Хто така Гейна Чен у криптобізнесі Чанпена Чжао? Як вона допомогла йому побудувати глобальну криптобіржу Binance?

Таємнича колега гендиректора глобальної криптобіржі Binance Чанпена «CZ» Чжао, на імʼя Ґваньїн Чен, постає як ключовий гравець операцій компанії, на яку Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) подала до суду за можливі порушення закону про цінні папери.

У Forbes Ukraine також є twitter. Якщо вам зручно читати нас там — підписуйтесь за цим посиланням.

У позові Комісії із цінних паперів та бірж США проти криптобіржі Binance і засновника компанії Чанпена Чжао знову й знову зʼявляється одне імʼя: Ґваньїн «Гейна» Чен.

Коли Binance відкрив американську філію у 2019-му, саме Чен була підписантом банківських рахунків. Коли Чжао відкрив таємничу компанію у Швейцарії, щоб нібито штучно збільшити обсяг криптоактивів Binance.US – дочірньої компанії Binance у США, імʼя Чен було на банківських рахунках та установчих документах.

У заяві SEC до суду про нібито «незаконне збільшення обсягів торгових операцій» агентство згадує про «закулісного менеджера», який виконував фальшиві трейдингові операції. Це знову Чен.

На перший погляд у Чен немає офіційної посади в Binance і вона рідко зʼявляється на публіці, але у документах Binance, які потрапили до SEC, її посада звучить як «фінансовий директор».

Компанія відкрито не визнавала існування Чен до допису Чжао минулого вересня у блозі, в якому він звів її роль до нагляду за «міддл- і бек-офісами». Проте розслідування Forbes виявило, що Чен контролює банківські рахунки криптобіржі та є директоркою у більшій кількості компаній Binance, ніж будь-який інший виконавчий директор платформи, окрім самого Чжао.

Наразі вона директорка восьми ключових фірм Binance і підписантка десятків банківських рахунків, які належать 27 компаніям, що зареєстровані у 13 країнах. Крім того, згідно з SEC, вона керує «скарбницею» Binance та мережею фірм, які разом обробили депозитів і зняття коштів на $148 млрд з 2019-го.

Банківські рахунки в Signature Bank and Silvergate Bank (обидва банки зазнали краху в березні) було закрито або з них виведено кошти до травня цього року.

«Гейна – це людина, якій довіряє «CZ», – сказав колишній виконавчий директор Binance, який працював разом із Чен і Чжао. – Вона – шлюз «скарбниці» Binance».

Огляд звинувачень проти Binance

Судові записи, земельні угоди та корпоративні звіти з Китаю, Мальти, Сингапуру, Швейцарії й Туреччини, які розглянув Forbes, чотири колишніх співробітники Binance та сторонній консультант, які знали Чен чи працювали з нею, малюють портрет загадкової криптолідерки, яка слідує за Чжао по всьому світу.

Як свідчать подані до суду документи, Чен з 2019-го виплатила собі близько $32 млн. Також її підпис стоїть під деякими вкрай сумнівними й важливими транзакціями, щоб нібито штучно збільшити обсяги трейдерських операцій на платформі і таким чином привабити інтерес клієнтів та інвесторів.

Саме ці дії й стоять у центрі звинувачень SEC проти Binance. Крім того, вона відіграла ключову роль у керівництві низкою юридичних осіб, які Чжао використовував для фінансування свого розкішного способу життя. Так, повідомляє SEC, йому вдалося купити літак за $55 млн і яхту за $11 млн.

Комісія з торгівлі товарними фʼючерсами та SEC розслідують саме всі ці транзакції Binance. Та схоже, що і це ще не все.

Є повідомлення про те, що криптобіржа під слідством у департаменті юстиції США через звинувачення у тому, що порушує антиросійські санкції й закони проти відмивання грошей. А сенаторка Елізабет Воррен закликала департамент розслідувати і заяви про те, що компанія збрехала Конгресу.

У заяві від 5 червня Binance написала, що «розчарована» позовом SEC і «захищатиметься проти будь-яких звинувачень» у тому, що активи користувачів Binance.US піддаються ризику. Ані Чен, ані компанія не відповіли на запит про коментар для цієї статті.

Getty Images

Таємнича колега гендиректора глобальної криптобіржі Binance Чанпена «CZ» Чжао, на імʼя Ґваньїн Чен, постає як ключовий гравець операцій компанії, на яку Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) подала до суду за можливі порушення закону про цінні папери. Фото Getty Images

Загрози для існування Binance

Хоч криптоімперії Чжао вдалося не потонути, як FTX, його компанія зіткнулася з загрозами для свого існування. Binance, яка стверджує, що у неї немає єдиної штаб-квартири, вже вийшла з ринку або потрапила під заборону у принаймні 10 країнах.

У квітні австралійська влада скасувала ліцензію дочірньої компанії Binance на надання фінансових послуг, що призвело до розриву угоди з платіжним провайдером компанії.

У травні Комісія з цінних паперів Онтаріо (Канада) розпочала розслідування того, чи не обходить Binance закони про цінні папери. Два дні по тому компанія вийшла з Канади і подала клопотання про припинення розслідування.

З часу оголошення про звинувачення від SEC обсяги трейдингових операцій на платформі впали на 32%. У США, де компанія обслуговує понад 5 млн клієнтів, обсяги обвалилися на понад 75%.

Крім того, SEC зробила запит на замороження понад $2,6 млрд у формі активів, що фактично зупинило й операції Binance на її найбільшому ринку. Також минулого тижня компанія призупинила виведення активів у доларах США для своєї американської філії.

«SEC не зацікавлена у рішенні, яке б дозволило Binance вести справи хоча б приблизно так, як компанія це робить зараз», – говорить Ренато Марріоті, колишній прокурор департаменту юстиції.

Попри такі негаразди, Чжао все ще серед найбагатших діячів індустрії крипто. За оцінкою Forbes, його власний капітал становить близько $10 млрд, хоча ця сума може бути більшою, все залежить від того, скільки прибутків Binance він клав собі в кишеню.

Документи SEC і корпоративні звіти 30 юрисдикцій, які зміг переглянути Forbes, вказують на те, що Чжао належать 100% міжнародного бізнесу Binance і 81% Binance.US.

Таємнича Чен залишається головною наглядачкою за активами Чжао і Binance. «Все контролює Гейна, – сказав один колишній виконавчий директор Binance. – Чжао довіряв гроші дуже обмеженому колу людей».

Був один випадок, коли Binance безуспішно намагалася купити банк у Ліхтенштейні, а тодішній головний фіндиректор компанії Вей Чжоу вів перемовини про угоду і зустрічався з місцевими регуляторами.

Але саме Чен перевела $5 млн на рахунок ескроу з рахунку Binance у ліхтенштейнському банку Frick & Co., про що свідчать двоє знайомих із угодою людей і банківські документи, які бачив Forbes.

Чанпен «CZ» Чжао на обкладинці Forbes /VIRGILE SIMON BERTRAND FOR FORBES

Чанпен «CZ» Чжао на обкладинці Forbes Фото VIRGILE SIMON BERTRAND FOR FORBES

На документі, який засвідчує активи та зобовʼязання Binance і який було надано регуляторному органу Ліхтенштейну, стоїть підпис саме Чен, а не Чжоу.

«Все відбувалося за її участі, – додає одне джерело. – Саме вона була потрібна, коли йшлося про переказ коштів, бо вона є авторизованою особою для всіх банківських рахунків. Вона була справжньою головною фінансовою директоркою».

Таємнича постать Ґваньїн Чен

Про життя Чен до Binance мало що відомо. Згідно з її профілем у LinkedIn, вона отримала диплом бухгалтера у Шанхайському університеті фінансів та економіки, а диплом магістра ділового адміністрування – у Національному університеті Сингапура.

Хоча у Чен була така важлива роль у Binance з дня заснування компанії у 2017-му, компанія визнала її існування у відповідь на запитання репортера лише минулого вересня.

У блозі під назвою «Хто така Ґваньїн Чен і чи Binance – це китайська компанія?» Чжао написав, що познайомився з нею у 2010-му, коли «вона працювала у винному магазині його друга».

Чен також постачала алкоголь на покерні вечірки, які Чжао влаштовував у Шанхаї, розповів колишній виконавчий директор Binance. «Він змінив її життя», – додає директор.

Перш ніж найняти Чен на роботу в свою нову хмарну компанію Bijie Tech, яка надавала ПЗ криптобіржам, вона керувала бек-офісом великого комерційного банку. «У стартапі вона також керувала бек-офісом, оскільки перша команда складалася в основному з інженерів», – відмічав Чжао. Криптобізнесмен зробив її офіційним представником компанії, бо вона громадянка Китаю, а «у Китаї суворі закони щодо іноземців, яким є він як громадянин Канади».

Китайські корпоративні документи свідчать, що Чжао був гендиректором Shanghai Bijie Network Technology Co. Ltd., але саме Чен контролювала її на папері. У неї було 93% акцій компанії, вона значилася як засновниця та єдиний законний представник. Bijie закрилася після того, як її клієнтів нібито звинуватили у повальному шахрайстві.

У 2017-му Чжао відкриває Binance. Корпоративні звіти в Китаї показують, що заснували її на імʼя Чен, вона стала її законним представником, а в її руках було 80% компанії.

Чутки про те, що Чен таємно контролює Binance, почали ширитися у 2020-му, коли друг незадоволеного клієнта платформи розніс компанію у китайській соцмережі Weibo, написавши, що той втратив 167 біткоїнів на платформі.

Кілька китайських сайтів написали про цю історію та опублікували е-листи, які обманутий друг отримав від Чен. В одному з листів вона попередила, що «така ваша діяльність може вважатися зловмисною щодо компанії, і що вона може вимагати компенсацію за репутаційну шкоду, маніпулювання громадською думкою і навіть за наклеп».

Схоже, у різний час Чен займала різні посади. На LinkedIn вона пише, що «керує міддл- і бек-офісами, які займаються фінансами/HR/перевірками», і називає себе «співзасновницею» «Компанії», але не вказує назву Binance.

У повідомленнях в Telegram колишній головний фінансовий директор Binance Чжоу називає її «особистим фінансовим менеджером» Чжао.

У документах щодо справи з банком у Ліхтенштейні Чен зазначається як «голова бек-офісу»; SEC у своєму позові називає її «менеджеркою бек-офісу» Binance. В електронних листах Чжао представляв Чен як «VP» в Binance.

Хоч Чжао наголошує на тому, що Чен була просто законним представником Binance у Шанхаї, важливою вона була і в компаніях Binance за межами Китаю.

Коли китайський уряд вижив криптобіржу з країни, Чжао заснував дві компанії на Мальті у 2018-му, зробивши Чен директором і єдиним законним представником обох фірм, про що свідчать установчі документи.

За словами Чжао в тому ж дописі у блозі 2022-го, «Ґваньїн довелося все і всіх покинути у Китаї у 2017-му, а тепер «у неї є паспорт європейської країни, в якій вона тихо живе з родиною».

Але свіжі записи у реєстрах Мальти та Сингапуру, які переглянув Forbes, говорять про інше. Минулого червня Чен оновила записи у мальтійському реєстрі, щоб внести дані про свій новий китайський паспорт.

Подвійне громадянство у Китаї заборонене, а записи показують, що вона живе в Сингапурі. Сингапур – це не зовсім європейська країна. В LinkedIn Чен пише, що живе в ОАЕ, куди Чжао переїхав із Сингапуру у 2022-му.

Колишній виконавчий директор Binance сказав: «Вона переїздить туди, куди їде Чжао».

Getty Images

Хоч криптоімперії Чжао вдалося не потонути, як FTX, його компанія зіткнулася з загрозами для свого існування. Binance, яка стверджує, що у неї немає єдиної штаб-квартири, вже вийшла з ринку або потрапила під заборону у принаймні 10 країнах. Фото Getty Images

Сумнівні операції Binance

Переїзд Binance на Мальту провалився, коли регулятор фінансових послуг країни оголосив, що компанія більше не має дозволу на операції з криптовалютою з лютого 2020-го.

Коли Binance виходив на нові ринки, Чен прибувала туди ж як директорка чи підписантка банківських рахунків для дочірніх компаній. Згідно з судовими документами та корпоративними звітами, так відбувалося у принаймні 15 країнах, від Канади до Казахстану.

У 2019-му, коли Binance запустив свою окрему американську біржу, щоб переконати тамтешніх регуляторів і клієнтів у тому, що даними і грошима керує саме американська команда, теж не обійшлося без Чен.

Вона стала директоркою й підписантом банківських рахунків в американських компаніях, які керували американським бізнесом платформи.

У річному фінансовому звіті Binance.US у 2019-му, який фігурує у позові SEC, Чен є єдиним офіційним підписантом всіх девʼяти банківських рахунків компанії на той час.

Щоб якось пожвавити місцеві операції, Чжао використав нову швейцарську компанію, на чолі якої була Чен (директорка і підписант), щоб провести те, що SEC називає широкомасштабним шахрайством на американській платформі.

Sigma Chain AG заснували, як так званого творця ринків, використовуючи «виторг на різниці між кінцевою ставкою та початковою ціною» і «гроші з особистого рахунку Чжао». Типові творці ринків виступають незалежними трейдерами з великим обсягом операцій, але SEC стверджує, що тут все було інакше.

Sigma Chain нібито використали для того, щоб накручувати обсяги трейдерських операцій на Binance.US за допомогою процесу «wash trading». Цей процес передбачає пересилання криптоактивів туди-сюди, щоб створити видимість користувацької активності.

У позові SEC пише, що у день запуску Binance.US у вересні 2019-го Sigma Chain проводила цей wash trading.

Влітку 2021-го, коли Binance.US вела перемовини про $200 млн інвестицій від Foundation Capital і Circle Ventures (у березні 2023-го вони завершилися успіхом), SEC вважає, що акаунти Sigma Chain проводили фальшиві операції із 51 з 58 доступних на платформі криптовалютами.

Потім у першій половині 2022-го, коли Binance.US розмістила десятки нових криптоактивів, Sigma Chain нібито провела wash trading із 48 новими активами з 51, вважає SEC.

У відповідь на звинувачення американського регулятора адвокати Binance сказали, що «нібито маніпулятивні трейдингові операції, на які вказує SEC, були цілком прийнятними і в будь-якому разі не мали значення».

І все ж всередині Binance.US діяльність Sigma Chain викликала подив. Кетрін Коулі, колишня гендиректорка американського відділення Binance, порушила це питання у 2019-му.

У повідомленні тодішньому головному фінансисту Binance Чжоу вона написала, що той факт, що Чен є підписантом банківських рахунків, «буде тривожним сигналом для регуляторів і приверне їх увагу до криптобіржі».

Коли директор з продажів сказав гендиректорці та співробітникам Binance.US у січні 2021-го, що 20 акаунтів належать Sigma Chain, вони були приголомшені.

Твоє, моє, наше

Тим часом межі між дочірніми підприємствами Binance, які контролювали Чжао і Чен, почали зникати.

Організації, якими володіє Чжао і які контролюють обоє, використали для взаємообміну приблизно $11 млрд між депозитами клієнтів і банківськими рахунками Binance, стверджує SEC.

Окрім wash trading, за допомогою Sigma Chain було куплено яхту за $11 млн і сплачено $32 млн особисто Чен.

Чен також підписувала низку банківських рахунків, які фінансували розкішний спосіб життя Чжао. Це попри відречення підприємця від матеріальних благ: у 2020-му він твітнув, що у нього «немає ані будинку, ані машини, ані яхти, ані фіатних грошей».

А от документи SEC показують, що Binance Capital Management Co. Ltd., ще одна компанія Чжао на Британських Віргінських островах, витратила $55 млн на літак і перерахувала $62,5 млн на один із особистих банківських рахунків свого власника.

Ця компанія та ще дві інші, які контролюють Чжао і Чен, перевели ще $178 млн двом сингапурським компаніям, що підконтрольні все тим же героям.

Чжао шкодує про те, що така його співпраця з Чен призвела до надмірної уваги до неї та її родини від «ЗМІ і мережевих тролів». Він написав, що якби знав про такі негативні наслідки для неї, він ніколи не просив би її піти на такий «здавалося б невинний крок». 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *