Як створити ІT бізнес на мільярд. Історія Netpeak Артема Бородатюка

Одесит Артем Бородатюк розбудував великий продуктовий IT-холдинг на 20 компаній — від агенції диджитал-маркетингу до онлайн-університету та низки додатків. Всім цим він керує разом з 45 партнерами з якими складає «джентльменські» угоди. Як все це контролювати? Фішка Бородатюка — системність доведена до абсолюту. Чи допоможе вона реалізувати велику ціль підприємця — доростити дохід холдингу до $3 млрд?

Netpeak Group – це амбітна спроба збудувати фабрику з виробництва високоефективних середніх бізнесів, каже засновник компанії Артем Бородатюк, 38. І додає: «Середніх, бо великі ми поки що не навчилися будувати». За 17 років Бородатюк створив, на перший погляд, калейдоскоп з двох десятків різношерстих продуктових і сервісних технокомпаній і численних бізнес‐партнерів.

Він вважає Netpeak справою на все життя. Доказ серйозності намірів – тату з фірмовим трикутником, логотипом Netpeak, на правому передпліччі. «До речі, я був тільки другою людиною, хто зробив таке татуювання. Зараз таких близько 20», – посміхається Бородатюк. Описати його дітище одним словом важко.

Секта, бізнес‐клуб, команда – версії співрозмовників Forbes. «Павутина, купа проєктів, де все якось переплетено і систематизовано з одеським колоритом», – формулює Олексій Вітченко, засновник фонду Digital Future й один із рідкісних інвесторів Netpeak Group.

З 2006 року Бородатюк створив, купив і об’єднав під однією парасолькою агенції диджитал‐маркетингу, SaaS‐компанії, розробку мобільних додатків, організацію івентів, онлайн‐університет та благодійні проєкти. З боку виглядає як хаотичний набір проєктів, за лаштунками – синергія між більшістю компаній і прискіпливо систематизовані процеси.

Глобальна мета Бородатюка – отримати 1% українського ВВП, або $3 млрд виторгу на рік. «Це буде той рівень, коли ми вже досить сильно впливаємо на Україну і її економіку», – каже він. Місія поки не виконана навіть на 2% – у 2022 році Netpeak Group отримав близько $50 млн доходу. Як Бородатюк зібрав навколо себе людей, що готові йти до його мети десятиліттями?

Шукай партнерів усюди 

Основа «павутини» Бородатюка – запущена у 2006‐му маркетингова агенція Netpeak. Тоді ще студент одеського політеху самостійно вивчився пошукової оптимізації сайтів і після першого вдалого замовлення почав шукати клієнтів на форумах.

Справа пішла. Вже за кілька місяців у агенції з’явилися перші співробітники й аскетичний офіс у Одесі у найкращих традиціях стартапів Кремнієвої долини: мансардна кімната на 12 кв. м із дешевими меблями і одним вікном на стелі.

Тоді будувати бізнес я взагалі не вмів, каже Бородатюк зразка 2023‐го. «Агенція Netpeak виникла, тому що я не встигав робити клієнтам послуги, які вони в мене замовляли», – каже він. Агенцію, а також наступні проєкти – SEO‑сервіси Serpstat, Ringostat, Netpeak Software – підприємець іронічно називає «бізнесами по зальоту».

Вони були створені несвідомо, без аналізу ринку, конкурентів, стратегії, пояснює метафору Бородатюк. «Років за шість‑сім отямився, а в мене вже п’ятеро таких «дітей». Треба із цим щось робити, – каже підприємець. – І десь з 2016‑го починається новий етап під назвою Netpeak Group – зі стратегією, структурованістю, місією і партнерствами». Проте знаходити і утримувати перспективних людей Бородатюк навчився набагато швидше.

Типовий приклад – один з трьох перших співробітників Netpeak Андрій Чумаченко. «Хіба від таких пропозицій відмовляються?» – з посмішкою згадує Чумаченко початок співпраці. Бородатюк запропонував йому зарплату $200 і роботу в офісі, що для «енікейщика» Ощадбанку здавалося роботою мрії.

Як розподіляються частки у Netpeak Group

Як розподіляються частки у Netpeak Group

На старті Netpeak Бородатюк займався роботою з посиланнями, а Чумаченко – SEO‑текстами. Наступного року він уже очолив департамент копірайтингу, згодом побував у ролі креативного директора, CMO та CEO, став співвласником і керівним партнером агенції Netpeak. З травня 2022‑го змінив сферу діяльності – перемкнувся на консалтинг.

Крім Чумаченка у Бородатюка є ще 44 партнери в усіх бізнесах Netpeak Group. Бородатюк зберігає контроль над групою, і у більшості бізнесів у нього мажоритарна частка. Та незалежно від кількості акцій останнє слово в операційній роботі компанії за партнером, що керує конкретним бізнесом.

За роки в компанії з’явився шаблон «джентльменської» партнерської угоди, у якій прописані умови і сценарії чи не на всі випадки життя. Юридичні документи Бородатюк і партнери підписують, тільки коли компанія виростає у сталий бізнес. Попри таку неформальність, Бородатюк стверджує, що жодного суттєвого конфлікту з партнерами у нього за ці роки не було.

«Я поганий друг, але хороший бізнес‑партнер», – каже підприємець. «Усі домовленості виконуються, байдуже, зафіксовані вони на папері чи у переписці у Telegram», – підтверджує ще один серійний IT‑підприємець з Одеси Радомир Новкович. У 2020‑му він продав Бородатюку 51% своєї агенції з просування мобільних застосунків RadASO й очолив студію Tonti Laguna Mobile та фінансовий стартап Saldo Apps, які входять у Netpeak Group.

Артем Бородатюк, Netpeak /надано пресслужбою

Перші ігри команда Netpeak Group програвала з рахунком 10:0. Тренер і тренування за розкладом швидко це виправили Фото надано пресслужбою

Завдяки потягу до укладання союзів Бородатюк свідомо чи ні доклав руку до створення ще одного українського феномена – неформального кластера продуктових IT‑компаній в Одесі. На початку 2010‑х Бородатюк познайомився з іншим одеським серійним IT‑підприємцем Вадимом Роговським. Потенційне партнерство із першим стартапом Роговського – системою для автоматичного розміщення реклами в інтернеті AdCenter – не склалося.

У 2014‑му фаундер за $400 000 продав проєкт українсько‑американській компанії VertaMedia Олександра Борнякова. Натомість утрьох вони створили в Одесі ангельський венчурний фонд на $500 000 WannaBiz. «Ми з Артемом зрозуміли, що дуже схоже мислимо, і почали активно спілкуватися», – каже Роговський.

WannaBiz виявився ні перемогою, ні поразкою. Фонд інвестував у півтора десятка українських стартапів, зокрема навколомаркетингові платформи Influ2, Reply, Rallyware. Проте активність фонду поступово зійшла нанівець: Борняков пішов у владу, ставши заступником глави Мінцифри, Роговський поринув у розвиток чергового стартапу 3DLook. WannaBiz просто чекає екзитів із портфельних проєктів.

Але з точки зору набутого досвіду Бородатюк вважає проєкт вдалим. Він готовий платити за знання та досвід. У 2015‑му щойно заснований фонд Digital Future IT‑підприємця Олексія Вітченка вклав $250 000 у Serpstat в обмін на 15% компанії.

Гроші не були потрібні, каже Бородатюк, який є адептом бізнес‑моделі, коли нові компанії швидко виходять на беззбитковість і розвиваються за рахунок реінвестицій. «Я так вчуся, Вітченко – гарний партнер», – пояснює він.

За тією ж логікою наприкінці 2021‑го засновник продав міноритарну частку агенції Netpeak відомому блогеру й автору YouTube‑каналу з фокусом на непублічний інтернет‑бізнес «Точка G» Олегу Артишуку. «Це щоб узаконити наші дружні взаємини», – посміхається Бородатюк.

Артем Бородатюк, Netpeak

Бородатюк веде «базу даних» перспективних професіоналів і готовий платити за рекомендації.

Системність, доведена до абсолюту 

Бородатюк створив холдинг Netpeak Group у 2016‑му. Приблизно в той час з’явилась амбітна місія компанії: «Вся наша діяльність спрямована на те, щоб перейти «із третього світу в перший» економічно та ментально». Це – відсилка до автобіографії керманича Сінгапуру Лі Куана Ю, який перетворив занедбану острівну державу на одну з найзаможніших країн світу.

На початку російського вторгнення у Netpeak Group було 12 компаній. Наймолодшим був онлайн‑університет Choice31, який виріс в окремий напрям з численних внутрішніх освітніх програм для співробітників.

У перший рік війни Netpeak Group розширився ще на вісім самостійних бізнесів. Під крилом Бородатюка з’явилися стартап‑студії Kiss My Apps та Netpeak New, рекрутингова агенція Netpeak Talent, консалтингова компанія Netpeak Core, що обслуговує всі бізнеси групи.

Як результат – за першу половину 2023‑го холдинг Netpeak Group приріс на 216 людей і виявився лідером серед усіх українських IT‑компаній за приростом персоналу, згідно з дослідженням профільного видання DOU. Загалом у компанії разом з офісами в болгарських Софії та Варні й казахському Алмати – 1200 людей.

Фінансовий результат відстає. У пандемійному 2021‑му доларовий виторг Netpeak Group зріс на 47,2%, за воєнний 2022‑й вдалося прирости на 3,2%. З 23 компаній групи наразі лише сім заробляють гроші, решта на етапі інвестування.

Виторг приблизно порівну розподілений між чотирма умовними напрямами: групою маркетинг‑агенцій на чолі із Netpeak Agency, далі група Tonti Laguna Group, яка заробляє на контент‑проєктах і SaaS‑сервісах, ще четверть приносить стартап‑студія мобільних додатків Kiss My Apps, решта – Ringostat, Serpstat та інші.

«Навіть під час повномасштабного вторгнення – максимально негативного сценарію, до якого ми не готувалися, все одно є можливості», – філософськи відповідає на питання, як зростати під час війни, Бородатюк. 

Допомогла диверсифікація. Продукти Tonti Laguna Mobile були завжди орієнтовані на ринок США: за перший рік повномасштабної війни вони наростили виторг учетверо, прибуток – уп’ятеро. Результати Kiss My Apps: за рік додатки студії наростили обороти в п’ять разів (використовується показник MRR – місячний повторюваний дохід. – Forbes).

Як зростала Netpeak Group

Як зростала Netpeak Group

Загальний рецепт для бізнесів, для яких ключовим ринком була Україна, – радикальна європейська експансія. Ringostat вийшов на ринок Польщі та Болгарії, агенція Netpeak – у Велику Британію, Німеччину та Іспанію.

Агентський бізнес непогано пережив і перший рік війни, виторг агенції Netpeak зріс на 8% у 2022‑му. Допомогло, що український бізнес досить швидко оговтався від шоку війни і почав витрачати гроші на просування в інтернеті товарів‑послуг. План на 2023‑й – подвоїти сукупний дохід, каже Чумаченко, додаючи, що за дев’ять місяців його виконано на 70%.

Наразі за кордоном група заробляє приблизно 80% виторгу, каже Бородатюк. «В інтернет‑бізнесі майже всі все роблять хєрово, ми вміємо робити трохи краще. Тому і вдається заробляти», – з посмішкою пояснює рецепт вдалої експансії підприємець.

У партнерів інша версія. Суперсила Бородатюка – вміння керувати операційкою, каже Роговський. «Його головний м’яз – налаштування процесів, процедур, метрик, KPI», – пояснює він. Партнерство із Бородатюком побудоване на трьох ключових речах: взаємній повазі та довірі, підколах та Google‑таблицях, напівжартома каже Чумаченко.

Пристрасть фаундера Netpeak до систематизації – частина корпоративного фольклору. Бородатюк, наприклад, написав інструкцію для співробітників, як правильно його використовувати й комунікувати з ним. А крім фолоуапів усіх зустрічей, SMART‑цілей і системи репортингу для кожної компанії й топменеджера, у нього є окремий документ із усіма перспективними людьми, з якими довелося познайомитися. «Жартую, що в мене бізнес‑деменція, тому все записую», – каже він. 

Бородатюк іронічно називає себе «задротом» і цінує цю якість у партнерах і співробітниках. Чи достатнього цього, щоб побудувати IT‑холдинг із мільярдним виторгом уже в американській валюті?

Артем Бородатюк, Netpeak Group в YouTube-проєкті Forbes “Перший мільйон”

Грай в довгу 

«Перше слово – це точно секта», – без роздумів каже Новкович на прохання описати Netpeak Group. Видимі прояви «сектантства» – корпоративні нікнейми, що перекочували з аматорської команди з Counter‑Strike, захоплення роботою та грою у футзал. Менш явні – низька «плинність кадрів» серед партнерів.

У квітні 2023‑го ранній кофаундер і колишній CEO агенції Netpeak Дмитро Піскарьов залишив компанію й переїхав до Канади. Бородатюк запропонував тоді 15‑річному школяреві посаду модератора форуму та вебмайстра й $50 зарплати, згодом переманив його в Одесу з рідної Самари.

Піскарьов називає рішення піти з Netpeak «з особистих і робочих причин» найважчим у житті. Проте частка у бізнесі залишилася. «Наразі я не розглядаю екзит, це економічно невигідно для мене», – каже він.

Навесні 2022‑го співзасновник Saldo Apps Михайло Попчук продав свої акції партнерам, переїхавши у США. Це був вимушений крок через особисті обставини, пояснює Попчук і додає, що інакше й не подумав би виходити. «Це було б дуже передчасно, із Saldo Apps можна зробити мільярдну компанію», – стверджує він.

Saldo Apps розробив чотири фінансових додатки для фрилансерів та мікробізнесу. За останніх 12 місяців компанія набрала понад 50 000 платних користувачів у США, Австралії, Канаді та Великій Британії. Для засновників це теж була довгострокова інвестиція, каже Попчук. Усі працювали без зарплати, гроші на життя отримували з інших бізнесів.

Річний виторг Saldo Apps перетнув позначку $1 млн ще у 2022‑му. Влітку 2023‑го стартап підняв до $700 000 зовнішніх інвестицій від українського фонду hi5 Ventures та низки ангельських інвесторів. 

Ще один швидкозростаючий напрям – запущена в середині 2022‑го компанія Kiss My Apps працює за принципом венчур‑білдера. Вона розробляє мобільні застосунки на кшталт астрологічного сервісу Serene чи додатку для розпізнання рослин Botan, але просуває їх як повноцінні окремі бізнеси. Результат – загальна аудиторія у 25 млн користувачів на жовтень 2023‑го.

Стратегія Saldo і Kiss my Apps досить схожа на те, що робить «фабрика стартапів» Genesis Володимира Многолєтнього та Василя Ульянова. Більш як за десятиліття в екосистемі Genesis виросло понад два десятки успішних інтернет‑компаній, сфокусованих на іноземних ринках. Найвідоміші випускники – найбільший в Африці класифайд Jiji, сервіс самоосвіти Headway, фітнес‑продукти BetterMe.

«І так, і ні», – відповідає на запитання про схожість між Genesis та Netpeak Бородатюк. «Genesis на порядок більший за нас у грошах і у B2C‑проєктах набагато успішніший, але у нас різноманітніший портфель: сервісні компанії, SaaS, прямі продажі. Тобто наша «нейронка» більш прокачана і різноманітна», – вважає Бородатюк.

Артем Бородатюк /надано пресслужбою

Netpeak Group – це амбітна спроба збудувати фабрику з виробництва високоефективних середніх бізнесів, каже засновник компанії Артем Бородатюк, 38. Фото надано пресслужбою

«Вони як Genesis, тільки п’ять років тому», – каже СЕО Genesis Многолєтній. Справа не лише у розмірах. Поки Genesis утричі більший у людях і «значно більший» за виторгом, зазначає Многолєтній, але головна різниця в архітектурі бізнесів і пріоритетах. Конкурентом Бородатюка він не вважає: їхні компанії останні роки співпрацюють у низці благодійних проєктів, а вирощувати таланти у продуктовому IT вигідно обом.

Зростання Netpeak Group у перший рік війни – прорив, але поки там немає венчурних історій, підтверджує Роговський. «Мабуть, Артем дійде до цього пізніше і робитиме справжні стартапи, – додає він. – Це просто поки що не його стратегія».

А що його? «Зараз мені більше подобається робити продукти, ніж сервіси», – каже Бородатюк. Його ідея – розширити агентський бізнес Netpeak на низку країн Східної Європи, а далі – продати «за дуже хорошою оцінкою». «У нас є успішний кейс у Болгарії і Казахстані, скоріше за все, ми скоро купимо компанію в Румунії й за два‑три роки можна буде шукати покупця серед глобальних гравців», – каже Бородатюк.

Щодо інших напрямів у Бородатюка відповідь однакова: розвивати, бо простору для зростання вистачає. Виправляти помилки навчилися ще до війни. «Зараз із новими партнерами й ситуацією на ринку праці в IT можна рухатися швидше», – каже Бородатюк. Цю ідею заочно підтримує Многолєтній. «Упевнений, що вони побудують велику компанію, але це займе як мінімум декілька років», – каже він.

До того, як зайнятися розкруткою сайтів у скромному одеському офісі, Бородатюк багато грав у комп’ютерні ігри. Він фанат легендарної серії Civilization – покрокової стратегії, що не втрачає популярності з 90‑х. Сенс гри – розбудовувати світ крок за кроком від початку часів, довго і виважено. «Я колись рефлексував над цим і зрозумів, що Netpeak Group замінив мені цю гру», – каже Бородатюк.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *