 трансакцій на день, у той час як у Ethereum їх 1,2 млн. А от загальна заблокована вартість (TVL) цифрових активів у мережі Tezos досягла тільки $66 млн. Такі блокчейни, як Ethereum, створені для різного застосування: від криптобірж до відеоігор і NF-токенів, а показник TVL часто використовують для оцінки здоровʼя блокчейну. В Ethereum, який використовують 4500 застосунків, TVL дорівнює $48 млрд. Комісійні Tezos за обробку трансакцій у 2023-му становили $177 653. 

Також можна назвати Algorand, у якого ринкова капіталізація дорівнює $2 млрд, а в скарбниці лежать $500 млн. Блокчейн, який колись називали «вбивцею Ethereum» за нібито здатність обробляти 7500 трансакцій на секунду, у 2023-му на цих переказах заробив лише $63 000.

Деякі блокчейнові зомбі, схоже, існують виключно завдяки популярності своїх засновників. Cardano, ще один конкурент Ethereum, почав роботу у 2017-му після сварки свого засновника Чарльза Госкінсона з Бутеріним. Блокчейн Госкінсона оцінюють у приголомшливі $23 млрд із $396 млн TVL. Минулого року комісійні сягнули $3 млн.

Сама постать Госкінсона відіграла в такому успіху не останню роль. У нього 980 000 підписників у соцмережі Х, яким він регулярно нахвалює Cardano. Та й епатаж привертає увагу, тому він фінансує мисливців за прибульцями і відкрив центр регенеративної медицини, що має боротися зі старінням. Та його історіям не завжди можна вірити: він розповідав, що покинув докторську програму з математики в Університеті Колорадо, а заклад повідомив, що він навіть ступінь бакалавра не отримав.

Ризикові активи

Досліджені Forbes 20 блокчейн-зомбі – це лише найбільші приклади цифрових активів, які активно продаються, але не виконують задуману від початку функцію. Їх значно більше. Понад 13 000 криптовалют котируються на різних криптобіржах та майже всі мають ознаки ризикових копійчаних акцій, а володіння такими токенами нічого собою не представляє, згідно з Coin-Gecko. Завдяки стрибку вартості біткоїна загальна вартість крипто сьогодні становить $2,5 трлн.

Це здається чудовою нагодою для шорт-селінгу, але, як зазначають фірми, що займаються криптотрейдінгом, дуже важко ставити на блокчейн-зомбі. Проблема в тому, щоб позичити значну суму грошей під такі токени. Більше того, враховуючи попередню волатильну історію криптотрейдінгу, це ще й надзвичайно ризиковано. Будь-який токен може перетворитися на мемкоїн через таку дрібницю, як нічний твіт Ілона Маска.

Взяти хоча б Ethereum Classic. У серпні 2022-го, коли його токен коштував близько $6, відбулося три випадки «атаки мажоритарника». Суть у тому, що в одного власника токенів був 51% обчислювальної потужності усієї мережі, тобто більшість, а отже, він міг скасувати попередні трансакції або нарахувати собі необмежену кількість токенів. Згодом ці перекоси було виправлено, роботі Ethereum Classic вони не завадили, а сьогодні токен блокчейну продається по $31. 

Департамент юстиції США і Комісія з цінних паперів і бірж зазвичай полюють на великих гравців криптоіндустрії. Наприклад, засновник FTX Сем Бенкман-Фрід, який чекає на вирок суду у вʼязниці, чи «батько» Binance Чанпен Чжао, який зізнався в порушенні санкцій і відмиванні грошей, за що криптобіржа має заплатити $4,3 млрд.

На Coinbase і Kraken, дві інші великі криптобіржі, подала до суду Комісія з цінних паперів за те, що вони працюють як «незареєстровані біржі і брокери цінних паперів». Кілька токенів блокчейн-зомбі, серед яких cardano і algorand, називають цінними паперами під прикриттям.

Не варто очікувати, що наповнені готівкою, бездіяльні блокчейни закриються найближчим часом. Вони надто зайняті проєктами з низькими шансами на успіх. У березні Stellar Development Foundation, неприбуткова організація, що розпоряджається $2,5 млрд блокчейн-зомбі Stellar, оголосила про інвестицію у $100 млн. Гроші підуть компаніям, які планують скористатися новою платформою смарт-угод Stellar. Треба ж якось виходити за межі неіснуючого платіжного бізнесу. 

Стережіться, покупці. Божевільні очолили криптобожевільню. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *