Кабмін змінив порядок надання декретної відпустки

Кабінет Міністрів змінив порядок надання відпустки при народженні дитини. Деяким категоріям людей, що мають право на відпустку по догляду за немовлям, тепер доведеться підкріплювати таке право заявою від матері дитини.

8233_picsea-eqltydzrx7u-unsplash.jpg (29.96 Kb)

Відповідні зміни зазначені в урядовій постанові від 29 березня 2024 р. № 356, про що повідомили на урядовому порталі. Вони не стосуються безпосередньо категорій людей, що мають право на декретну відпустку. Як і раніше, до них належать:

чоловік жінки, що народила дитину;
фактичний батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю (але пара має спільно проживати, вести побут, мати взаємні права та обов’язки);
баба, дід або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

До змін батько дитини, що не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але проживає і пов’язаний з нею спільним побутом, під час подання заяви про надання відпустки мав пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, довідку про реєстрацію місця проживання.

Тепер таке право для нього мусить підтверджуватися:

свідоцтвом про народження дитини, де вказано, що саме він є батьком малюка;
письмовою заявою матері, про те, що вони з цим чоловіком спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.
Повнолітні родичі дитини, що виховується матір’ю-одиначкою чи батьком-одинаком, також зберігають право на відпустку по догляду. Але відтепер для цього їм також знадобиться письмова заява одинокої матері чи батька.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *