Гроші для стартапів. Навіщо інвестор, підприємець та банкір створили ангельський синдикат Toloka

Засновник Promodo Олександр Колб, партнер TMT Investments Ігор Шойфот та банкір Тарас Кириченко створили новий ангельський синдикат Toloka. Forbes розповідає деталі.

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

В Україні з’явився новий ангельський синдикат Toloka. На борту – 60 інвесторів, які не проти гуртом вкластися у перспективний стартап. Максимальний спільний чек – до $1,5 млн. Українські стартапи в пріоритеті, але географію засновники не обмежують. Який сенс стрибати у венчурний бізнес під час стартап-зими?  

Як влаштована Toloka

Із трьох засновників Toloka чималий досвід у венчурних інвестиціях має лише Ігор Шойфот – партнер фонду TMT Investments. У портфелі – 97 стартапів, зокрема українські One Notary, 3DLOOK, AllRight, Adwisely. Фонд здійснив щонайменше 15 екзитів, свідчать дані Crunchbase. 

Шойфот емігрував до США з Росії у 1995-му. «Я американець і російського паспорта ніколи не мав, – каже він. – У Штати поїхав із радянським паспортом». Він уже має досвід побудови американського синдикату The Garage Syndicate разом із румуном Володимиром Гідирімом та росіянином Сергієм Мосуновим, який проживає у Лондоні. Зі знакових угод – британський фінтех-гігант Klarna та криптобіржа Kraken.

Українські бізнес-партнери Шойфота – засновник однієї з найбільших українських маркетингових агенцій Promodo Олександр Колб та банкір із 15-річним стажем Тарас Кириченко. Останній з 2013-го по 2019-й керував заснованим Леонідом Черновецьким Правекс Банком, був членом наглядової ради державного Ощадбанку. Зараз Кириченко керує наглядовою радою «Нової пошти».

з особистого архіву

Ігор Шойфот, партнер фонду TMT Investments. Фото з особистого архіву

За перший рік великої війни виторг Promodo просів майже у 2,5 раза від рекордних 753 млн грн у 2021-му, свідчать дані YouControl. Проте амбіції Колба це не зменшує. Стати бізнес-ангелом – наступний крок кар’єри для бізнесмена, каже він.

Синдикати – об’єднання приватних інвесторів із невеликими чеками – відносна екзотика для українського ринку. Логіка проста: гуртом вигідніше розділити операційні витрати і більше шансів зайти на старті у майбутній зірковий стартап.

Зайти на спаді. В Україні запустився новий ангельський синдикат Toloka. У кого та чиї гроші він інвестуватиме /Фото 1

План Toloka – інвестувати від $250 000 до $1,5 млн у компанії на стадії зростання й заходити в угоди разом із венчурними фондами. Мінімальний вхідний квиток для ангела – $5000. З кожного чека синдикат стягуватиме 4,5–8,5% за юридичне й менеджерське обслуговування угоди. Що більший чек, то менша комісія.

Стартап повинен мати щонайменше $1 млн річного виторгу, перевірений ринком продукт та швидко зростати. В пріоритеті – українські або ж засновані українцями проєкти, проте й західні компанії теж розглядатимуть. Фаундери не роблять ставку на хайпові технології – перш за все це має бути зрозумілий для них бізнес.

з особистого архіву

Тарас Кириченко, колишній CEO «Правекс Банку», голова наглядової ради «Нової Пошти», Фото з особистого архіву

Юридично синдикат структурований у американському Делавері. Під кожну угоду створюється так звана проєктна компанія (SPV), куди стікаються всі дрібні ангельські чеки. Від її імені синдикат вкладає закумульовану суму у той чи інший стартап. Який з того зиск засновникам?

Що отримають від синдикату бізнес-ангели

Toloka зароблятиме на вдалих екзитах і братиме 20% з прибутку кожного ангела, 4% віддаватиме благодійним фондам на підтримку України та підприємництва. Із зароблених інвестором $100 000 синдикат отримає $20 000. Для порівняння: один із найвідоміших в Україні ангельських клубів iClub стягує 25% прибутку. Він заходить в угоди разом із «материнським» фондом TA Ventures Вікторії Тігіпко і на травень 2023-го взяв участь у 109 раундах на $35 млн.

Наразі на пропозицію Шойфота, Колба й Кириченка зголосилося 60 бізнес-ангелів – і українців, і іноземних підприємців. Проте засновники планують наростити спільноту до кількох сотень ангелів. Чим їх привабити?

Олександр Чекменьов

Олександр Колб, засновник Promodo. Фото Олександр Чекменьов

«Якщо інвестор заробляє лише 10% від вкладеної суми, ми грошей не беремо», – каже Шойфот. Засновники Toloka зобов’язуються заходити власним капіталом в кожну угоду разом із членами синдикату. Ще один обов’язок – перевіряти походження капіталу потенційних інвесторів. «Ми, як український синдикат, не братимемо до себе людей з антиукраїнською позицією», – запевняє Кириченко.

«У синдикаті ти можеш обирати, куди вкладати гроші, а куди – ні, – каже директор спільноти Network VC Олександр Сорока. – Для невеликого приватного інвестора це дуже цікавий інструмент». Стартапи часто виставляють напоказ ангельські чеки від ексменеджерів Google чи Microsoft, проте для менш іменитих ангелів увійти у сформовані проєкти проблематично. «Це просто невигідно, бо лише юридичне оформлення угоди та due diligence з’їдять чимало грошей», – каже Шойфот.

Засновники Toloka розраховують увійти в ризикований інвестбізнес на спаді. У 2022-му глобальні венчурні інвестиції скоротилися на 32% – до $483 млрд, свідчать дані Dealroom. Український ринок через війну просів ще болючіше – із рекордних $832 млн у 2021-му до лише $218 млн, свідчить регулярне дослідження фонду AVentures Capital.

Шойфот робить ставку на так званий сухий порох. «У венчурних фондів мільярди лежать у кишенях, і їх не інвестують», – каже Шойфот. На грудень 2022-го аналітики Crunchbase оцінювали ці запаси невикористаних коштів у $1,3 трлн приватного капіталу та $580 млрд венчурного. Інший аргумент – схудлі за час стартап-зими оцінки. «Цікавіше купувати акції, коли вони коштують дешево, а не коли ринок перегрітий», – говорить Сорока.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *