ICLUB інвестував $10 млн у 25 стартапів. Як минув рік для одного з найбільших ангельських синдикатів – інтерв’ю із CEO Юрієм Романюхою

Заснований найбільшим українським фондом TA Ventures Вікторії Тігіпко, ангельський синдикат ICLUB закінчив 2023-й із 25 новими стартапами у портфелі та проінвестованими $10 млн. У перший рік великої війни інвестиції ICLUB просіли на $2 млн через обмеження Нацбанку. Про відновлення темпів інвестування, два закритих стартапи та запуск власного додатка розповіли в інтерв’ю Forbes Вікторія Тігіпко та CEO ICLUB Юрій Романюха

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Повномасштабне вторгнення боляче вдарило по ангельських інвестиціях – Нацбанк обмежив перекази валюти за кордон сумою не більше ніж $100 000. Інвестиції ангельського синдикату ICLUB впали з $10 млн у 2021-му до $8 млн у 2022 році. 

Українські ангели не могли інвестувати у великих обʼємах, пояснює Вікторія Тігіпко, засновниця фонду TA Ventures, який запустив ICLUB у 2018 році. Тігіпко та учасники синдикату спільно вкладаються у стартапи. «Якщо з угоди виходить TA Ventures, виходить і член ICLUB», – додає Тігіпко. Наздогнати довоєнні інвестиції ICLUB вдалося у 2023-му, коли частка іноземних членів синдикату сягнула понад 53%. 

За пʼять років на рахунку синдикату – 80 угод. Третину з них зроблено за 2023-й. Зокрема, ICLUB вклався в український техностартап FintechFarm Дмитра Дубілета і партнерів, який оцінюють у понад $100 млн.

Forbes поспілкувався про відновлення ангельських інвестицій із CEO ICLUB Юрієм Романюхою та засновницею TA Ventures Вікторією Тігіпко.

Інтерв’ю скорочене та відредаговане для зрозумілості.

Юрій Романюха /з особистого архіву

CEO ICLUB Юрій Романюха Фото з особистого архіву

Скільки стартапів ви профінансували у 2023 році? Назвіть кілька з них.

Романюха: ICLUB профінансував 25 стартапів на ранній і зростаючій стадіях. Йдеться про FintechFarm, TaxDown, Kadeya, Cambrian, Jobtech тощо. 

Яка загальна сума інвестицій синдикату у 2022-му та 2023 роках? Як ця динаміка змінилася порівняно з 2021 роком? 

Романюха: У 2021-му це були $10 млн інвестицій. У 2022-му – $8 млн, у 2023-му – понад $10 млн. Загалом у нас станом на зараз понад 1000 інвесторів, а зростаємо ми на 20% щомісяця. 

Тігіпко: Додам, що на кінець 2021-го року у нас було близько 300 інвесторів. Більшість – з України. На момент повномасштабного вторгнення ніхто з них не зміг інвестувати у великих обʼємах. 

Тому ми швидко почали розширювати кількість учасників ICLUB у різних країнах світу. Зараз наші інвестори працюють у понад 40 країнах світу. 46% – Україна, майже 10% – Кіпр, 5% – Польща, 4,5% – ОАЄ. Далі – Велика Британія, Швейцарія, США, Казахстан, Австрія, Іспанія та Німеччина. Також наші інвестори можуть передавати компанії зі своїх портфелів один одному.

Чи плануєте найближчим часом нові угоди? 

Романюха: У січні 2024-го ми плануємо представити ще три компанії, які вже в нашому плані. Загалом цього року плануємо інвестувати у 34 стартапи. Тобто у три–п’ять стартапів щомісяця. 

У 2023-му у вас було два екзити. Що це за стартапи? 

Романюха: Ми дуже пишаємося нашими екзитами та нашою бізнес-моделлю. Завдяки цьому ми заробляємо переважну частину грошей. Минулого року в нас було два екзити. Це стартапи з Європи та США – German Kabirski та Roddo. 

Загалом середній час перебування в угоді – менш ніж три роки. Найшвидший екзит у нашому досвіді – 10 місяців. Йдеться про компанію Vochi, яку поглинав Pinterest. Такий самий результат показала німецька компанія Qentnis. Це дуже швидко. 

У випадку German Kabirski – 15 місяців до екзиту через вторинний ринок лідируючому інвестору. Roddo – 15 місяців до екзиту через M&A. Ми таргетуємо від трьох до дев’яти разів з нашим портфелем. Проте у нас є екзити, де ми заробили у 40 разів більше. 

Станом на зараз вже 10% нашого портфеля – це екзити. Якщо говорити про активний цикл інвестицій клубом, то це було у 2021–2023 роках. Це якраз і підтверджує нашу стратегію. Мета – екзит через три роки з однієї компанії.

Тігіпко: Також варто додати, що якщо з угоди виходить TA Ventures, виходить й член ICLUB. Ми виходимо на однакових умовах. Члени клубу не можуть вийти окремо. 

Цьогоріч ICLUB зменшив поріг інвестицій з $10 000 до $5000. Для чого це знадобилося? 

Романюха: Для автоматизації процесів. Наприклад, ми повністю автоматизували процес прийому нових членів. У 2021-му нам потрібно було три робочих дні на прийом нового члена, а зараз ми здійснюємо це все за три хвилини. 

Наступним кроком є автоматизація процесу інвестування та зобовʼязань, яку ми плануємо запустити у 2024-му. Це надасть членам ICLUB можливість стати ангельськими інвесторами за допомогою двох кліків на мобільному телефоні.

Проте все одно наш середній чек залишився на рівні $25 000. 

Юрій Романюха /з особистого архіву

CEO ICLUB Юрій Романюха Фото з особистого архіву

З листопада 2023-го ICLUB вийшов на ринок США. Попередня спроба провалилася. Для чого це потрібно синдикату? 

Романюха: Наша стратегія – члени ICLUB на всіх континентах і географічних областях. У США ми маємо членів ICLUB ще з 2021-го. Вони проводять значну кількість часу у США, але не є резидентами або громадянами країни.  

У 2023 році ми провели кілька зустрічей, щоб вони краще познайомилися один з одним. У нас немає окремої стратегії саме для американського ринку – це всього лише одна із 40 географічних областей. До кінця 2024-го ми плануємо залучити кілька сотень інвесторів у регіоні на нашу платформу. 

Як 2023-й пройшов для TA Ventures?

Тігіпко: TA Ventures інвестував у 25 стартапів у 2023 році. Наш третій фонд, запущений у третьому кварталі 2023-го, вже інвестував у чотири компанії. Ми в очікуванні шести ІРО у наступні два роки. Деякі мали статися цього року, проте через стан на ринку вони відкладені. 

Наразі загальний портфель TA Ventures складається з понад 230 угод. Наш фонд був раннім інвестором у низку світових лідерів, зокрема SumUp, DeepL, Cambrian Bio та Impress. На сьогодні у нас вже є шість IPO, 12 єдинорогів та понад 20 перевалили в оцінці за $100 млн.

Чи були з початку 2023 року зірвані угоди? 

Романюха: Ні, усі стартапи отримали фінансування.

Чи були у вашому портфелі стартапи, які закрилися? 

Романюха: Два стартапи – канадський Tiggy і тайський Apricot. Ми зробили ставку на вісім компаній у Q-commerce на загальну суму $1,6 млн у 2020–2022 роках у різних юрисдикціях: США, Австралії, Канаді, Великій Британії, Сингапурі, Південній Кореї, Південно-Східній Європі та Україні. Під час пандемії ця індустрія відчула значне зростання. 

Тепер ми бачимо, що деякі з них зіткнулися з проблемами фінансування та були закриті. Однак решта демонструє досить хороші результати, і ми очікуємо на віддачу від них через кілька років, коли ринок стабілізується.

Загалом рівень списання портфелів TA Ventures та ICLUB з 2010-го становить близько 15%. Такий рівень втрат є нормальним, оскільки інвестори венчурного капіталу, які працюють успішно, зазвичай мають рівень втрат щонайменше 25%, а багато хто й 30–40%.

Вікторія Тігіпко /надано пресслужбою

Засновниця фонду TA Ventures Вікторія Тігіпко Фото надано пресслужбою

Ви використовуєте штучний інтелект в інвестиціях?

Романюха: Він вже допомагає у нашій автоматизованій системі перевірки інвесторів. Зокрема, під час отримання заявки, аби зрозуміти, що це справжня людина. Ми робимо дзвінки з кожним потенційним інвестором за допомогою ШІ-функції, яка аналізує, що це не діпфейк, а справжня людина. 

Також штучний інтелект допомагає під час опрацювання фінансових моментів. Ми перевіряємо інвестора на предмет відмивання грошей, щоби чітко визначити джерело його коштів. 

У TA Ventures також використовували ШІ-алгоритми для пошуку цікавих нам компаній. Ми шукаємо топових фаундерів на просторах соцмереж. Потім вже починаємо спілкуватися. Часом трапляються ті, хто на етапі закриття раунду та намагаються підняти грошей. 

Проте поки ми не довіряємо завдання аналітиків штучному інтелекту повноцінно. Все одно у нас є інвест-команда, партнери, які довели, що добре можуть відбирати компанії, які роблять екзити. 

Як змінилася ваша стратегія за 10 місяців 2023-го?

Тігіпко: Відтепер вся команда TA Ventures зорієнтована на інвестиціях pre-seed та seed-раундів. Чому важлива тактика TA Ventures? Річ у тім, що ICLUB співінвестує у те саме, що й фонд. 

Ми трохи відкорегували нашу стратегію. Ми хочемо довше всидіти в компаніях, які нам подобаються, де є можливість зробити екзит до мультиплікатора х10 через три–п’ять років. Таку саму стратегію імплементує й ICLUB. 

На сьогодні багато популярних клубів роблять інвестиції разом із експертним фондом. Починаючим ангелам-інвесторам дуже важливо розуміти, що є команда та фонд, який знаходить і перевіряє компанії. Також проходить весь шлях від першої інвестиції до підняття наступного раунду чи екзиту. 

Наша стратегія не схожа на стратегії більшості фондів світу. Кожні два роки ми підіймаємо $25–50 млн. У середньому – $30 млн, аби проінвестувати у 50 компаній впродовж півтора року. Ми орієнтовані на те, аби давати швидку ліквідність членам клубу.

З якими болями стикаються ангельські інвестори на другий рік війни? 

Романюха: Загальна кількість людей, які є ангельськими інвесторами – лише 1,5% тих, хто інвестують, наприклад, у фондовий ринок. Тобто інвесторів, які вкладаються у стартапи, ще менше. Індустрія має великий потенціал органічного зростання.  

Все одно є багато угод з російськими грошима. Це не лише фаундери, це й інвестори, які використовують сторонні фонди. Проте ми перевіряємо дуже ретельно не лише компанії, а й інвесторів.

Тут дуже важливе те, з ким вони співпрацюють. На самому початку ми робимо двоетапну AML-перевірку кожного інвестора. Чому саме? Тому що можуть бути люди, які мають відношення до санкційних списків. Такі угоди є на українському ринку. Проте ми про це попереджаємо всіх наших українських інвесторів. 

Які плани в ICLUB на 2024 рік?

Романюха: Наприкінці першого кварталу 2024-го ми запускаємо свій мобільний додаток. Чому? Ми розуміємо, що якщо наша авдиторія може робити щось у телефоні, вона ніколи не робитиме це на комп’ютері. Для наших інвесторів – це якісна зміна парадигми. Тобто ми повністю відходимо від десктопної версії. 

Тігіпко: Там буде покращена система перевірки інвесторів, можливість швидко генерувати документи для участі в ICLUB, швидко робити SPV. Крім того, у планах на цей рік – активно продовжувати експансію, досягти 5000 членів клубу та інвестувати $20 млн через ICLUB. 

У 2024-му ми також плануємо пропрацювати питання індексації TA Ventures. Тобто зробити ліквідний індекс, завдяки якому партнери клубу можуть виходити й заходити, коли їм буде потрібно. Зараз весь венчурний світ мігрує до того, аби дати більше ліквідності партнерам. 

Ми плануємо розширити штат ICLUB у цьому році. В основному аналітиків. Зараз ми активно таргетуємо українців, які ростуть і працюють у країнах Європи, Америки та Азії. 

Наразі ми дуже серйозно дивимося на Україну. Сьогодні в Україні дуже серйозний фокус на deep-tech. Нам це цікаво, адже в нас завжди були дуже специфічні вертикалі. Нині в Україні багато можливостей інвестувати в такі компанії. 

Опишіть ваші прогнози щодо венчурної зими на 2024-й. Чи є шанси на ріст кількості інвестицій і середніх чеків? 

Тігіпко: На ринку формується набагато більше ангельських інвесторів. Вони розуміють, що треба диверсифікувати свої інвестиції, що станом на сьогодні стартапи – це реальний бізнес, за розвитком якого вони можуть слідкувати щомісяця. 

Ми знаємо, що цей рік не буде простим через війни та рецесію. Ми розуміємо ситуацію з ринком нерухомості не тільки в Америці, Європі та Китаї. Проте історично рецесія не становила понад 10–18 місяців. Ситуація не кінцева. 2025-й також буде цікавим. 

Я думаю, в цьому році ми побачимо дуже багато цікавих стартапів з України, Америки та Європи. Передусім на тих географіях, які охопила рецесія. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *