НБУ ввів в обіг нову пам’ятну монету 10 гривень

Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну монету 10 грн. Вона присвячена медичним силам Збройних сил України. Приймати ж монету мають у всіх торгових точках та фінансових установах. Також вона є обов’язковою для зарахування на рахунки.

2603_1461614318_nb.jpeg (96.86 Kb)

Про це повідомили у самому Нацбанку. Там зазначили:

монета продовжує серію “Збройні сили України”;
її “присвячено самовідданій праці військових медиків, які забезпечують кваліфіковану та спеціалізовану медичну допомогу як військовослужбовцям, так і громадян”.
“Медичні сили ЗСУ – це надійний щит, що оберігає і рятує життя та здоров’я військових, які боронять нашу свободу та незалежність. … Ці монети пронесуть крізь час пам’ять героїчних вчинків наших військових лікарів, медичних сестер, бойових медиків і всіх інших працівників сектору охорони здоров’я які залучені до медичної евакуації, лікування та реабілітації поранених, травмованих та хворих військовослужбовців”, – йдеться у повідомленні.

Як виглядають нові монети

Аверс монети (лицьовий бік) – ідентична аверсу оборотної монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено:

номінал монети;
рік карбування;
герб України.
На реверсі (зворотній стороні) по колу розміщено низку написів. Це:

професіоналізм та милосердя;
Медичні сили Збройних Сил України.

“У центрі композиції рельєфно зображено емблему Командування Медичних сил ЗСУ, в основі якої – “британський” геральдичний щит. Центральним елементом щита є хрест, на який накладено стилізовану змію, що обвиває пірнач. Хрест символізує визнаний у Європі та світі знак всебічної допомоги та захисту, а змія, що обвиває пірнач, – символ медичних сил. На задньому плані схематично зображено пікселі камуфляжу”, – розповіли в НБУ.

Де отримати монету “Медичні сили Збройних Сил України”

Як пояснили в НБУ, нові 10 грн надходитимуть до банків та СІТ-компаній для подальшої їх видачі клієнтам. Загалом поступово в готівкове звернення буде введено майже 10 млн штук таких оборотних пам’ятних монет.

“Водночас частина тиражу обігової пам’ятної монети “Медичні сили Збройних Сил України” буде сформована в спеціально оформлені ролики. До ролика входитиме 25 монет. На спеціально оформленому сувенірному папері, в який запаковано кожний ролик, розміщено зображення емблеми Командування Медичних сил ЗСУ та елементи піксельного камуфляжу. Тираж роликів – 20 тисяч штук”, – розповіли в регуляторі.

Крім того, з 2 липня розпочнеться реалізація монет в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. А також банках-дистриб’юторах:

Укргазбанк;
Таскомбанк;
ПриватБанк;
Ощадбанк;
ПУМБ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *