Скільки можна заробити на ягодах

Сезон збирання ягід у розпалі, і багато людей шукають можливості на цьому підзаробити. І не дарма, адже зарплата збирачів ягід в Україні – одна із найвищих в агросекторі. Так, за даними аналітиків, за це готовы платити в середньому 25,2 тис. грн.

2109_1671113008-65.jpg (37.97 Kb)

Про це повідомляє EastFruit. Зазначається: на стільки ж можуть розраховувати збирачі грибів та врожаю.

При цьому наголошується: професія збирача – популярна. Так, за даними аналітиків, “кількість пропозицій роботи по Україні – 109, відгуків на оголошення – 5,4 тис.”.

Скільки в Україні платять за роботу в аграрному секторі

Загалом, наголошується, найприбутковішою в аграрній галузі України є робота в лісовому секторі. Середня заробітна плата тут, за даними аналітиків, складає 33 тис. грн. Далі йдуть:

комбайнер – 31 тис. грн;
тракторист – 27 тис. грн;
збирачі ягід/грибів/урожаю – 25,2 тис. грн;
агроном – 24,7 тис. грн.
Роботи поменшало

Водночас, констатується, війна дуже вплинула на агарний сектор країни. Так:

“станом на травень 2024 року, кількість оголошень на OLX у сфері сільського господарства складала 1 017 пропозицій”;
за рік кількість вакансій у сільському господарстві на платформі зменшилась на 20%.
На українських будівлях працюватимуть мігранти з Азії та Африки

Водночас, в Україні 74% компаній відчувають дефіцит кадрів, а на будівництві вже зараз не вистачає до 30-40% фахівців. У зв’язку з цим очікується, що будівельні компанії почнуть залучати трудових мігрантів – насамперед із країн з Азії та Африки. Які, до того ж готові працювати за менші гроші, ніж українці. Так:

за даними Конфедерації роботодавців України, за 2 роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4% – майже до 300 тис. осіб;
як стверджує голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов, у певний момент окремі компанії втратили до половини персоналу.
Крім того, зазначають аналітики, компанії схиляються до залучення іноземних працівників ще й тому, що вони не підпадають під мобілізацію. Яка стала однією з причин нестачі кадрів.

Крім того, іноземці готові працювати за менші гроші, ніж українці. Так, зазначається:

зарплати різноробочих, авторемонтників, електрозварювальників, мулярів, вантажників, паркувальників стартують від 450 доларів на місяць;
досвідчених мулярів – від 650 доларів;
водночас, такі фахівці-українці отримують зазвичай від 900 доларів, а в умовах, що склалися, претендують і на більше.

Ба більше, констатується, наймати іноземців роботодавцям вигідніше навіть з урахуванням того, що слід подбати про їхнє офіційне працевлаштування та надати їм житло обов’язково. А також, що:

дозвіл на 1 рік на одну особу коштує трохи більше 15 тис. грн;
на 2 роки – близько 25 тисяч.
Однак навіть з урахуванням цих витрат, резюмується, праця іноземних працівників залишається на 10-20% дешевшою, ніж українських.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *