Чому потрібно якнайшвидше відмовитися від «Бітрікс24», AmoCRM, «Мой Склад»

Українські компанії продовжують користуватися російським софтом. Історія з раптовою зупинкою роботи в Україні та видаленням даних CRM-системи «Бітрікс24» показала, що проблеми в українського бізнесу можуть виникнути будь-якої миті. Чому від російського софту рано чи пізно доведеться відмовитись і як вирішувати це без поспіху та шкоди бізнесу. Пояснює СЕO GigaCloud Ukraine Володимир Белов.

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Хто ризикує втратити дані

Про необхідність відмовитися від російського софту почали говорити з 2014 року, а у 2017-му її навіть спробували закріпити на законодавчому рівні. Тоді РНБО запровадила санкції проти сотень російських юридичних та фізичних осіб. 

Поки українці обговорювали життя без російської соцмережі «ВКонтакте», бізнес не розумів, що робити без підсанкційного програмного забезпечення 1С однойменної російської компанії. На той момент її продуктами користувалися до 90% українського бізнесу. Це майже 500 000 юросіб, порахувати точніше було неможливо через піратське використання неліцензійних версій. 

Українських аналогів подібних програм було мало, вони не були широко відомі. А відмова від звичного ПЗ – це довго, болісно й дорого. Тоді виявилося, що під санкції потрапив не програмний продукт 1С, а юрособа – виробник програми та лише деякі франчайзери, дилери та дистрибʼютори продукту. 

Фактично нічого не змінилося, і більшість продовжувала користуватися російським софтом. 

1С – найбільша проблема, вона найпоширеніша на українському ринку. Але таких російських програм сотні: «Бітрікс24», AmoCRM, «Мой склад». 

Влада намагалася заборонити використання російських програм, але завжди марно. 

Все змінилося 24 лютого 2022 року, коли ініціативу проявили користувачі, з’явилися реєстри ворожого софту, а СБУ визнала, що використання російського ПЗ «загрожує порушенням конфіденційності, цілісності та доступності даних, які циркулюють в автоматизованих системах».  

5 квітня 2023-го президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішень РНБО, що передбачає санкції на 10 років щодо 351 фізособи та 254 юросіб, зокрема й «Бітрікс24».

Софт може знерухомити весь український бізнес

Хмарний сервіс «Бітрікс24» стане недоступним для українських користувачів з 1 червня, а дані повністю видалять. Коробкова версія системи працюватиме в режимі обмеженої ліцензії. Дані нікуди не зникнуть, але низка функцій стане недоступною. Це фактично зупинить роботу компаній. 

Наприклад, перестануть працювати API із зовнішніми системами – маркетплейсами, соцмережами. Можна написати свої програми, але це час та кошти. Без ліцензії CRM не буде оновлюватися. І досить швидко це стане критичним і щодо функціоналу, і щодо безпеки.

Для користувачів коробкової версії «Бітрікс24» лишається ще одна шпарина – придбати ліцензію в Європі. Але ніхто не гарантує і не знає, скільки працюватимуть функції. Тобто стратегічно це погане рішення. Треба шукати аналоги.

У зоні ризику користувачі всіх російських CRM, популярних в Україні. Наприклад, AmoCRM, RetailCRM. Ситуація з ними відрізняється від «Бітрікс24».

У них не було офіційного представництва в Україні, яке повністю зупинило роботу. Вони й досі продовжують отримувати кошти від українців, на відміну від «Бітрікс24», який понад рік надавав свої послуги безплатно. Також вони намагаються проводити ребрендинг, аби позбутися згадок про російське коріння. 

Ці компанії навряд чи самі припинять надавати послуги. Держава може вирішити блокувати системи з безпекових причин, і тоді провайдери заборонять використовувати софт. Але наразі про це не йдеться.

Великому бізнесу буде найважче

Будь то ERP, CRM чи інша система, компанія може заточувати її під свої потреби: розробляти додаткові модулі, додавати нові функції, інструменти.

Для малого бізнесу, який використовує в CRM одну-дві воронки, підʼєднав лише умовний Instagram та форму на сайті, перейти на аналог «Бітрікс24» можна протягом місяця і коштуватиме це $500–1000. 

Для великого бізнесу міграція на інший софт – проблема: 

  • процес вибору правильної програми складний і займає багато часу;
  • нова програма може потребувати масштабних доопрацювань;
  • потрібно знайти фахівців, які зможуть ці доопрацювання зробити. 

Вартість такого переходу для компаній, у яких на CRM зав’язані десятки процесів, коштуватиме десятки тисяч доларів. Процес повного переходу займе від місяців до кількох років. Але це треба робити.

Що робити бізнесу і державі

Перехід України на альтернативне ПЗ може зайняти щонайменше пʼять – сім років. Бізнесу, якщо він ще досі не розпочав процес міграції на «неросійський» софт, треба оперативно це починати. Очікування може дорого коштувати.

Державі ж варто працювати над системними рішеннями, які допоможуть:

  • своєчасно відстежувати безпекові ризики та впроваджувати відповідні комплексні санкції проти компаній РФ та екосистеми розповсюдження російського ПЗ;
  • не використовувати в державному секторі російське ПЗ;
  • створити бізнес-середовище, сприятливе для розвитку українських компаній – розробників ПЗ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *