Fintech Farm Дубілета запускає необанк в Індії: деталі проєкту

Forbes дізнався, що британська компанія Fintech Farm Дмитра Дубілета та партнерів, що спеціалізується на розробці необанків, планує до червня 2024 року вийти на ринок Індії. Це буде четвертий ринок для стартапу, який до цього запустив необанки в Азербайджані та В’єтнамі, а також невдало – в Нігерії. Чому посилення регуляцій на індійському ринку зіграло на руку Fintech Farm

Британський стартап з українськими засновниками Fintech Farm готується до запуску проєкту в Індії. Компанія Дмитра Дубілета та партнерів вже підписала контракт з місцевим банком-партнером і планує офіційно стартувати у цій країні влітку 2024 року, повідомив Forbes співзасновник Fintech Farm Микола Безкровний.

«Це буде наш наступний великий крок», – говорить він. Fintech Farm – це серійний виробник необанків, що кооперується з банками у різних країнах та розробляє і супроводжує для них фінтех-сервіс. За схожою моделлю в Україні працює monobank, співзасновником якого є Дубілет.

Проєкти Fintech Farm вже успішно працюють у Азербайджані та Вʼєтнамі, необанк у Нігерії довелося закрити, уточнив Безкровний.

Інвестиції в індійський ринок на першому етапі – до $5 млн. «Це до моменту, коли буде повноцінний продукт та перші 50 000-100 000 клієнтів», – каже співзасновник Fintech Farm. Маючи на руках такі результати, набагато простіше інвестувати більш серйозні гроші, додає він.

Що чекатиме компанію на індійському ринку?

Дмитро Дубілет /УНІАН

Британська компанія Fintech Farm Дмитра Дубілета та партнерів планує до червня 2024 року вийти на ринок Індії Фото УНІАН

Плани на Індію

Fintech Farm не розголошує назву локального банка-партнера в Індії. «Поки допрацьовуємо юридичну сторону партнерства», – пояснює Безкровний. 

Ще на двох ринках в Азії тривають перемовини з партнерами, тому компанія поки не анонсує вихід на них, додає він. 

Чому Індія перша? Fintech Farm давно пропрацьовувала цей ринок, каже Безкровний. Потенціал Індії він оцінює в сотні мільйонів клієнтів. «Це той ринок, де треба бути, якщо в тебе великі амбіції», – пояснює він.

Індійський ринок

Індія є третьою за величиною економікою Азії та найбільш густонаселеною країною у світі (цьогоріч Індія обійшла за кількістю населення Китай – 1,429 проти 1,426 млрд осіб, за даними ООН). Її вирізняє повсюдне поширення смартфонів, але не банківських послуг, йдеться у травневому звіті Boston Consulting Group (BCG) про перспективи фінтех-індустрії у світі. Поза банками залишаються 190 млн дорослих жителів Індії, що відкриває значні перспективи для фінтеху, зазначають аналітики BCG.

«Ми очікуємо значного зростання доходів від фінтеху в Індії, чому сприятиме зростання ВВП (СAGR – близько 7% на рік) та частки освіченого середнього класу, – йдеться у звіті BCG. – Додаткові сфери зростання – у кредитуванні, необанкінгу та wealthtech».

Читати більше Згорнути

Індійський фінтех-ринок активно зростає через політику держави зі зменшення готівкового обігу, говорить Юрій Романюха, генеральний директор інвестклубу ICLUB фонду Вікторії Тігіпко TA Ventures. Фінтех ринок стабільно зростає на 20% рік до року, додає він. 

Це спровокувало появу кількох десятків необанків за останні п’ять років, до яких місцевий регулятор Reserve Bank of India (RBI) поступово вводить вимоги. Перші стосуються безпеки технічного рівня продукту. «З десятків необанків в Індії не у всіх є банківські ліцензії, що не дозволяє працювати з кредитними продуктами», – каже Романюха.     

Дії місцевого регулятора на Fintech Farm не впливають. «Наша бізнес-модель передбачає, що ми працюємо у партнерстві на ліцензії з традиційними банками, тому ми не матимемо проблем», – говорить Безкровний. 

Серед майбутніх конкурентів Fintech Farm Романюха виділяє Freo, Jupiter, FamPay, Manila Money. «Вони запустилися 3-5 років тому, складно виділити хоча б одного гравця, який може претендувати на звання лідера», – каже він. BCG називає «локальними чемпіонами» у фінтех платіжні платформи razorpay та Paytm. 

Стратегія Fintech Farm в Індії – вийти в лідери в масовому сегменті, запропонувавши лінійку цифрових банківських продуктів, починаючи з кредитної картки. Місцеві банки та фінтехи фокусувалися на прайм аудиторії, перших 20-30 млн ринку, каже Безкровний. «Бачимо незадоволений попит на наш продукт серед наступних 150-200 млн споживачів», – додає він. 

Серійний виробник необанків

Orient Commercial Joint Stock Bank (OCB), розміщене на публічному порталі ocb.com.vn

Співзасновник Дубілет у В’єтнамі Фото Orient Commercial Joint Stock Bank (OCB), розміщене на публічному порталі ocb.com.vn

«У В’єтнамі позаду девʼять місяців напруженої роботи з точки зору відточування кредитної моделі й бізнес-процесів, – розповідає Безкровний. – Ми написали для себе плейбук, як запускати та масштабувати по-справжньому великі ринки». Поточний прогнозований річний дохід Fintech Farm – $20 млн, уточнив він.

Індія стане четвертим ринком для Fintech Farm. У 2023 році компанія закріпилася на ринку Азербайджану з необанком Leobank на базі місцевого Unibank, який має 1,1 млн клієнтів та наприкінці 2022-го досяг точки беззбитковості й став прибутковим.

Партнери розраховують, що проєкт досягне 1,5 млн клієнтів до кінця наступного року. «У Баку нашими картками вже користується кожен третій, – розповідав Безкровний у серпні. – Фактично ми банк номер два за кількістю клієнтів і транзакційністю».

У В’єтнамі Fintech Farm разом з місцевим Orient Commercial Bank розвиває Liobank, у якого 200 000 клієнтів. «Зараз починаємо масштабуватися і плануємо вийти у Вʼєтнамі на 1 млн клієнтів наступного року», – каже Безкровний. 

Про плани стати «конвеєром» необанків Fintech Farm оголосила на початку 2022-го. Тоді компанія залучила $7,4 млн інвестицій (левова частка – від фонду з орбіти української інтернет-компанії Genesis) та заявила про плани вийти щонайменше на 10 ринків у Африці та Азії. Крім Дубілета та Безкровного, співзасновником компанії є ексочільник Центру електронного бізнесу ПриватБанку та засновник компанії Middleware Олександр Вітязь. Мажоритарним власником є Дубілет.

з особистого архіву

Співзасновник Fintech Farm Микола Безкровний Фото з особистого архіву

На той момент проєкт вже мав успіхи в Азербайджані. Другим ринком стала Нігерія (Fibo), але зрештою цей напрям довелося закрити, повідомив Безкровний. 

За останній рік країна відчула вплив глобальної інфляції, пройшла через турбулентні президентські вибори та пережила девальвацію, говорив Безкровний Forbes у серпні, коли розповідав, що Fibo перейшов на режим мінімальних обертів. «Країна, на наш погляд, економічно пішла не в той бік, який ми очікували, – говорить він зараз. – Доволі складно було вести бізнес із погляду доходів наших клієнтів». Нігерію та Вʼєтнам компанія запускала одночасно, але юніт економіка у В’єтнамі виявилася набагато кращою, тому вирішили сфокусуватися на останній, додає Безкровний.

У квітні 2023-го Fintech Farm оголосила про залучення $22 млн інвестицій. Раунд, який очолив британський фонд Nordstar, підвищив оцінку Fintech Farm до понад $100 млн. Сукупний обсяг інвестицій у компанію з урахуванням follow-ons (дофінансування поза межами раундів) складає вже $35 млн, уточнює Безкровний.

У серпні компанія скоротила частину розробників (йдеться про 28 зі 170 працівників) без привʼязки до конкретних ринків, уточнював тоді Безкровний. «Ми дуже швидко росли за останні два роки й авансом нарощували команду, зокрема щоб продуктова розробка йшла на випередження», – пояснював тоді він.

Плани Fintech Farm не обмежуються експансією зі своїми необанками в Азії та Африці. Наступного року компанія планує запустити B2B-продукт за моделлю Software as a Service, розповідав влітку Безкровний. Це дозволить Fintech Farm продавати партнерам на різних ринках права на використання власної технології. Зараз вона розробляє під кожну країну окремий продукт.

«Ми називаємо це Neobank in a Box, – пояснює він. – Це дасть можливість виходити на більшу кількість ринків без настільки інтенсивного залучення команди і з меншими інвестиціями».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *