10 найбільших IT компаній України: рейтинг Forbes за доходами

Українське IT генерує 4,5% ВВП країни та становить 12% в експорті. Найбільші IT-компанії — сервісні, однак у рейтингу Forbes «200 лідерів української економіки» є і дві продуктові — Ajax та Genesis. Як найбільші IT-компанії України пройшли поки найскладніший рік української економіки?

У 2022 році, за даними Нацбанку, IT‐експорт досяг небачених за роки незалежності $7,3 млрд. Україна проявила себе дуже стійким пунктом, більшість наших замовників залишилися, каже Марк Фаррінгтон, віцепрезидент з фінансів і споживчих ринків GlobalLogic – третього в країні IT‐роботодавця, штат якого налічує 6500 спеціалістів.

«Однак стало важче залучити нових клієнтів», – констатує британський топменеджер. Труднощі GlobalLogic, що належить японській Hitachi, не унікальні: клієнти сервісних IT‐компаній знають про російсько‐українську війну здебільшого з новин, організувати закордонні відрядження й забронювати від мобілізації ключових співробітників проблематично. Як результат – у січні – серпні 2023‐го IT‐експорт просів на 8,2%, до $4,5 млрд, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. 

Із позитивних новин – розквіт продуктових бізнесів. Уперше за п’ять років частка співробітників у продуктових та сервісних компаніях зрівнялася, свідчить дослідження DOU. Пʼять найбільших IT‐роботодавців – EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Evoplay та Luxoft – за половину 2023‐го втратили майже 3000 фахівців, вистачило б іще на одного великого гравця.

Аутсорсери та продуктові зірки Ajax і Genesis. 10 найбільших IT-компаній України (і бонус: хороші показники творців monobank) /Фото 1

У топі найму – дві «фабрики стартапів»: заснований в Одесі Netpeak Group і київський Genesis, а також виробник систем безпеки Ajax Systems. Компанія Олександра Конотопського у 2022‐му збільшила дохід на 35%, а потужність виробництва зросла більш ніж удвічі відносно попереднього року.

У вересні виробник охоронних систем пережив масштабний збій у роботі своїх хмарних сервісів. Конотопський пообіцяв впровадити нову інженерну дорожню карту, яка має запобігти таким збоям у майбутньому. На п’ятому Special Event 20 жовтня Ajax представила «розумні» камери, які використовуюьть у роботі алгоритми штучного інтелекту. Окрім технологічних нововведень у компанії є концептуальні зміни. Зокрема, Ajax змінив своє гасло із «Мистецтво захищати» на «Керуй своїм простором».

10 найбільших ІТ-компаній України

1. SoftServe

Співвласник SoftServe Тарас Кицмей

Співвласник SoftServe Тарас Кицмей

Власники: Тарас Кицмей, Ярослав Любінець, Юрій Василик, Тарас Вервега, Олег Денис

CEO: Крістофер Бейкер

Виторг: 25-30 млрд грн (оцінка Forbes)

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 8300

«Вдалося залучити великих клієнтів, з банківської сфери та ритейлу», – каже співвласник SoftServe Ярослав Любінець. Через спад на ринках та війну український штат компанії за півтора року просів на 27%. Компанія купила американсько‐італійського конкурента Hoverstate і запустила новий напрям – лабораторію генеративного ШІ.

2. EPAM Systems

Віцепрезидент EPAM у регіоні Центральної та Східної Європи Юрій Антонюк

Деякі клієнти зменшували або не продовжували контракти, говорив Юрій Антонюк

Власник: EPAM Systems Inc.

СЕО: Степан Мітіш

Виторг: 20,2 млрд грн

Прибуток: 3,4 млрд грн

Динаміка виторгу: +37%

Кількість працівників: 10 200

За три квартали 2023 року глобальний EPAM витратив $9,4 млн на зарплати працівникам, які страхують українську команду, свідчить звіт компанії. Український офіс EPAM залишається найбільшою IT-компанією в Україні за кількістю співробітників. За пів року 2023-го команда зменшилася на 10% – до 11 375 співробітників станом на липень.

Нових вакансій для українців суттєво поменшало – наймають лише сеньйорів. «Деякі клієнти зменшували або не продовжували контракти, – говорив у березні 2023 року віцепрезидент компанії у регіоні Центральної та Східної Європи Юрій Антонюк. – Більшість позицій ми закривали за рахунок людей, що вже працюють в компанії».

3. GlobalLogic

GlobalLogic Андрій Яворський /надано пресслужбою

Віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський Фото надано пресслужбою

Власник: Hitachi

СЕО: Анна Щербакова

Виторг: 11,5 млрд грн

Прибуток: 1,1 млрд грн

Динаміка виторгу: +49%

Кількість працівників: 6500

«Стало важче залучити нових клієнтів», – констатує віцепрезидент з фінансів і споживчих ринків GlobalLogic Марк Фаррінгтон. У 2023 році до компанії зайшли 10-11 нових клієнтів. «Це невеликі проєкти на 10-20 осіб», – зазначає віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. Водночас такі клієнти як Tech UK та British Computer Society прагнуть розширити співробітництво з Україною, говорив Фаррінгтон.

За першу половину 2023-го український підрозділ GlobalLogic скоротився на 375 співробітників. Компанія залишається третім в країні IT-роботодавцем зі штатом у 6500 спеціалістів.

4. Genesis

Володимир Многолєтній Genesis

Зберегти культуру високої продуктивності буде непросто через значну втому людей від війни, каже Володимир Многолєтній

Власник: Василь Ульянов, Володимир Многолєтній

СЕО: Володимир Многолєтній

Виторг: 7,5-8 млрд грн (оцінка Forbes)

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 2300

Найкращий роботодавець воєнного року і найбільший продуктовий інтернет‐холдинг України не збирається зменшувати оберти і в 2024‐му. «Зберегти культуру високої продуктивності буде непросто через значну втому людей від війни», – каже СЕO й співзасновник Genesis Володимир Многолєтній. Його компанія збільшила команду в 2022 році на 30%, до 3000 співробітників. До кінця поточного року Genesis планує довести суму допомоги країні до 400 млн грн.

Проблему браку кваліфікованих фахівців на ринку праці Genesis вирішує інвестиціями в українські заклади вищої освіти, освітні програми та ініціативи. «Щорічний бюджет у напрям роботи з університетами дорівнює приблизно $1 млн», – каже Многолєтній. Серед партнерів – Київська школа економіки, Києво‐Могилянська академія, КНУ імені Т.Г. Шевченка. «Більша частина з 300 000 осіб, що працюють в українському IT, залишились в Україні, – зазначає Многолєтній. – Це надихає та зміцнює віру в майбутнє».

5. Ajax Systems

Олександр Конотопський /Антон Забєльський для Forbes Україна

Ajax Systems одна з небагатьох українських IT-компаній, яка не скорочувала співробітників, а навпаки опинилася у топі найму Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Власник: Олександр Конотопський

СЕО: Олександр Конотопський

Виторг: 6-6,5 млрд грн (оцінка Forbes)

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 2900

Ajax Systems одна з небагатьох українських IT-компаній, яка не скорочувала співробітників, а навпаки опинилася у топі найму — +119 працівників у першій половині 2023 року.

У вересні компанія пережила масштабний збій у роботі своїх хмарних сервісів. Щоб запобігти повторенню ситуації Конотопський пообіцяв впровадити нову інженерну дорожню карту. На п’ятому Special Event 20 жовтня Ajax представила «розумні» камери, які використовують у роботі алгоритми штучного інтелекту. Також компанія провела концептуальні зміни. Гасло «Мистецтво захищати» змінилося на «Керуй своїм простором».

6. Luxoft

DR

DR

Власник: DXC Technology

СЕО: Олена Самборська

Виторг: 5,9 млрд грн

Прибуток: 292 млн грн

Динаміка виторгу: +63%

Кількість працівників: 3700

Війна між Росією та Україною — один з факторів, який негативно впливає на можливість компанії конкурувати на певних ринках, ідеться у звіті материнської DXC Technology за другий квартал 2023 року. Станом на середину жовтня компанії вдалося забронювати до 20 фахівців із 3700, зазначає керівниця та HR-директорка Luxoft в Україні Олена Самборська. До кінця року компанія планує забронювати ще стільки ж робітників. На цю зиму компанія не планує масштабні релокації співробітників навіть для песимістичних сценаріїв.

7. DataArt

Власник: Євгеній Голанд

СЕО: Євгеній Голанд

Виторг: 5,1 млрд грн (оцінка Forbes)

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Кількість працівників: 2500

Український офіс DataArt за першу половину 2023 року зменшився на 250 співробітників — до 2500. У травні 2023 року глобальна компанія відкрила новий центр розробки в індійському місті Бенгалуру. У вересні компанія підписала меморандум про співпрацю з Херсонським державним університетом. На базі DataArt українські студенти проходитимуть практику. DataArt зберіг майже повний склад херсонського офісу, де на 24 лютого працювало 308 осіб. Майже 200 співробітників продовжували працювати з окупованого міста навіть у травні 2022 року.

8. Ciklum

Аутсорсери та продуктові зірки Ajax і Genesis. 10 найбільших IT-компаній України (і бонус: хороші показники творців monobank) /Фото 2

Власник: Recognize Partners, Dragon Capital

СЕО: Андрій Оксенюк

Виторг: 4,8 млрд грн

Прибуток: 96 млн грн

Динаміка виторгу: +19%

Кількість працівників: 2650

«На початку року клієнти з пересторогою дивилися на майбутнє, – говорив в інтерв’ю AIN CFO Ciklum Андрій Оксенюк у жовтні 2023 року. – Втім, останнім часом ми бачимо покращення ситуації». Компанії вдалося залучити кількох великих клієнтів з ритейлу, електронної комерції, геймінгу та банківської сфери, повідомила пресслужба.

Для Ciklum за кількістю співробітників Україна найбільша локація – понад 50% у глобальному штаті. Зараз відкрито приблизно 50 позицій, здебільшого рівня сеньйор. На тлі високого інтересу до ШІ компанія реалізувала декілька проєктів з його застосуванням, ідеться у відповіді пресслужби. 

9. Intellias

Віталій Седлер /Intellias

Заснований у Львові аутсорсер розпочав 2023 рік з запуску в Індії Фото Intellias

Власник: Віталій Седлер, Михайло Пузраков

СЕО: Віталій Седлер

Виторг: 4,1 млрд грн

Прибуток: 214 млн грн

Динаміка виторгу: +79%

Кількість працівників: 2560

Заснований у Львові аутсорсер Intellias розпочав 2023 рік з запуску в Індії. Компанія відкрила офіс розробки у місті Пуна у штаті Махараштра – це восьмий за чисельністю мегаполіс країни. Інвестиції в індійський офіс компанія оцінює у «сотні тисяч доларів». Там компанія планувала найняти 100 співробітників. Штат компанії в Україні скоротився до 2 560 працівників. 

10. Infopulse

Власник: Tietoevry

СЕО: Андрій Анісімов

Виторг: 3,4 млрд грн

Прибуток: 513 млн грн

Динаміка виторгу: +26%

Кількість працівників: 1900

Компанія увійшла до рейтингу 100 найкращих аутсорсерів світу, за версією міжнародної профільної асоціації IAOP у лютому 2023 року. Портфоліо поповнилося 21 новими клієнтами з агро, телекомунікацій, банкінгу, ритейле тощо. Також зʼявилися ШІ-проєкти у галузях агро, промисловість та фармацептика. Компанія розробляє проєкт з розпізнавання російської пропаганди. Обробляти великі об’єми відео даних, перетворювати її в текст, класифікувати наративи і ознаки злочинів допомагає ШІ.

«Оптимізувати діяльність в умовах війни та встигати за розвитком технологій та змін ринків, не дають змоги залишатися в зоні комфорту», — говорить Валерія Злобіна, Head of Business Development і Marketing Infopulse.

Бонус: Fintech Band

Олег Гороховський /Антон Забєльський для Forbes Україна

Нам нема на що скаржитися – ми працюємо прибутково і робимо те, що нам подобається, каже Олег Гороховський Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Власники: Олег Гороховський, Михайло Рогальский, Вадим Ковальов, Євгенія Кривенко, Олексій Дубілет, Дарʼя Букрєєва.

СЕО: Михайло Рогальский

Виторг: 2,5 млрд грн

Прибуток: 1,5 млрд грн

Динаміка виторгу: +19%

«Нам нема на що скаржитися – ми працюємо прибутково і робимо те, що нам подобається», – говорить Олег Гороховський, співзасновник Fintech Band. Вона не потрапила в топ-10 українських IT-компаній за виторгом 2022 року. За фінпоказниками 2023-го можна спрогнозувати, що Fintech Band скоріш за все увійде в десятку найбільших.

Виторг компанії за три квартали 2023 року — 4,2 млрд грн, що майже удвічі перевищує виторг за весь 2022 рік. Прибуток за девʼять місяців 2023-го — 2,3 млрд грн. Прогноз на весь рік — 3,2 млрд грн прибутку.

Fintech Band — нетипова IT-компанія України. За деякими виключеннями у неї один великий клієнт – «Універсал Банк» Сергія Тігіпка. Для «універсалу» компанія розробляє та займається маркетингом найбільшого необанку України — monobank, який налічує 7,7 млн клієнтів. Торговою маркою необанку партнери володіють порівну. «Ми багато працюємо над розвитком нашого додатку», – говорить Олег Гороховський.

«Усі рішення, які стосуються продукту, маркетингу, фінансових питань, ми приймаємо разом з Олегом Гороховським», — розповідав Forbes інший співласник необанку Михайло Рогальський. З найближчих змін – новий інтерфейс monobank. Ще один клієнт Fintech Band – А-банк. Деталі цього проєкту компанія не розголошує. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *