Біонічні протези Zeus для українських військових від Aether Biomedical

Лікарі Дхрув Агравал і Фаітх Дживахан заснували свою компанію в Індії, але найкращі умови для її розвитку вони знайшли в Польщі. Їхня Aether Biomedical у Познані виготовляє багатофункціональні протези рук і все упевненіше здобуває міжнародні ринки. Forbes Polska розповідає історію двох підприємців, які наважилися релокувати компанію на інший кінець світу

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Три роки тому поляки, які з тих чи інших причин не мають рук, отримали можливість стати богами блискавки. Zeus («Зевс») – це багатофункціональний протез руки від Aether Biomedical, компанії, заснованої в Познані двома індійськими лікарями Дхрувом Агравалом та Фаітхом Дживаханом. Це біонічний протез, саме їх лікарі та інші спеціалісти вважають майбутнім протезування. Загалом, на ринку штучних кінцівок відбуваються запеклі перегони за те, хто першим запропонує найтехнологічніше просунутіший протез.

Zeus, з яким компанія вийшла і на міжнародний ринок, – це біонічний пристрій, на який передаються електричні імпульси від мʼязів користувача, відтворюючи рухи пальців протеза. З ним користувач може підіймати предмети, користуватися клавіатурою ноутбука чи смартфона, гортати сторінки книжки чи їсти суші паличками.

Сьогодні протези верхніх кінцівок потрібні понад 11 млн людей у світі, згідно з оцінками Aether Biomedical. А світовий ринок високотехнологічних протезів та екзоскелетів зростатиме зі швидкістю 10% щорічно і досягне вартості в $4 млрд у 2026 році, переконують аналітики ірландського агентства ResearchAndMarkets. Дані індійської консалтингової фірми Coherent Market Insights свідчать, що у 2022 році цей ринок був вартий $1,5 млрд, а темпи його зростання до 2030-му становитимуть 8,8% на рік.

Доходи Aether Biomedical з Познані у 2023 році становили майже $1,2 млн. Цього року виторг Aether Biomedical оцінюють у понад $4 млн внаслідок очікуваного зростання продажів протезів у США та підписання угоди про продаж «зевсів» із понад 20 центрами протезування в Україні.

Біонічний протез руки Zeus /aetherbiomedical.com

Людина з біонічним протезом руки Zeus. Фото aetherbiomedical.com

Наразі протезом руки Zeus користуються понад 300 людей з 26 країн. Такого результату компанія досягла за три з половиною роки після комерціалізації продукту. Для порівняння: Національний фонд охорони здоровʼя Польщі щорічно відшкодовує близько 20 міоелектричних та біонічних протезів руки, а щорічна кількість ампутацій верхніх кінцівок у Польщі сягає майже 2000.

Агравал і Дживахан вийшли на американський ринок наприкінці 2022 року, підписавши контракт із Hanger, Inc. (раніше Hanger Orthopedic Group). У цієї компанії, що займається протезуванням, річний дохід перевищує $1 млрд, а її 900+ протезних центрів можна знайти в кожному штаті країни. У 2023-му 170 пацієнтів Hanger отримали протези Aether Biomedical.

З Індії у Польщу

Перед тим, як протез Aether Biomedical потрапив у США, Агравал і Дживахан повинні були потрапити до Познані. Вони вивчали медицину в Нью-Делі й займалися реабілітацією пацієнтів із травмами кінцівок. Спеціалісти бачили, що навіть у найкращих лікарнях міста бракує хороших протезів, які могли б собі дозволити пересічні індійці. 

Для хлопчика, який народився без руки, друзі-лікарі сконструювали легкий, дешевий і функціональний протез, а його частини надрукували на 3D-принтері, який Агравал отримав від батьків-лікарів на своє 18-річчя. Це був перший прототип майбутнього Zeus.

Їм не було ще 20 років, коли наприкінці 2016 року вони заснували Aether Biomedical, стартап у Нью-Делі. Попри те, що населення Індії перевищує 1 млрд осіб, а людей, яким потрібні протези, ймовірно, було більше, ніж у більшості інших країн, вони вирішили переїхати до Європи. 

Реабілітологи натрапили на програму познанського акселератора Brinc Polska. У 2018-му молоді підприємці пройшли відбір, отримали трохи більш як $25 000 на відкриття компанії в Польщі та переїхали до Познані.

Що може біонічний протез Zeus?

«Заснувати компанію в Польщі нас переконали якість R&D-спеціалістів, доступ до інженерних талантів, кількість грантів на наукові проєкти та екосистема стартапів, що швидко розширюється. Ми також хотіли мати простіший доступ до європейських ринків, – розповідає Агравал, гендиректор компанії. – Крім того, продукт, виготовлений в ЄС, цінується більше, ніж продукт, виготовлений в Індії. Така думка існує вже багато років».

Підприємці зареєстрували компанію в Познані восени 2018 року. Вони проаналізували польський ринок протезування і дійшли висновку, що на ньому відсутній протез, в якому поєдналося б усе необхідне для людей, які втратили кінцівки або народилися без них. А саме:

  • відновлення більшості функцій відсутньої кінцівки;
  • доступність;
  • сенсорний зворотний звʼязок від пристрою до пацієнта, який дає змогу протезу «відчути», наприклад, удар об предмет і повідомити про це людину; 
  • відносна простота в обслуговуванні та ремонті.

Агравал і Дживахан вирішили розвʼязати всі ці проблеми в одному своєму пристрої. Отримавши приблизно $253 000 від Національного центру досліджень і розробок (NCBiR), вони найняли польських фахівців у галузі робототехніки, машинного навчання, протезування та обробки біосигналів і створили ринкову версію Zeus. Виготовлена у Познані, ця біонічна рука сьогодні має найбільшу силу зчеплення та вантажопідйомність (до 35 кг) на ринку.

Ціна на біонічний протез

У Польщі ціна на Zeus дорівнює еквіваленту $10 000, а на іноземних ринках його можна купити за $12 000. Сума включає всі компоненти: електроди, батарейки, запʼястя та ліктьовий суглоб. А також ортопедичну гільзу, яку виготовляють за індивідуальним замовленням протезні центри, які є клієнтами Aether Biomedical. 

Біонічні протези від світових виробників, що конкурують з Zeus, коштують вдвічі, а то й утричі дорожче, як, наприклад, водонепроникний Taska CX Hand від новозеландської компанії Taska Prosthetics. Ціну Zeus знижує його модульна конструкція. Якщо щось трапиться з одним із семи модулів, його можна швидко замінити в партнерських клініках чи протезних центрах.

Протез руки Zeus. /aetherbiomedical.com

Протез руки Zeus дає змогу своєму носію складати навіть невеликі кубики. Фото aetherbiomedical.com

Компанія продає біонічну руку разом із цифровою платформою, яка має підтримувати реабілітацію пацієнта, чого також бракувало на ринку не лише Польщі. Завдяки цьому лікар може відстежувати, чи швидко його підопічний відновлює контроль за своїм тілом. А протезист може підʼєднатися до штучної руки пацієнта та налаштувати її, наприклад, додати до неї ще один хват.

«Це рішення дуже корисне для українських солдатів, які повертаються на фронт із протезом», – каже Агравал.

Агравал і Дживахан продали свої перші пристрої протезному центру Inovamed у Кракові в середині 2020-го. Потім вони поступово виходили на центри протезування та клініки за кордоном, конкуруючи з великими гравцями та залучаючи нових інвесторів.

Найбільші їхні конкуренти на польському ринку – німецька Ottobock та ісландська Össur. Перша компанія наголошує, що працює в Польщі вже 25 років і з клієнтською базою в 8500 пацієнтів. Ісландська ж зайшла у Польщу у 2018 році й першою вивела на ринок протез ноги, який можна контролювати «розумом». Обидва гравці не виробляють протези в Польщі, але продають їх у цій країні (в тому числі й протези ніг).

«Ми ж зосереджені на біонічних протезах рук», – каже Марта Шимановська, яка відповідає за бізнес-стратегію в Aether Biomedical.

Компанія залучила численних інвесторів, серед яких Story Ventures, J2 Ventures і Joyance Partners зі США, Chiratae Ventures з Індії, Sunfish Partners (Німеччина–Польща), Shape VC і Avivo VC (Польща). Крім того, кілька колишніх співробітників Google запропонували ангельські інвестиції.

Людина з протезом руки /aetherbiomedical.com

Біонічний протез руки Zeus у дії. Фото aetherbiomedical.com

В останньому раунді, який відбувся минулого року, Aether Biomedical назбирала від інвесторів додаткові $5,8 млн. Вона планує використати їх для поліпшення можливостей біонічної руки.

Невідомо, який вигляд матиме майбутній Zeus і що він зможе робити. Можливо, він управлятиметься за допомогою імплантованого в мозок користувача чипа, як у проєкті Neuralink Ілона Маска. А можливо, конкуруватиме з Clone Hand від вроцлавської компанії Clone Corporation, «найбільш людською рукою у світі, в якій відтворено опорно-рухову систему кінцівки і яка активується за допомогою гідравлічних м’язів і клапанів». 

Перегони біонічних протезів у самому розпалі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *