DREAM: як влаштоване екосистема для контролю відбудови України

Україна презентувала у Лондоні на конференції з відновлення платформу DREAM. Вона дозволить збирати всю інформацію про проєкти з відбудови, а також будь-кому та будь-де контролювати кожен етап життєвого циклу проєктів з відбудови. У лютому 2023 року Світовий банк оцінив потребу України в фінансуванні відбудови в $411 млрд. Співзасновник ГО «Технології Прогресу», що брала участь у створенні дотичного модуля для DREAM, колишній начальник митниці та ідеолог Prozorro Максим Нефьодов, 39, пояснив, у чому її суть.

Forbes Ukraine збирає номінантів до нового списку «30 до 30». Ви можете запропонувати кандидатів у список 2023 року за цим посиланням.

Для найкращої координації та прискорення відновлення держави, важливо, аби всі дані про проєкти: потреби, фінансування та реалізацію були в одному місці. 

DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management) дозволить простежити весь шлях реалізації проєкту – ідею, модель фінансування, технічні обґрунтування, тендерну документацію, виділення землі, контракти, реалізацію, будівництво, платежі, моніторинг, скарги тощо. Все це має бути в єдиному цифровому середовищі. 

Будь-хто отримає доступ до даних про проєкт на всіх його рівнях, починаючи від державних служб, приватних підрядників, громадян України до міжнародних партнерів та їхніх платників податків. 

Компонент, який 21 червня Україна представила на конференції у Лондоні, призначений для державних посадовців та місцевого самоврядування. Це інструмент керування проєктами, який вимагає від ініціатора враховувати вимоги щодо якості підготовки та презентує його донорам.

ГО «Технології Прогресу» розробляє дотичний модуль громадського залучення та моніторингу проєкту Big Recovery Portal. Там люди зможуть надавати зворотний звʼязок щодо проєкту. Будь-хто зможе перевіряти, як відбувається процес будівництва, чи немає на обʼєкті в проєкті пандусів під 45° чи іншого безглуздя. 

Звичайний користувач, проходячи повз, поділиться фото не у Facebook з підписом «зрада відбувається, хай всі будуть прокляті», а зможе залишити скаргу під конкретним проєктом, який перевірять на якість виконання. 

Система автоматизованого ризик-менеджменту відправлятиме на моніторинг підозрілі проєкти, а люди матимуть справжню можливість впливати на те, що будується в країні.

Завдяки єдиній парасольці DREAM скарги та результати ризик-менеджменту будуть інтегровані в єдиному цифровому інструменті, а Державне агентство відновлення та розвитку чи інші виконавці проєкту зможуть ухвалювати відповідні управлінські рішення щодо проблемних обʼєктів. 

Чи допоможе екосистема боротися з корупцією? DREAM стане інструментом контролю. Втім, важливо не концентруватись виключно на антикорупційному компоненті. 

В Україні заведено вважати, що якби не було корупції, життя було б казковим, але вирішувати необхідно й інші проблеми. Тендер можна провести ідеально, вибрати хорошого підрядника і ціна буде прекрасною, а внаслідок неякісного виконання робіт виходить «не те». 

DREAM разом із корупційними ризиками допомагатиме підвищувати якість проєктів, реалізації, вимагати враховувати стандарти інклюзивності, енергоефективності тощо.

Екосистема повністю розробляється за кошти міжнародної допомоги. Так само стартувало й Prozorro. Це важливо з точки зору довіри міжнародних партнерів, які фінансово підтримують реалізацію ініціативи в той час, коли основний пріоритет українського бюджету – фінансування армії. 

Над DREAM працюють різні партнери та учасники, адже це велика система. Суми, які потрібні на запуск екосистеми, будуть порівнюватися з коштами, витраченими на запуск Prozorro. Мова не про сотні тисяч, а про мільйони доларів. 

Але ядро системи наразі вже запущено, воно буде розвиватися, наростати м’язами та ставати більш потужним. DREAM розроблявся понад рік, проте попереду ще дуже багато роботи.

Хто створив платформу DREAM та хто її фінансує

DREAM створений за участі Міністерства інфраструктури в кооперації з громадськими ініціативами з коаліції RISE. Технічною частиною опікувалась команда Open Contracting Partnership. Головна мета – збір проєктів, їхньої документації та джерел фінансування у єдиному цифровому середовищі. 

Фінансується платформа коштом міжнародних партнерів, зокрема, уряду Великої Британії. Розробку Big Recovery Portal фінансує ЄС та USAID, МВФ, Світового банку та міжнародних партнерів. Серед них: USAID, UKAID, The German Agency for International Cooperation (GIZ) та інші. Держбюджет України у розробці DREAM не використовується, запевнив Нефьодов. Права на DREAM належать Мінінфраструктури.

Екосистема стане «парасолькою», яка збиратиме дані з допоміжних джерел на кшталт Реєстру пошкодженого і зруйнованого майна, «Дії», Єдиного державного реєстру юридичних осіб, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Prozorro тощо. 

Читати більше Згорнути

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *