Львівщиною “гуляють” фальшиві долари

Правоохоронці затримали фальшивомонетника, який продавав українцям підроблені долари. Він діяв у Львівській області та мав намір збути 6 000 доларів.

1695_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Про це повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ). Там зазначили: до затримання шахрай уже встиг продати 300 доларів.

“Правоохоронці викрили чоловіка під час контрольної закупки. Встановлено, що мешканець Львова продав 300 підроблених доларів США. Детективи БЕБ провели обшуки за місцем проживання фігуранта та виявили ще 200 доларів з ознаками підробки. Загалом затриманий планував продати 6 000 доларів”, – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується: наразі фальшивомонетнику оголошено про підозру. Також йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Фальшивих доларів побільшало

Водночас, визнали зі свого боку в НБУ, фальшивомонетники активно підсовують українцям підроблені долари – у 2023 році на їхню долю випало 97% фальшивих банкнот серед усіх іноземних валют. При цьому найчастіше підробленими виявлялися гроші великих номіналів. Зокрема:

100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр;
50 доларів – 7%.
Загалом, зазначили в регуляторі, у 2023 році було виявлено менше 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Що трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600-т.

Втім, зазначається, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. “Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – констатували у Нацбанку.

Де шахраї роздають фальшиві долари

Отримати ж фальшиві гроші українці можуть, наприклад, у пунктах обміну, або ж на чорному ринку – купуючи валюту з рук. Саме так, зокрема, розповсюджували підроблені долари та євро вже затримані правоохоронцями аферисти, які діяли на території західних областей країни.

“Продавали фальшиві гроші невеликими партіями безпосередньо мешканцям регіону. І здавали до пунктів обміну валют”, – розповіли в Нацполіції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *