В західних областях країни діяли фальшивомонетники

Українські правоохоронці затримали фальшивомонетників за збут підробленої “валюти”. Фігуранти спеціалізувалися на підробці купюр в 100 доларів нового зразка та 200 євро.

7916_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Про це повідомили у Нацполіції. Там зазначили: діяли фальшивомонетники на території західних областей країни.

“Продавали фальшиві гроші невеликими партіями безпосередньо мешканцям регіону. І здавали до пунктів обміну валют”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що за фальшиві гроші аферисти купували дорогі речі. Зокрема, квадроцикл, за який “заплатили” підроблені 3 000 доларів.

“Правоохоронці вилучили долари та євро з ознаками підробки. [А також] Паспорти громадян Румунії на імена фігурантів, 21 мобільний телефон, комп’ютерну техніку, засоби нічного бачення, рації, транспортні засоби, придбані за підроблену валюту та особисті автомобілі”, – розповіли в Нацполіції.

Українці залишаються без грошей через фальшиві гроші

Головна ж небезпека фальшивих грошей для звичайних українців полягає в тому, що такі купюри вилучаються з обігу без відшкодування їхньої вартості. При чому як гривні, так і банкноти іноземної валюти – в т.ч. долари та євро. Причина – такі гроші є недійсними, а їхній обмін на справжні фактично легітимізує фальшивки.

“У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні та іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти на проведення досліджень Національному банку. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: дослідження проводиться безкоштовно. І якщо за його результатами купюри визнаються справжніми, то:

якщо перевірялася гривня – клієнтам відшкодовують відповідну суму;
якщо перевірялася іноземна валюта – “банкноти повертаються власнику”.
Які гривні підробляють найчастіше

Як розповів начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков, найнебезпечнішими є банкноти старого зразка. Тобто, випущені до 2015 року.

Він пояснив: купюри пізніших років випуску мають посилену систему захисту. Відповідно, фальшивки виходять низькоякісними “і розраховані на розсіяність громадян та касових працівників”.

Загалом же, розповіли в регуляторі, у перший рік повномасштабної війни найчастіше шахраї підробляли купюру в 500 грн. Таких було виявлено 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми.

Також фальшивомонетники часто “випускали” банкноти в 200 грн – 45% від загальної кількості вилучених підробок та 26% від їхньої загальної суми. А крім того, 100 грн – 8% та 2%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *